Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 12 aprilie 2025

Netflix: Colecția Harlan Coben

Vă plac misterele? Dacă sunteți un fan al cărților sau ecranizărilor după romanele Agathei Christie, v-ar putea interesa și colecția Netflix după romanele lui Harlan Coben. Da, tipul este atât de evreu pe cat v-ați aștepta să fie cineva cu numele ăsta iar cărțile sale sunt remarcabile. 



☆ ☆ ☆


Probabil că acest nume nu vă spune nimic. Ei bine Harlan Coben este un autor de cărți polițiste — hai să le spunem așa, care a primit un contract de milioane de dolari pentru a-și adapta creația la formatul Netflix. Ceea ce a rezultat a fost o colecție Harlan Coben, de toată frumusețea. Chiar acum dacă faceți o căutare în aplicația Netflix, veți identifica colecția respectivă, care reunește titlurile adaptate deja la formatul platformei de streaming. 

De altfel, este posibil să fi văzut deja un film sau două din această colecție și să nu fi realizat că face parte dintr-o colecție. Dar care este oferta acestei colecții? Ei bine, eu personal sunt un mare amator de mister, iar dacă un film are o atmosferă apăsătoare în care apare o intrigă bizară, consider că am găsit exact ce-mi trebuie în timp ce fac exerciții cu ganterele. Nu de alta, dar m-aș plictisi îngrozitor să fac exerciții fără să privesc un documentar ID sau un film din-acesta din colecția lui Harlan. 

Daca v-au plăcut misterele perfecte ale autoarei britanice Agatha Christie, s-ar putea spune că Harlan Coben vine puternic din urmă și își dă interesul să producă opere adecvate momentului, păstrând însă schema aceasta bazată pe o intrigă dramatică, un mister desăvârșit și niște personaje interesante. Ceea ce este straniu pentru o colecție de filme este faptul că ele nu sunt produse de aceeași echipă, dimpotrivă, pot spune că am urmărit câteva dintre ele și erau 2 britanice, unul argentinian iar altul polonez. 

Dar toate au în comun misterul construit cu dibăcie artistică, care trădează un talent ieșit din comun și o creativitate viguroasă, plină de rafinament. Nu mi-am propus să vă povestesc vreunul dintre ele, deoarece un mister deconspirat ar mai prezenta zero interes. Totuși, vă voi da o scurtă listă de filme din colecția amintită, cu trailerul aferent, ca să aveți un punct de plecare atunci când le căutați pe Netflix. 

  • PRINȘI ÎN PROPRIA CAPCANĂ (en. „Caught”) — spune povestea unei jurnaliste pe nume Ema Garay care are un talent de a prinde criminalii dificil de identificat. Lucrurile iau o turnură bizară în momentul în care un bărbat respectat din comunitate, devine suspectul principal într-un caz de dispariție a unei fete adolescente. Această producție argentiniană vă va impresiona și prin decorul superb și exotic al unui oraș din Patagonia. 

  • DOAR O PRIVIRE (en. „Just One Look”) — o altă miniserie, poloneză de această dată, despre o tânără mamă care descoperă o fotografie veche cu soțul ei. Problema este că nimic nu are sens în legătură cu această fotografie. În plus, imediat după aceea, soțul ei dispare, misterios — cum altfel? Nedumerită, Greta face tot posibilul să pună cap la cap piesele de puzzle ale trecutului și să-l găsească pe dispărut.

  • DESTRĂMAREA ILUZIILOR (en. „Fool Me Once”) — urmărește un alt mister cu o tentă bizară: Maya, o văduvă care luptă să își reia viața tulburată de dispariția prematură și tragică a soțului,  primește în dar de la cea mai bună prietenă o cameră video ascunsă într-o ramă foto pe care o folosește pentru a supraveghea casa unde se află fiica ei și bona care o îngrijește. În mod straniu, pe o astfel de înregistrare, Maya îl vede pe soțul ei... tocmai decedat. În plus, înregistrarea dispare, deci nu prea reușește să-i convingă pe polițiști. 


Colecția cuprinde mult mai multe titluri, Harlan Coben fiind un autor de-a dreptul prolific. Calitatea acestor opere rămâne constantă și, spre bucuria unora dintre noi, se pare că mai sunt numeroase titluri de adaptat pentru Netflix. Fiindcă este weekend și pentru că nu mi-am dorit niciodată să-mi transform blogul într-o platformă de luptă și activism politic, v-am sugerat aceste titluri în caz că vă este greu să identificați ceva bun de urmărit în această perioadă în care vremea ne ține mai curând în case. 










(1) Imaginea Man, Reading in the Dark, de Dayan Rodio, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu