Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 5 decembrie 2024

România (Re)Devine Sectă

Poate o țară să devină cult? România a mai mai fost cult al personalității așa cum azi Rusia și Coreea de Nord sunt culte, care întrunesc toate criteriile de definire ale unei secte. Care sunt aceste criterii și cum poate România să redevină cult?



☆ ☆ ☆


Mulți psihologi dar și persoane fără o pregătire de specialitate au observat faptul că fenomenul Călin Georgescu pare a fi un cult. Reacția pe care au avut-o susținătorii acestuia a fost aceea de a califica observația psihologilor ca fiind nefondată — un sofism fin, nimic mai mult decât atât. În fond, putem spune despre orice personalitate care are a o bază de urmăritori consistentă că este un cult și probabil că se va simți flatată de această afirmație exagerată. Dar fenomenul lui Călin Georgescu este mai mult decât atât și asemănarea cu un cult este mult mai apropiată de adevăr.

Pentru a demonstra că există un grăunte de adevăr aici, am să folosesc criteriile la care se raportează de regulă cei care activează în domeniul științelor sociale pentru a defini un cult, căutând dovezi propriu-zise și obiective pentru a sprijini această ipoteză de lucru. Așadar, este Călin Georgescu un potențial lider de cult? Sunt foarte atent la nuanțe și consider, la o primă evaluare, că nu sunt întrunite în acest moment respectivele criterii de definire. 

Asta pentru că procesul de evoluție a unui cult este unul complex: punerea bazelor, atragerea adepților, izolarea acestora, escaladarea abuzului, deposedarea de resurse și drepturi, exploatarea, s.a.m.d. Este clar că nu putem califica o mișcare ca fiind un cult, în fazele incipiente ale activității sale. Cu toate acestea, dacă am mai văzut culte și cunoaștem evoluția lor, putem să apreciem obiectiv și chiar să evaluăm potențialul ca o anumită mișcare să devină cult. 

Caracteristici Generale ale Unui Cult:
  • MONOPOLUL PUTERII — Într-un cult puterea este concentrată în brațele unui singur om sau a unui grup restrâns de persoane. Adesea puterea poate fi împărțită, în proporții mai mult sau mai puțin egale de membrii unui cuplu. 
  • LIPSA RĂSPUNDERII— Într-un cult, liderul nu dă socoteală pentru acțiunile sale. Regulile nu se aplică liderului și între membrii de cult este acceptat faptul că liderul are dreptul să facă regulile așa cum poftește și să le încalce, dacă poftește. 
  • OMNISCIENȚA LIDERULUI —Omnisciența se referă la faptul că liderul are tendința și se trezește dându-și cu părerea cu privire la extrem de multe arii de activitate, cum ar fi economia, securitatea națională, educația, dar și sănătatea, religia, sportul, etc. Astfel, acesta poate lua decizii în astfel de domenii deși nu are pregătire formală. 
  • ELIMINAREA OPOZIȚIEI — Într-un cult, nu doar că liderul deține toată puterea dar persoanele care îndrăznesc să îi conteste opiniile riscă să fie excluse din cult, pedepsite și umilite pentru pozițiile exprimate. 
  • IZOLAREA MEMBRILOR — Izolarea membrilor are foarte mult sens pentru lider. Acesta nu dorește ca membrii să aibă legături cu exteriorul sectei fiindcă aceste legături reprezintă o sursă de informații alternative și pericolul de a se afla detalii compromițătoare despre regimul său abuziv. Pretextul principal este cela că noi suntem superiori și lumea nu ne poate înțelege.
  • DEPOSEDAREA DE RESURSE — În general, acest aspect al funcționării unui cult apare treptat, fiind unul dintre scopurile finale ale liderului de cult. Sub diferite pretexte nobile (construim un templu, ne pregătim pentru aterizarea extratereștrilor, etc), liderul de cult îi convinge pe discipolii săi că trebuie să îi doneze toate resursele lor.
  • DEPOSEDAREA DE DREPTURI — Dreptul la liberă exprimare este anulat în interiorul unui cult, acesta reprezentând mijlocul prin intermediul căruia liderul de cult elimină opoziția și își securizează poziția centrală în economia cultului. La fel ca și în cazul deposedării de resurse, această caracteristică apare mai târziu în activitatea cultului, după ce următorul punct va fi realizat.
  • SPĂLAREA CREIERULUI — Prin intermediul spălării creierului, membrii de cult sunt transformați din persoane relativ normale, cu viață socială, job și familie, în persoane lipsite de libertate, sau altfel spus, în sclavi. Acest proces este unul lent, pervers și insidios și se bazează pe punctul următor din această listă. 
  • FORMAREA DEPENDENȚEI — Este, ca și spălarea creierului, un mijloc de o eficiență maximă în ce privește fidelizarea și asigurarea loialității membrilor. Persoane relativ vulnerabile, cărora le lipsește contactul uman și apropierea de ceilalți își găsesc în sânul sectei susținerea, prietenii și chiar un surogat de părinte care oferă orientarea, susținerea și speranța de care avem cu toții nevoie. 
  • EXPLOATAREA MEMBRILOR — Reprezintă unul dintre scopurile finale ale liderului de sectă. După ce și-a fidelizat ucenicii și după ce le-a spălat creierul, oferindu-le motivația de a se izola de lume și de a-și abandona autonomia, aceștia vor fi pregătiți să îi ofere liderului de sectă fie sex, fie muncă gratis, fie disponibilitatea de a comite infracțiuni și crime ale cărui beneficiar direct este liderul de sectă.



Acum că aveți toate aceste criterii de identificare a unui cult, puteți să observați fenomenul Călin Georgescu. De exemplu, ideea lui Călin Georgescu că toate partidele vor dispărea sugerează faptul că acesta are în vedere monopolul puterii, în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat. Presupusa omnisciență a lui Călin Georgescu este de asemenea pregnantă în modul cum acesta s-a prezentat ca un mare expert în orice, inclusiv în economie, filologie, cezariană sau LGBT. Și fiindcă am menționat LGBT, dl. Călin Georgescu a afirmat că homosexualitatea reprezintă o patologie și poate fi tratată, în ciuda faptului că în anul 1973 aceasta a fost scoasă din DSM.

Dacă se va impune la nivel statal ideea că homosexualitatea este o patologie, este cât se poate de clar că homosexualii vor avea doar dreptul de a se trata, eventual cu forța, de unde și deposedarea de drepturi. Față de pozițiile extremiste ale lui Călin Georgescu vor apărea contestatari din interiorul și din exteriorul țării cărora, cel mai probabil Călin Georgescu le va închide gura cu forța, precum idolul său Vladimir Putin, sub pretextul că a fost legitimat de popor ca mare conducător și inclusiv doctor psihiatru. În plus, cred că și-a manifestat deja intoleranța la critică și întrebări incomode. De aici decurg 2 trăsături ale liderului de cult: eliminarea opoziției și izolarea membrilor de exterior. 

Și ar mai fi de menționat spălarea creierului, care este o chestiune vizibilă la susținătorii candidatului. Firește, unii s-au regăsit în opinia potrivit căreia LGBT reprezintă o patologie sau că occidentul ne deposedează de resurse naturale dar prevăd ca în curând nu vom mai avea acces la niciun fel de sucuri de tip Cola, de teamă că ele ne instalează nanocipuri — o teorie a conspirației care are potențial de creștere, mai ales că, odată cu naționalizarea fabricilor, probabil că acestea vor fi fericite să părăsească Romania din proprie inițiativă. 








    (1) Imaginea Portret Dramatic, de Jimmy Elizarraras, via Pexels

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu