Barack Obama își face publică preferința sa pentru best sellerul american Long Bright River, a cărei ecranizare o puteți găsi pe rețeaua de streaming HBO Max. De ce merită să priviți acest film hrănitor la nivel emoțional.
Long Bright River este o carte profundă și puternică a cărei autoare arată o enormă compasiune față de personajele sale. Mi-a plăcut extraordinar de mult! Barack Obama
Voi explica ce tocmai am scris mai sus dar pentru început să spunem că Long Bright River este ecranizarea unei cărți scrise de autoarea americană Liz Moore, un best-seller instant. Cartea a fost menționată chiar și de fostul președinte Barack Obama care a afirmat despre aceasta că a reprezentat una dintre lecturile sale preferate ale anului 2020. Veți vedea că președintele are dreptate și probabil veți putea afirma cam același lucru despre această carte remarcabilă care te face să simți, încă de la început, că nu este doar o altă carte, respectiv, doar un alt film american, ieftin.
Îmi amintesc faptul că, în urmă cu câțiva ani, fiind amator de podcasturi, am dat absolut întâmplător peste un podcast în care era intervievată Liz Moore unde aceasta își prezenta cartea și spunea că urmează să se toarne un film în care rolul principal va fi jucat de Amanda Seyfried. Mi-a părut o tipă interesantă și, vorbind despre Long Bright River, mi-aș fi dorit să văd filmul doar că nu aveam acces în acel moment. Anul acesta am dat, tot întâmplător peste filmul respectiv, pe HBO.
Îmi plac filmele în care misterul se îmbină cu romantismul și complexitatea psihologică a personajelor, deci m-am îndrăgostit repede de acest miniserial în 8 episoade pline de suflet, personaje interesante cu povești de viață fermecătoare. Apăruse un studiu psihologic care a condus la concluzia că beletristica îi face pe amatorii de lectură niște persoane mai empatice, sporind capacitatea cititorilor de a manifesta compasiune față de semeni. Cred că Long Bright River nu doar că te ajută să înțelegi de ce se întâmplă asta, dar vă va spori compasiunea mai mult decât alte cărți ecranizate.
Și acum să revin la ce spuneam în primul paragraf — despre ce râu ar putea fi vorba în filmul Long Bright River? Ar putea fi râul iubirii fraterne, deoarece acțiunea se petrece în orașul Philadelphia, statul Pennsylvania, cunoscut drept orașul iubirii fraterne. De asemenea, dat fiind că filmul spune povestea unei polițiste care încearcă să își găsească sora dispărută sau poate mai bine zis înghițită, de lumea drogurilor, întărește și mai mult idea de iubire fraternă.
În plus, relația de iubire camaraderească și oarecum fraternă dintre polițista Mickey Fitzpatrick și colegul ei Truman, care se transformă, pe nesimțite, într-o iubire cu componentă sexuală, pare să vorbească despre un râu luminos al intimității. Dar poate că nu aceasta este râul la care face referire titlul și ar putea fi celebrul bulevard horror Kensington Avenue în sine — un râu în care peștele mic este consumat de peștele puternic, unde viața și moartea se întrepătrund într-o manieră periculoasă și unde se desfășoară, ca într-un micro-cosmos, existența unei întregi faune.
Cu toate că nu reușesc să îmi dau seama exact de ce se numește astfel această ecranizare, am totuși sentimentul că numele Long Bright River este un nume inspirat, plin de semnificații misterioase, așa cum sunt și personajele acestui film sau evoluția imprevizibilă a acțiunii. Nu-mi rămâne decât să vă îndemn să priviți acest film hrănitor din punct de vedere emoțional și poate vă întoarceți să îmi spuneți ce impresie v-a lăsat, mai ales că, în ziua de azi, filmele de acest fel, din păcate, au devenit o raritate.
(1) Imaginea Philadelphia, de Trev W. Adams, via Pexels
(2) Wikipedia, (acc. 01.07.2025), Long Bright River, website: Wikipedia.org
(3) Discover Magazine, (acc. 01.07.2025), How Reading Fiction Increases Empathy and Encourages Understanding, website: DiscoverMagazine.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu