Pandemia si teoria conspiratiei merg mana-n-mana. In timpuri de incertitudine, conspirationistii simt oportunitatea si o insfaca numaidecat. Ei apar cu teorii si explicatii elucubrante dar oare ce primesc in schimbul lor? Ceva nu foarte evident, dar cat se poate de real.
o o o
Una dintre particularitatile pe care cu siguranta ca le-ati observat cu ocazia acestei pandemii este dezvoltarea exceptionala a gandirii conspirationiste. Se spune ca teoriile conspiratiei ar avea mai multa priza la publicul cu o educatie ceva mai redusa iar un studiu efectuat in Olanda a demonstrat-o in mod riguros stiintific. Nu inseamna ca toate teoriile conspiratiei sunt neadevarate, doar pentru ca cei mai putin educati sunt pregatiti sa le imbratiseze.
Poate ca persoanele care dispun de o educatie mai bogata au gandirea atat de bine "slefuita" in aparatul educational incat orice nu se potriveste cu realismul sec pe care il inoculeaza educatia, va fi exclus, fara drept de apel. Iar acesta ar putea fi un efect perves al educatiei: faptul ca ne ofera sabloane de gandire si ne interzice sistematic sa credem orice altceva. Pas cu pas, educatia primara, medie si superioara adauga caramizi in gandirea noastra iar acestea, dintr-un anumit punct de vedere, vor constitui un zid care ne va interzice "evadarea" si ceea ce se cheama "gandirea laterala", un concept popularizat de Psihologia Creativitatii.
Cu alte cuvinte, cei care "se ocupa cu teoria conspiratiei" ar putea avea o calitate pe care noi ceilalti am pierdut-o de mult timp. Si anume ar putea dispune de o creativitate in gandire, mult peste medie. Pot deci sa inventeze tot felul de chestii mai mult sau mai putin utile societatii - un potential creativ fantastic ce ar merita sa fie investit in ceva. Dar asa cum o mare parte din potentialul uman de felurite tipuri "se duce pe apa Sambetei" (oricare ar fi aceea), tot la fel se duce pe apa Sambetei si acest potential pe care cei care il poseda il investesc intr-o teorie a conspiratiei.
Caci da, este o mare diferenta intre a dispune de o abilitate sau un talent natural si a ajunge sa dezvolti, sa educi si sa folosesti acea abilitate. N-ar trebui sa va surprinda ca multi dintre cei care se ocupa cu aceste conspiratii sunt scriitori de SF si, poate, daca genul SF ar avea la fel de multi fani precum cei care sunt gata sa imbratiseze aceste teorii desucheate ale conspiratiei, poate ca nici macar nu s-ar mai obosi vreunul dintre conspirationisti sa creeze asa ceva.
Dar care este diferenta intre genul stiintifico-fantastic si "realitatea poetizata", asa cum este ea zugravita de conspirationisti? Pai as spune ca SF este arta si avem tendinta sa privim cu detasare asa ceva, in timp ce teoriile conspitatiilor sunt pretinse versiuni ale realitatii, ceea ce inseamna ca noi suntem expusi si vulnerabili. Astfel, suntem mult mai receptivi la ceva care se pretinde a fi "informatie pentru cei putini, privilegiati si norocosi" decat o poveste care ne promite ca peste cateva zeci sau sute de ani sa inspire cateva idei de explorare a spatiului sau cateva inventii utile societatii.
Conspiratia in schimb este ceva iminent, o chestiune de zile sau luni. Ea este stimulativa dpdv emotional fiindca, cel mai adesea vehiculeaza pericole imaginate si ne cere un nivel ridicat de receptivitate in scopul prepararii pentru supravietuire. Frica este un element cu certe virtuti motivationale si mai toate teoriile conspiratiei induc aceasta emotie. Teoria conspiratiei elecrizeaza si confisca atentia, ca orice lucru care ameninta fiinta si supravietuirea ei biologica.
Pentru a sintetiza, teoria conspiratiei are urmatoarele trasaturi:
- creativa, izvorata din bogatia noastra interioara
- eliberata de "criticul interior"
- este profund emotionala
- un imbold motivational, te impinge la actiune
- starneste instinctul de supravietuire
- cucereste usor atentia - un super-star social
- se dezvolta in virtutea principiului minimului efort
Date fiind toate aceste elemente care definesc conspiratia este usor de inteles de ce teoriile conspiratiei se bucura de un mare succes in randul unei parti importante a populatiei si de ce aceia care le zamislesc in laboratoarele obscure ale mintii lor, se bucura de centrul atentiei. Un conspirationist functioneaza in virtutea principiului minimului efort: maximul de beneficii pentru un minim efort creativ. Succesul este garantat fiindca teoriile conspiratiei au acele ingrediente necesare pentru a deveni virale: emotia, ineditul si, in final, acapararea atentiei.
Daca conspirationistul ar fi pregatit pentru efortul si umilinta de a-si promova creatiile (SF) intr-o lume care nu mai citeste, in general, si in plus a renuntat mai de tot la genul SF, probabil ca multi dintre conspirationisti ar putea deveni scriitori de succes. Dar de ce sa devii scriitor de succes cand este mult mai simplu sa devii un conspirationist de succes, cu rezultate mult mai palpabile si rapide? Buna intrebare, nu-i asa?
Probabil ca exista mai multe feluri de a-i clasifica pe conspirationisti in functie, spre ex., de impactul teoriilor create, de cat de nocive sunt acestea si cat de mult adevar stiintific contin, pe langa ideile nastrusnice. Personal, am tendinta sa preiau urmatorul mod de a-i clasifica:
- CREATORII - cei in mintea carora isi gasesc originea toate aceste elucrubatii abracadabrante. Acestia sunt "spirite libere", sunt creativi, inteligenti si mult mai rationali decat am crede. Ei vor atentie si stiu exact cum sa o obtina. Privesc viata ca pe un joc si, intr-un fel au ramas niste copii. Au si un talent pentru cercetare caci le face placere sa studieze reactiile celor care consuma rodul muncii lor, aduca conspiratiile. Probabil dispun si de o bruma minima de cultura caci e nevoie de asa ceva pentru a formula teorii "oarecum plauzibile" si de succes, prin imbinari de cunostinte. Intr-un fel, ei sunt niste genii neintelese si insingurate care au nevoie sa faca acest spectacol in scopul de a-si exercita forta si semnificatia personala, a primi atentie, interactiune si admiratie, de ce nu. Pot sa dispuna si de o insemnata doza de carisma caci altfel nu ar putea sa influenteze atat de multi oameni.
- RASPANDACII - cei care nu au creat niciodata o idee conspirationista dar totusi roiesc in jurul Creatorilor, avizi sa afla toate aceste pericole la care suntem expusi. Raspandacii sunt mai curand fiinte emotionale, vulnerabile si sunt buni ascultatori de povesti. Am tendinta sa ii vad si mai putin echipati dpdv intelectual. Pentru ei viata este o drama si teoriile conspiratiile nu doar ca le confirma temerile dar le si amplifica din moment ce cred in ele cu o naivitate de prescolar.
Motivele pentru care creatorii de conspiratii recurg la acestea probabil ca sunt mai multe. Ei pot sa produca teorii din pura plictiseala sau pentru ca au nevoie de un element magic care sa aprinda spiritele si sa ne apropie. Nu ma indoiesc ca exista creatori de conspiratii care produc conspiratii ca o reactie la stres sau ca o reactie la anxietatea de zi cu zi. Asa cum unii se imbata cu tot felul de substante (alcool, droguri, alimente, sex, etc), ca sa uite de necazuri si nelinisti, tot la fel, uneori, creatorii de conspiratii creaza conspiratiile in acelasi scop. Daca ar fi sa fac o sinteza a functiilor conspiratiilor as ajunge la lista urmatoare:
- O FORMA DE PROCESARE A EMOTIILOR (PLICTISUL, ANXIETATEA, SINGURATATEA, ETC)
- OBTINEREA DE SEMNALE DE VALIDARE (CUM AR FI ATENTIA, ADMIRATIA, INTIMITATEA CELOR CURIOSI)
- EXERCITAREA CREATIVITATII, A RESURSELOR PERSONALITATII (CULTURA, INTELIGENTA, IMAGINATIA CREATOARE, ETC)
- OBTINEREA UNUI STATUT PRIVILEGIAT (CACI DEVII ACELA CARE STIE CEVA IN PLUS SI "TE AJUTA SA TE ORIENTEZI")
- MANIPULAREA SI URMARIREA DE SCOPURI OBSCURE (DACA O MAJORITATE CREDE ANUMITE LUCRURI, SE POT DETERMINA ANUMITE SCHIMBARI SOCIALE - SUSPENDAREA CARANTINEI SAU CADEREA UNUI GUVERN - VEZI "STATUL PARALEL" SAU "CORUPTIA UCIDE")
Dupa cum observati, exista multe beneficii, in special pe termen scurt, pentru cei care creaza conspiratiile. Dar pe cat de avantajos ar putea sa para rolul de creator de conspiratii, cel putin pe termen scurt si in ochii celor slab instruiti, acest rol se intoarce impotriva noastra atunci cand incercam sa ne "vindem gogosile" celor care dispun de echipamentul intelectual necesar distingerii adevarului de imaginatia creatoare.
Cu alte cuvinte, daca ti-ai gasit nasul, este usor sa te descalifici incercand sa ii vinzi teorii ale conspiratiei unuia care obisnuieste sa ceara dovezi stiintifice pentru afirmatiile pe care le faci. Mai ales ca acestia din urma dispun si de un nivel mai ridicat de toleranta la incertitudine si nu sunt dispusi sa imbratiseze chiar orice teorii, doar de dragul de a avea explicatii semi-plauzibile la provocari pe care le considera inerente vietii.
(1) Imaginea Wanderer between the Worlds, de Alice Popkorn, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu