De ce sa fii plictisitor, sters, searbad, anost sau respingator? Pentru ca vrei sa reusesti! Are vreun sens aceasta afirmatie? Veti vedea ca da.
Imi amintesc ca pe cand eram in liceu mi-am cumparat in mod intentionat o haina de iarna care arata ridicol. Era mai mare cu vreo 2 numere si aratam ca si cand m-as fi imbracat cu un cort si il purtam asa, precum isi poarta melcul casa in spinare. De ce am procedat asa? Inainte de a explica, voi preciza faptul ca am facut aceasta marturisire pentru ca, asa cum o sa vedeti, are legatura cu topicul actual.
Cred ca am ales acest comportament vestimentar din cauza anxietatii. Eram pe atunci expus atacurilor unor "baieti de baieti" si, in plus, nu doream sa devin in vreun fel centrul atentiei. Da, era un mediu destul de ostil.
S-ar parea ca acel "cort" m-a protejat destul de bine, in sensul ca psihopatii nu prea ma mai bagau in seama. Dar psihopatii sunt inca printre noi si au acelasi obicei de a-si ataca in mod brutal rivalii si, respectiv, de a-si urmari in mod insistent victimele.
Daca ati avut de-a face cu astfel de persoane, stiti probabil ca se simt atrase de tot ceea ce pare stralucitor, fermecator si interesant - promisiunea unor senzatii. Fetele frumoase fac parte din categoria aceasta si, prin urmare, devin adesea tinta psihopatilor. Iar pentru ca fetele frumoase au "lipici", si aduna multi pretendenti in jurul lor, psihopatul gaseste mereu modalitatea potrivita de a-si elimina rivalii.
Se crede ca psihopatul este dependent de putere. Poate ca si noi suntem asa, cel putin asa credea Adler, doar ca noi intelegem faptul ca puterea vine prin ceilalti, prin eforturi, cand dam dovada ca suntem de incredere si meritam sa o primim.
La psihopat, totul este pe termen scurt: credibilitatea, beneficiile, relatiile - el nu poate judeca mai departe de ziua de maine, decat in cazuri speciale (daca beneficiaza de un anumit IQ), cand, poate ca se gandeste la ziua de poimaine. Iar pentru raspoimaine are un plan de a trece frontiera ilegal, unde nu-l mai gaseste nimeni.
Asa stand lucrurile, ne aflam adesea in situatia de a ne gandi bine cum abordam situatiile in care suntem nevoiti sa avem de-a face cu ei.
Iata cateva forme de interactiune cu psihopatul pe care ni le-am putea insusi:
- Strategia "Fii tare!". S-a demonstrat stiintific faptul ca psihopatii sunt atrasi de persoanele care transmit anumite semnale de frica si slabiciune. Ar fi deci de la sine inteles ca trebuie sa transmitem mai putina frica, daca dorim sa nu ii mai atragem. S-ar parea ca exista un parfum special care il ademeneste pe psihopat ~ parfumul fricii. Este explicabil. Frica ta il face sa se simta puternic si el este dependent de putere, pe care are posibilitatea sa o simta atat de rar.
- Strategia "No contact". Pare o solutie exagerata dar este adesea necesara si s-ar putea sa ti se potriveasca. In viata reala este destul de greu sa gasesti o persoana, daca aceasta paraseste orasul. Disparut din raza sa vizuala, psihopatul poate gasi victime mai la indemana. Provocarea consta in a evita sa iti mai postezi pozele (si locatia!!) pe Facebook. Fiindca psihopatul functioneaza pe baza legii minimului efort, s-ar putea sa te uite. In filme, psihopatii te urmaresc si te gasesc insa arta este facuta sa exagereze anumite aspecte ale realitatii pentru a obtine un efect emotional. Poti cel putin sa nu ii mai raspunzi la mailuri si sa iti schimbi cartela telefonica.
- Strategia "Recurs la umanitate". Dr. Cristian Andrei propune o solutie interesanta care merita cel putin o incercare, daca vi se potriveste. El sugereaza ca, in fata presiunilor psihopatului sa incercam sa ii "onoram puterea" pe care o are asupra noastra, sa recunoastem ca ne domina si sa facem apel la umanitatea lui. Nu este lipsita de sens aceasta abordare. In fond, psihopatul are nevoie sa se simta puternic iar noi ii oferim aceasta ocazie, si recunoastem ca are aceasta putere. Astfel ii putem solicita ceva in schimb: sa dea dovada de indulgenta si sa dovedeasca ca este un domn si un barbat adevarat. Desigur, aceasta solutie necesita ceva abilitati sociale bine dezvoltate.
- Strategia "Play dead"! Sau, cu alte cuvinte, fa pe mortul. Chiar si a juca teatru necesita ceva abilitati sociale dar s-ar putea sa va vina mai usor sa practicati aceasta optiune. Metoda mai poarta numele de "Grey Rock Method" si presupune sa te comporti cat mai plictisitor posibil (ca o piatra gri), ca si cand ai fi cea mai stearsa persoana din lume. Unora s-ar putea sa nu li se potriveasca faptul de a purta un cort in loc de haine sau de a renunta la postarile interesante de pe blog (!!!) si la pozele apetisante de pe facebook, ori la pletele frumos ingrijite fluturand in vant. Totusi, aceasta strategie promite multa independenta fata de psihopat - el are nevoie sa se simta puternic iar o victima atat de stearsa nu il mai intereseaza.
Metoda Grey Rock poate fi intalnita in natura la "victime" adica la speciile aflate in vizorul animalelor de prada. Cred ca ati intalnit si voi animale care, de frica, se ghemuiesc, se fac cat mai mici si raman nemiscate o vreme, pana cand trece pericolul. Acest comportament de a "face pe mortul" s-ar parea ca are ceva eficienta adaptativa.
Cu alte cuvinte, pentru aceste animale, "a face pe mortul" chiar reprezinta o masura adaptativa eficienta caci pradatoarele au si ele nevoie de ceva drama iar o victima care sta nemiscata ca un obiect lipsit de viata si de emotie, isi pierde, brusc, orice farmec. De multe ori victimele care practica metoda "play dead" reusesc sa scape cu viata.
Mai mult decat atat, unele animale si-au dezvoltat, ca urmare a procesului evolutiv, capacitatea de a secreta anumite substante cu miros respingator, care sa accentueze senzatia de a avea de-a face cu o mortaciune. De aici pare sa fie inspirata metoda Grey Rock, care isi insuseste numeroase trasaturi ale "tanatozei" practicate in natura de animale.
Se poate observa ca anumite victime ale abuzurilor sexuale devin, in mod instinctiv, inerte si tacute in astfel de situatii. Ar putea fi modul in care oamenii inteleg sa administreze situatiile problematice ale vietii, recurgand, intr-un mod neintentionat, la intelepciunea naturii?
Metoda Grey Rock
- Fara emotii ~ Ni se recomanda sa nu afisam niciun fel de emotii in fata psihopatului, sa nu ii aratam ca ne este frica sau ca are vreun efect asupra noastra, nici macar atunci cand incepe sa promita ca se va schimba. Cand jucaria nu mai emite niciun sunet, psihopatul isi pierde interesul. De altfel, s-a afirmat in repetate randuri faptul ca psihopatii sufera de o plictiseala chinuitoare, care noua ne este necunoscuta.
- Fara stralucire ~ Renuntati la orice mod de a starni atentia sau la dorinta de a va afla in centrul atentiei. Un animal mort nu are cum sa iasa in evidenta iar voi incercati sa invatati de la acesta. Este dureros, dar s-ar putea sa vi se potriveasca, daca faceti asta si in mod normal.
- Fii plictisitor ~ Nu este atat de greu sa devii plictisitor. In locul postarilor interesante de pe blog, puteti sa vorbiti despre cele mai stupide lucruri din lume, cum ar fi detaliile sarcinilor zilnice (din pacate pentru ei, unii nu reusesc sa fie plictisitori, nici macar vorbind despre cum au curatat cartofii). Invatati sa va plangeti!
- Imita natura ~ Poate ca va plac petrecerile de Helloween cand toata lumea se imbraca si se machiaza ciudat. Nu vreti sa deveniti chiar atat de ciudat si sa va trasformati viata intr-un Helloween fara sfarsit. Totusi, ati putea sa dati o nuanta de galben fetei, sa va faceti rost de niste cearcane si sa purtati niste haine de la second hand, pentru o vreme - probabil cele cu multe scame sunt ideale.
Acestea sunt principalele componente ale metodei Grey Rock pentru abordarea psihopatilor. Asa cum spuneam mai sus, s-ar putea sa vi se potriveasca sau nu. Totusi, daca nu doriti sa dati de banuit, va recomand ca schimbarile acestea sa vina in timp, cate una pe saptamana, de exemplu. E un proces subtil, nu o lupta vitejeasca!
Iar daca considerati ca acest articol este o gluma, atunci probabil ca sunteti destul de norocosi sa nu fi intalnit psihopatii. Din pacate, ei chiar exista si este foarte greu sa scapati de ei cu mijloacele care va vin la indemana. De multe ori nici macar Politia nu te scapa de un fost iubit care nu intelege ca s-a terminat.
(1) Imaginea Feasting Time, de Ruby Blossom, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0
(2) Wikipedia (acc. 16 Jan, 2016), Apparent Death, website: Wikipedia
(3) Lovefraud (acc. 16 Jan, 2016), The Gray Rock Method of Dealing with Psychopats, website: Lovefraud
Probabil ca toti am intalnit candva un "psihopat", dar majoritatea nu am stiut exact ce pericole ne urmaresc "din umbra". Nu am tinut sa ies in evidenta, dar nici nu m-am ascuns de teama celor care mi-au vrut raul cu orice pret, iar uneori "am platit" pentru ca am cutezat sa-i "infrunt"! Cred insa in partea buna din fiecare si mi-e mila de cei cu asemenea "profil", fiindca imi dau seama ca ei nu pot fi fericiti nici macar atunci cand le ies planurile diabolice. Astia sunt oamenii carora fericirea de durata si echilibrul, bazate pe o constiinta impacata...le sunt imposibile, oricat de mult ar castiga pe partea materiala.
RăspundețiȘtergerePentru ca si eu cred in partea buna din noi, ceea ce eu numesc "lumea noastra speciala", cred ca acesti oameni nu iti vor raul cu orice pret, doar ca isi vor binele propriu putin prea mult. Am cunoscut un psihopat care vorbea despre sine numindu-se "number one"... Cred ca asta spune totul.
ȘtergereSi cred ca, datorita unei educatii viciate, ei nu stiu exact in ce consta binele propriu si ca binele presupune, mai curand auto-sacrificiu de sine si cooperare cu ceilalti decat validare imediata si satisfactii pe termen scurt.
Ok, poate ca asta facem toti... (cine nu a fost egoist macar o data in viata, sa arunce primul cu piatra) dar psihopatii au in plus fata de noi ceva mai multa indiferenta fata de viata celuilalt.
Cred ca sunt de compatimit din aceasta cauza. Experiente de viata extrem de dificile sau, dimpotriva, o educatie prost inteleasa de parinti l-au adus aici.
Cred ca din lumea speciala a psihopatului face parte numai el... Celorlalti le-a gasit tot felul de defecte si obsnuieste sa ii critice, sa ii dezumanizeze, sa ii desfiinteze ca oameni si egali ai lui.
ȘtergereUltimele doua paragrafe m-au pus pe ganduri, fiindca nu am stiut ca poti deveni psihopat prin educatie gresita sau experiente de viata urate. Credeam ca trebuie sa existe undeva si un fond genetic "defect"...Tind sa asociez afectiunea asta cu lipsa totala a empatiei.
ȘtergereFondul genetic se poate modifica pe timpul vietii noastre. Cum se modifica? Prin influenta experientei de viata, a educatiei, a mediului - ce doi factori ce pot fi controlati.
ȘtergereRecunosc ca sunt un mare fan al teoriilor explicative ce pun accent pe educatie si mediu. Pentru ca daca punem pe seama influentelor genetice totul atunci nu mai exista niciun fel de responsabilitate personala si niciun efort nu mai are rost.
Dar da, experientele de viata si educatia au fost puse in legatura cu aparitia tuturor tulburarilor de personalitate. :)
Daca lipsa iubirii (a intelegerii) i-a "dereglat", poate tot ea ii poate "repara"...suna cel putin naiv, stiu, dar citisem intr-un articol ceva similar: ca unii dintre ei raman "dezarmati" daca ne aratam intelegatori si buni, chiar ca raspuns la un comportament aparent agresiv sau de respingere!
ȘtergereDa, suntem datori sa ne aratam intelegatori si buni cu toata lumea. Problema este ca este foarte greu sa mai fii bun cu cineva care te provoaca sa fii rau... Iar pentru "repararea" psihopatilor, este nevoie si de un efort venit din partea lor, de a accepta ca, desi aceasta lume nu este dreapta si probabil nu va fi niciodata, ei se pot descurca in ea si vor avea mai mult de castigat, incercand sa fie drepti.
ȘtergerePsihopatii arata intotdeauna faza de idealizare a victimei sau e posibil ca la inceput sa se poarte normal, chiar distant si sa se lase greu, cum se spune?
RăspundețiȘtergereDepinde de la caz la caz. Nu sunt toti psihopatii la fel. Inteleg ca vrei sa iti dai seama daca ai de-a face cu un psihopat sau cu un om normal. Din pacate, uneori, psihopatii pot lasa impresia de farmec personal pronuntat si este nevoie de anumite experiente - test in urma carora sa ajungi la anumite revelatii cu privire la ei. Aceste experiente pot sa intervina natural, sau le poti aplica tu, la momentul potrivit, sub forma de test: spre exemplu, poti sa observi cum se comporta daca amani o iesire la picnic in ultimul moment. :)
ȘtergereMulțumesc pentru răspuns. E foarte greu sa faci distincție între psihopati şi nercisişti. Sub aspectul profesiilor spre care se îndreaptă şi al profunzimii emoţiilor pe care le simt, credeţi că un psihopat poate fi muzician? Adevărat, de muzică clasică.Am citit că o caracteristică a lor este lipsa răbdării, de aceea eşuează în urmarea unui plan de viaţă pe termen lung. Munca şi implicarea artistică de acest tip, necesare unui muzician, pot fi susţinute şi de un psihopat?
RăspundețiȘtergereCred ca psihopatii pot fi foarte versatili, in sensul ca ii poti gasi uneori chiar si la varful unor multi-nationale sau chiar la varful unor state. Nu iti da de gandit faptul ca puscariile, care sunt un mediu anti-social, prin excelenta, (supra-numite si 'facultati') gazduiesc atat oameni cu 4 clase cat si profesori universitari?
ȘtergereDa, exista si asa numitii 'serpi la costum', infractorii cu 'gulere albe', care si scapa de pedepse, de prea multe ori, tocmai fiindca ii duce capul...