Esti ca o mana de fier, intr-o manusa de catifea! Prima personalitate despre care am auzit acest lucru a fost un politician, d-na Margaret Thatcher. Dar la ce foloseste un pumn de fier intr-o manusa de catifea?
Margaret Thatcher - auzeam frecvent acest nume pe cand eram copil si auzeam adesea si asocierea intre fostul prim ministru si expresia "pumnul de fier intr-o manusa de catifea". Cred ca lumea si civilizatia au evoluat in directia aceasta in care, nu mai este suficient sa iti manifesti emotiile - iubirea, frica, dusmania ori repulsia fata de ceva pentru a rezolva provocarile ce iti ies in cale.
Sunt foarte rabdatoare si de aceea imi ating mereu scopurile. Margaret Thatcher
Ne place sa credem ca emotiile noastre intense ne-ar putea ajuta sa ne atingem scopurile, sa ne impunem punctul de vedere si sa triumfam, insa, pur si simplu... nu mai suntem copii. In practica emotiile noastre cele mai intense nu fac decat sa tulbure apele si, din nefericire, sa straneasca emotii la fel de intense de partea cealalta, in randul celor pe care am vrea sa ii influentam, sa ii convingem, sa ii invingem daca s-ar putea.
Fiindca avem emotii atat de intense si nu ne ferim sa le etalam, comportamentul nostru devine excesiv (agresiv, sufocant, insabil, etc) iar ceilalti ne iau drept persoane care au nevoie de suport psihologic, compatimindu-ne. Cu alte cuvinte, efectul poate fi contrar celui asteptat de noi. A nu se intelege ca idealul social al civilizatiei este omul fara emotii - poate doar omul cu emotii in echilibru.
Asa a aparut asertivitatea si ceea ce eu numesc "cultivarea relatiei" - a construi o relatie inainte de a cere ceva, a patrunde in "lumea speciala a celuilalt", chiar si daca in momentul de fata, simtim fata de acesta mai curand dispret si ura. Un formator de-al meu povestea la un workshop faptul ca are o atitudine mai speciala in ce ii priveste pe delincventii juvenili cu care lucra intr-o institutie de re-educare:
Ce cauta un baiat bun ca tine intr-un loc rau ca acesta? John "Santa Clause" Newbauer
Imi amintesc ca la primul congres adlerian din Romania, la care am avut sansa sa particip si eu, am aflat de la John "Mos Craciun" Newbauer, despre "Tehnica Intoxicarii cu Putere" pe care el o folosea cu delincventii juvenili. William Glasser vorbea si el despre asa-zisele "Lumi Speciale", un concept pe care il folosea pentru a se referi, in esenta, la modul in care putem determina pe cineva sa coopereze cu noi, castigandu-i increderea, adica convingandu-l sa ne primeasca in... "lumea lui speciala".
Se poate vorbi asadar despre o strategie de a castiga de partea noastra oameni pe care, pe termen scurt, ne este mai usor sa ii tinem departe - poate ca avem nevoie de acesti dusmani, uneori... - dar pe termen lung ne va parea rau ca am ales sa-i dusmanim, caci ei ne vor aduce multa suferinta, in stradania lor de a-ti demonstra ca, nu-i asa, ei sunt mai rai decat tine.
In ce consta aceasta strategie de a patrunde in lumea speciala a celuilalt, intoxicandu-l cu putere? Iata cateva din comportamentele pe care le-ai putea adopta in acest sens:
>> Solicitati Versiunea PRO
>> Solicitati Versiunea PRO
(1) Imaginea Dominatrix, de Esther Kirby, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu