Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 18 martie 2025

Psihologia Relațiilor Parasociale

Idoli, modele, sportivi, podcasteri, youtuberi și influenceri... Dacă acceptăm că putem avea relații unilaterale cu o celebritate, cât de reale și cât de sănătoase sunt acestea? Un articol care abordează relațiile parasociale, această realitate a zilelor noastre, care probabil că te afectează și pe tine. 



☆ ☆ ☆


În era tehnologiei ajungem în mod inevitabil să cunoaștem foarte multe detalii despre persoane care altfel ne-ar fi complet străine, și totuși simțim că le cunoaștem... Acestea sunt celebrități, actori, personaje istorice, literare sau de film. E ca și când am avea relații reale cu acele persoane doar că aceste relații sunt unilaterale — în ciuda faptului că simțim că acea persoană ne este extrem de apropiată, cel mai probabil, sentimentele nu vor fi niciodată reciproce. Așa devenim fanii acestor personaje și îi impresionam pe cei din jur cu date tulburătoare despre viața unei celebrități, despre pasiunile acesteia, despre preferințele sale culinare, fricile sale, sau despre ce colecționa în copilărie. 

Îmi vine acum în minte un film cu Renee Zellweger, numit Sora Betty (2000), în care o chelneriță, după ce asistă la uciderea violentă a soțului, alunecă într-o astfel de relație imaginară cu un medic chirurg dintr-un serial pe care îl urmărește cu devotament. În acest caz, relația respectivă, pare a fi rezultatul unei traume suferite prin pierderea brutală a soțului și o determină pe femeie să pornească în căutarea iubitului personaj din film. Este latura patologică a acestui tip de relație, cunoscută în mediul psihologiei populare drept relație parasocială. Totuși, nu toate relațiile parasociale trebuie să fie patologice, dimpotrivă. 




Dat fiind faptul că trăim într-un univers mass-media iar unii dintre noi, mulțumită televiziunii, rețelelor sociale sau a celor de streaming, devenim celebrități și modele ale celorlalți, neputând fi multiplicați pentru a-i reveni fiecărui fan câte un exemplar cu care să poată avea o relație normală, nașterea relațiilor parasociale se produce practic de la sine, fiind chiar inevitabile. Aceste relații îndeplinesc tot felul de funcții care îmbogățesc viața noastră în multiple moduri. 

Funcțiile Relațiilor Parasociale

  • SUPORT EMOȚIONAL — relația parasocială poate avea la bază singurătatea și nevoia de apropiere emoțională. Astfel, relația unilaterală cu o celebritate sau un personaj de film devine un surogat de prietenie, sau chiar un surogat de relație intimă, care compensează lipsa unei relații sau a unei apropieri autentice pe care o trăim în relațiile noastre reale. 
  • SUPORT COGNITIV — în alte cazuri, o relație parasocială cu un youtuber sau ceea ce se cheamă influencer, poate reprezenta un izvor de înțelepciune și o sursă de inspirație în rezolvare anumitor probleme. O poveste împărtășită sau o întâmplare povestită într-un videoclip pe YouTube poate deveni astfel o adevărată sursă de orientare.  
  • DEZVOLTAREA IDENTITĂȚII — faptul că există un influencer sau un personaj istoric, de film sau un star pop pe care îl admirăm, poate reprezenta un model, un mod de a fi și un sens al vieții pe care îl preluăm pentru a-l reproduce noi înșine. 
  • ASUMAREA UNOR VALORI — în general, prezența unui model în viața noastră presupune învățarea prin imitație a unui număr enorm de lucruri. Printre acestea, concepțiile despre ceea ce este important în viață: muzica, creativitatea, cultura, originalitatea, înțelepciunea financiară sau sănătatea.
  • MOTIVARE ȘI ENERGIZARE — contactul cu modelul ales poate fi o simpatie cu caracter erotic dar poate fi mult mai mult decât atât. Uneori câteva cuvinte spuse de influencerul potrivit te pot mobiliza și te pun într-o stare de spirit diferită, prin care ajungi să percepi atingerea unor idealuri ca fiind posibilă și la îndemână. 
  • DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR SOCIALE — așa cum putem deprinde mai ușor utilizarea unui instrument, dispozitiv sau condusul unui automobil, urmărind mai întâi numeroase videoclipuri pe o rețea de streaming, interacțiunea parasocială ne poate familiariza cu emoțiile și reacțiile celorlalți, ceea ce reprezintă un punct de plecare foarte bun atunci când suntem lipsiți de experiență socială.

Acestea sunt doar câteva moduri în care relațiile parasociale ne pot ajuta cu adevărat. În psihoterapia adleriană se consideră că până și formele patologice ale comportamentului uman reprezintă soluții dezadaptative ale unor probleme sau moduri mai puțin inspirate de a gestiona stresul. Așa cum evadarea surorii Betty din filmul sus menționat a ajutat-o pe aceasta să evite confruntarea cu realitatea brutală a pierderii partenerului de viață — unul dintre cele mai stresante evenimente posibile în viața unei persoane, ca și pierderea unui copil.

Știți, când eram la școală, la Istorie, și vorbeam de Ștefan cel Mare... păi eram acolo pe cal, alături de el, la Podul Înalt... eram în spatele lui, pe cal... Eu ca și copil, așa mă vedeam. Și-l ajutam, îi spuneam ce să facă... hah... parcă văd și-acuma... și vorbeam cu el... el îmi spunea și el...
Călin Georgescu 

Dacă v-au preocupat alegerile prezidențiale și apariția meteorică a candidatului surpriză Călin Georgescu, probabil că ați remarcat relatarea sa cu privire la interacțiunea parasocială cu Ștefan cel Mare, la Podul Înalt. Unii au luat-o drept o formă de manifestare a unei patologii. De altfel, multe interacțiuni sau relații parasociale sunt luate drept manifestări cu caracter patologic. Totuși așa cum am încercat să vă prezint în acest articol, relațiile parasociale pot fi perfect normale și pot veni în întâmpinarea unor nevoi din viața noastră. 




În finalul acestui articol, mi-am propus să vă prezint câteva studii științifice care au pus în lumină caracteristicile relațiilor parasociale. 

  • PODCASTERII — potrivit unor studii, nimic nu imită mai bine o relație autentică de prietenie decât relația parasocială cu un podcaster. Trăsături precum spontaneitatea, imperfecțiunile și confesiunea, reprezintă o punte de legătură și apropiere între gazda podcastului și publicul ei. 
  • BĂIEȚII RĂI — ca fenomen social bine documentat, un studiu a pus în evidență atracția pe care unele femei o simt pentru băieții răi din mass-media, sport sau cinema. Mai exact, fetele care sunt preocupate de latura ludică a relațiilor neangajate și iubesc senzațiile tari, sunt fascinate de băieții răi care transmit forță și le aprind imaginația. 
  • INFLUENCERI PE YOUTUBE — un studiu a reușit să demonstreze faptul că influencerii de pe YouTube, (a.k.a. youtubers), reprezintă o sursă veritabilă de validare emoțională. Aceștia par a oferi mai mult suport emoțional decât prietenii întâmplători pe care îi întâlniți la club, dar oferă mai puțină validare decât prietenii intimi. E totuși de apreciat! 
  • DEZVOLTAREA EMPATIEI — deși relațiile parasociale se formează unilateral atunci când urmărim un show preferat, un podcaster sau un youtuber, ele trezesc răspunsuri emoționale în mod similar relațiilor reale. Potrivit unui studiu acest lucru contribuie la dezvoltarea empatiei, a capacității de a înțelege emoțiile celorlalți. 
După cum probabil ați observat, există o opinie potrivit căreia rețelele sociale sau de socializare, precum și rețelele de streaming exercită o influență negativă asupra poporului, ca să folosesc un termen compromis. Dar aceste cercetări sugerează faptul că lucrurile nu sunt atât de dramatice cum le percepem noi, iar relațiile parasociale, în afară de cazurile patologice propriu-zise, pot reprezenta mai mult decât un surogat de relație care trădează decăderea societății.

Cu toate acestea, există în tulburările psihotice (schizofrenie) o formă particulară de delir care ne amintește de relațiile parasociale, fiind însă mai mult decât atât. Ei bine, pe lângă delirul de grandoare sau cel de persecuție, pe care l-am observat în această perioadă, ca strategie de campanie la anumiți politicieni extremiști, există și delirul erotic, prin care o persoană vulnerabilă genetic dezvoltă un tip de relație parasocială cu vădit caracter patologic. 

Latura psihopatologică apare prin convingerea nefondată că celebritatea cu care ai o relație parasocială este îndrăgostită de tine — deci o dificultate de a face diferența între imaginație și realitate. Tot o latură negativă a relațiilor parasociale este și aceea care face posibilă asimilarea unor valori negative de la idolul tău: xenofobia, fascismul, misoginismul sau antisemitismul, fiindcă se poate întâmpla și asta atunci când idolul dvs reprezintă un izvor de ură și o influență care, în final, și în cazul cel mai rău, vă poate duce în spatele gratiilor.







(1) Imaginea Parasocial, de KoolShooters, via Pexels

PSYPOST, (acc18.03.2025), Postcast hosts feel life friends, website: Psypost.org

PSYPOST, (acc. 18.03.2025), Why some women develop romantic interests in fictional bad boys, website: Psypost.org

PSYPOST, (acc. 18.03.2025), Youtubers can fulfill emotional needs better than casual friends, website: Psypost.org

PSYPOST, (acc. 18.03.2025), New insights into how parasocial interactions influence our empathy, website: Psypost.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu