Cum se fură voturile în 2025. Un IQ mediu în România este de numai 96, spre limita inferioară a normalității. De aceea românii evaluează compentența politică prin intermediul numărului de urmăritori pe TikTok. Este oare un criteriu valid?
A fi om nu poate fi înțeles decât prin raportare la grupul din care omul face parte. Suntem ființe profund sociale iar succesul nostru ca specie se datorează acestei trăsături fundamentale a umanității — și anume nevoia omului de a trăi în grup, de a primi suport din partea grupului și de a se face util grupului prin contribuția sa și resursele pe care individul le pune în slujba grupului. În ciuda acestui fapt, procesele specifice grupului au avut mereu efecte perverse, pe le-am observat cu toții în ce privește presiunea grupului, în special atunci când există modele sau majorități nu tocmai bine intenționate.
În grupul de adolescenți de pildă influențele negative, conduc la amplificarea periculoasă a fenomenelor sociale negative, cum ar fi consumul de droguri. În ziua de azi, presiunea grupului a căpătat forme aberante din moment ce, pentru a declanșa un fenomen social nici măcar nu mai este nevoie de o majoritate propriu-zisă — ea poate fi simulată și falsificată prin instrumente specifice tehnologiei informației și rețelelor sociale unde se desfășoară aceste fenomene.
Totul a început cu așa-zișii influenceri care ne-au învățat cum pot fi cumpărați urmăritorii, like-urile și comentariile. De altfel, există website-uri unde vă puteți cumpăra adevărate baze de fani contra unui preț nu foarte piperat. Dar dacă niște fete cu implanturi care se îmbracă sumar pot face asta, oare n-ar putea să facă asta și niște politicieni fabricați pe TikTok? Nu de alta, dar cred că ați trăit și dvs experiența bizară și frustrantă de a descoperi ce de admiratori au te-miri-ce dictatori cu palmele mânjite de sânge!! Bucurați-vă deci de această anomalie a zilelor noastre, cât încă mai puteți!
Scurtă Istorie a Experimentelor Sociale
Ei bine, în studiul Psihologiei Sociale, cercetătorii au fost fascinați de felul în care poți să prostești diverși subiecți daca ai suficienți complici. Spre exemplu Muzafer Sherif un cercetător turco-american s-a distrat cu efectul auto-cinetic, care este un mod sofisticat de a spune că cineva a proiectat o luminiță laser pe un perete. Ei bine, subiectul inocent al experimentului era pus să aprecieze dacă acea luminiță s-a mișcat sau nu. Evident, complicii cercetătorului, care pozau și ei în subiecți inocenți, au fost instruiți să dea răspunsuri greșite la această întrebare.
Scopul experimentului era acela de a observa în ce măsură un subiect inocent este influențat de această majoritate de persoane care dau răspunsuri greșite, în mod intenționat. Ideea care stă la baza acestui experiment a fost preluată și de alți cercetători, cu același scop, de a observa fenomenul pe care în Psihologia Socială îl denumim simplu cu termenul de conformism.
Spre exemplu Solomon Ash, a folosit în locul luminiței proiectate pe un perete, niște liniuțe a căror lungime trebuia comparată cu o liniuță etalon. Desigur, și Ash a folosit complici care dădeau răspunsuri greșite pentru a-i zăpăci complet pe subiecții experimentului. Așa cum vă așteptați probabil, de fiecare dată aceste experimente au demonstrat existența nevoii de a ne conforma și au atestat fenomenul de presiune socială, care face posibil ca omul să se îndoiască de propriile percepții, daca este confruntat cu o majoritate rău intenționată.
Presiunea Socială Falsă
Revenind acum în prezent, se vede treaba că cei care au conceput acest comerț cu urmăritori, like-uri și comentarii false aveau ceva cunoștințe de Psihologie Socială din moment ce succesul fenomenului este unul incontestabil. Noi în România am fost la doar un pas de a ne face rost de un președinte de TikTok și, daca nu devenim conștienți rapid de fenomenele care se petrec în subsidiar, lucrurile nici măcar nu se vor opri aici. Sigur, în trecut, campaniile electorale se făceau cu ajutorul televiziunilor și existau probleme legate de lipsa platformei pentru out-sideri, demonizarea unora, și respectiv, supra-dimensionarea altor candidați.
Nu spun că sistemul de campanie electorală prin televiziune era ideal, transparent sau 100% corect. Totuși, ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024 a reprezentat o adevărată revoluționare a felului cum se face campania electorală, și, din păcate, la baza acestei revoluții electorale digitale se află foarte mulți bani plătiți pentru o... minciună. A pretinde că ai mai mulți urmăritori, mai multe comentarii și mai multe like-uri decât ai putea avea în realitate, este un tip de înșelătorie ale cărei efecte sunt rapide și palpabile.
Cu toate că urmăritorii falși nu au drept de vot, nu poți afirma că ai avut o campanie electorală corectă după ce ți-ai cumpărat urmăritori, like-uri și comentarii false de pe internet. În România de exemplu, IQ-ul mediu este de doar 96 de puncte. Ei bine, aceasta valoare tinde spre la limita inferioară a normalității, adică 90 de puncte. Spre comparație, națiunea cu cele mai multe puncte de IQ este Coreea de Sud, 107, iar peste 110 puncte de IQ se consideră că persoana este caracterizată de o inteligență superioară.
Cu alte cuvinte, foarte mulți dintre românii cu drept de vot nu sunt capabili să aprecieze un candidat prin mijloace proprii și atunci au nevoie să se raporteze la ceea ce afirmă cei din jur. Ei bine, pe TikTok, cei din jur sunt conturile false care postează "Votăm Masiv".
Ce este de făcut?
Dacă tot ce v-am prezentat până aici este adevărat — și este, înseamnă că autoritățile statului ar trebui să facă urgent ceva cu acest comerț profund abject și necinstit pe care unii candidați l-au îmbrățișat cu mult entuziasm și cu rezultate deloc de neglijat. În fond, cât de cinstit este un candidat la o funcție importantă în stat dacă este implicat într-o schemă care presupune manipularea electoratului prin intermediul acestei false dovezi sociale — și anume conturi, comentarii și like-uri cumpărate. Vi se pare un început de drum potrivit pentru cineva care urmează să va conducă?
Din păcate nu știu dacă statul român dispune de resurse umane din domeniul tehnologiei informației pentru a susține aceste investigații și aceste măsuri iar asta înseamnă că până ne vom adapta la acest stil de a fura alegerile, s-ar putea să fie prea târziu. Singura șansă ar putea fi sprijinul venit de la instituțiile similare din occident. Nu de alta, dar cei care fură voturile dvs o fac cu ajutorul unor specialiști în IT — fiindcă viitorul criminalității este în acest domeniu.
Dincolo de asta, cred că am putea face fiecare dintre noi ceva în această privință. Spre exemplu, să creștem conștientizarea fenomenului prezentat în acest articol. De asemenea, putem să învățăm să deosebim conturile false — au activitate redusă și sunt lipsite de personalitate, în sensul că nu au postări proprii sau poze de profil, fiind mai curând rudimentare. De asemenea, comentariile false sunt minimaliste, sărace în conținut și lipsite de personalitate, de tipul "Votăm masiv".
În plus, un număr de ordinul zecilor sau sutelor de mii de urmăritori la o persoană lipsită de notorietate care a început să posteze în urmă cu 3 luni și are 20 de postări, ar trebui să ne dea de gândit. Un profil cu zeci de mii de urmăritori se clădește în ani și ani, după sute de postări la care s-a muncit din greu cu filmarea, editarea sau mijloacele de promovare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu