Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 12 octombrie 2024

Contractul Prenuptial

La inceput a fost relatia sarbatoare si ne-am prostit, ne-am bucurat si am purtat ochelarii cu lentile roz, pentru a sarbatori faptul ca ne-am intalnit sufletul pereche. Dar dupa ce hormonii indragostirii si cei ai atasamentului si-au predat stafeta intre ei, se naste relatia organizatie, in care predomina regulile, ordinea de zi si sedintele pentru clarificari. Cat veti rezista?



☆ ☆ ☆


De ce facem ceea ce simtim? Fiindca este mai usor asa: beneficiezi de un ghidaj natural care face parte din mostenirea ta genetica si nu presupune sa ceri sfatul cuiva ori sa platesti pe cineva pentru a-ti oferi orientare. Nici macar nu trebuie sa verifici pozitia astrelor ori sa ghicesti in cafea. Ai tot ce iti trebuie in tine insuti. Dar este ceea ce simti un mod de orientare infailibil? Am sa va ofer cateva exemple de situatii in care suntem nevoiti sa folosim experienta de viata a celor din jur, pregatirea lor de specialitate sau doar perspectiva lor diferita asupra lucrurilor. 

In relatiile de tip parental unii simt nevoia sa le fie prieteni copiilor. Fiindca copilul este cea mai apropiata fiinta din viata ta, imparte cu tine aproape totul, iti cunoaste toate slabiciunile si punctele forte si te asculta atunci cand nimeni nu este in preajma ta. De ce nu ati fi prieteni? Daca privim lucrurile prin prisma experientei sociale, copiii care le multumesc parintilor pentru educatia primita nu sunt cei care ti-au fost prieteni ci mai curand cei care au beneficiat atat de dragoste cat si de disciplinare, de caldura emotiilor tale dar si de capacitatea ta de a forma la ei competente si abilitati pentru viitor.

O relatie fara reguli este ca o casa fara pereti.

Dorin Victor Vasile, psihoterapeut


In acest articol as dori sa ne focusam pe situatia cuplului romantic. Intr-o astfel de relatie este cunoscut faptul ca exista 2 etape de inter-relationare: relatia sarbatoare, in care purtam ochelari cu lentile roz, ca la bal mascat si, in esenta, sarbatorim faptul ca ne-am intalnit sufletul pereche, orice ar fi acela. Dupa acest party general care dureaza, conform unui studiu realizat de o universitate italiana, aproximativ un an, dupa ce hormonii indragostirii predau stafeta hormonilor atasamentului si dupa ce cuplul si-a asumat responsabilitati cu caracter social (a ne comporta ca un cuplu, a manifesta predictibilitate, angajament, disponibilitate pentru nevoile celuilalt, etc) apare ceea ce am putea numi relatia organizatie. 

  • RELATIA SARBATOARE ~ in primul an de relatie. Este fermecatoare, exuberanta, extatica sau chiar frenetica. Partenerii pot fi imprevizibili pentru a atrage atentia si pentru a mentine farmecul si frenezia caracteristica. Putem fi orbiti de sentimente si ignoram staguletele rosii si semnele de intrebare pe care le ridica comportamentul celuilalt. E prea frumos ceea ce se intampla in inimile noastre pentru a ne lasa tulburati de ceea ce se intrevede in detaliile inter-relationarii. In aceasta perioada predomina mentalitatea de abundenta, petrecere cu orice pret si voie buna: ai mancat toata prajitura? Ai baut toata limonada? Te-ai imbracat ca un clown? Te comporti ca un idiot? Okay,  fie-ce-o-fi, nu conteaza, ca doar suntem la petrecere
  • RELATIA ORGANIZATIE ~ apare dupa un an de relatie. Poate parea plictisitoare si apasatoare dar asigura o structura si anumite beneficii. Totul este din ce in ce mai rationalizat, organizat si structurat, pentru a permite simbioza a doua personalitati diferite. Asa se rationalizeaza viata sexuala si timpul liber, in functie de preferintele si asteptarile celor doi parteneri. Organizarea aceasta pare a avea frumusetea ei, fiindca ea face cuplul posibil si durabil.  In aceasta perioada mentalitatea predominanta este mai curand cea organizationala, de administrare justa a resurselor: nu cumva ai intrecut masura? Avem nevoie sa vorbim. Pai ce am stabilit noi la sedinta de saptamana trecuta?




Din diferite motive, unele cupluri nu reusesc sa ia bacul pentru a absolvi relatia sarbatoare si a trece la relatia organizatie, asa cum ar fi normal si de asteptat din partea oricarui cuplu. Faptul ca v-ati casatorit nu ajuta obligatoriu. E doar o hartie in plus care implica niste consecinte de care nici macar nu esti constient. Avocatul de divorturi James Sexton vine cu o experienta si o intelepciune nepretuite. Retelele de socializare sunt pline de videoclipuri cu el fiindca este o prezenta interesanta, cu un discurs spumos, care face deliciul publicului, drept dovada, milioanele de vizualizari. Si asa a devenit James Sexton cel mai cautat avocat din New York. 


Sexton este un furnizor de servicii de tip contract prenuptial dar si un mare sustinator al ideii ca ar trebui sa existe un astfel de contract, mai ales in America unde rata divorturilor este de ~50%. Contractul prenuptial reprezinta o intelegere cu caracter oficial, deci implica niste documente si un notar. Prin aceasta intelegere se stabileste felul in care vor fi impartite bunurile in cazul unui divort. Clauzele contractului depind de prezenta de spirit, experienta si starea emotionala a fiecaruia dintre parteneri, dar si de capacitatea acestora de a pretinde si a negocia astfel de clauze.

Si totusi... De ce ai intocmi un astfel de act daca chiar crezi in relatia ta?  Buna intrebare! La nivelul simtului comun, intocmirea documentului respectiv s-ar traduce in ceva de genul: cel care a propus contractul prenuptial nu prea crede in relatie si considera ca un divort este probabil, daca nu chiar iminent. Partenerul care aude propunerea poate avea un sentiment de genul... Pai ce facem acum? Incepem demersurile pentru divort? Nici macar n-am facut nunta! Iata insa perspectiva avocatului de divorturi: 

Oamenii care vin in cabinetul meu sunt de genul 'Acum vad asta dar sunt deja implicat. Nu am un contract prenuptial si nu mi-am dat seama ca intre noi se va desfasura o chestie din-asta tactica. Am crezut ca am gasit aceasta persoana care ma iubeste mai mult decat orice pe lumea asta, de care voi avea grija iar ea va fi blanda cu mine si va face sex cu mine pentru totdeauna. Daca vrea copii si o casa atunci ii voi oferi copii si o casa si va fi fericita.' Dar apoi are o revelatie 'stai putin, am crezut ca am facut totul bine si va fi fericita dar ea face sex cu intructorul de tenis! Mi-a spus ca se simte singura fiindca eu eram la munca ca sa platim casa pe care si-a dorit-o si scoala privata a copiilor!! As fi stat cu ea toata ziua dar atunci ar fi fost nefericita fiindca n-am job si nu ne putem permite nimic'

James Sexton, avocat din New York 


De ce ce te-ai casatori cu cineva care considera ca divortul este probabil? Acum, daca purtam ochelari cu lentile roz si am prizat niste hormoni de productie endogena (produsi de organism pe cale naturala, in primele 365 de zile ale relatiei), probabil ca ai toate conditiile pentru a crede in iubirea fara sfarsit, unicorni si zane. Dar statistic vorbind, divortul nu este tocmai o raritate, dimpotriva. In Romania 22% dintre casatorii sfarsesc in divort, ceea ce reprezinta un procent mic in comparatie cu alte tari. Insa tot in Romania, riscul de a muri de cancer de piele este de numai 0.43% dar chiar si asa se recomanda sa folosim lotiune si sa evitam expunerea la soare prelungita. 

Cand e vorba de un risc de divort de 22% in schimb, pare o chestie ciudata sa te gandesti inca de la inceputul casniciei ca aceasta s-ar putea finaliza cu un divort. Iar daca cineva propune un contract prenuptial partenerului asta se izbeste frontal de toate miturile romantice posibile si oricat ai incerca sa indulcesti ideea de contract prenuptial (s-ar putea intampla sa spun o prostie si sa te ranesc si atunci ai putea dori sa ne despartim), rezultatul este acelasi sentiment de a fi parasit in mod anticipat. Ma intreb cate dintre casatorii s-ar mai incheia daca cineva ar propune pur si simplu un contract prenuptial. Si ar putea fi aceasta un semn ca eram pe cale sa ne casatorim cu ceea ce se cheama gold-digger

Gold Digger ~ Cineva care prefera oamenii numai in functie de banii sau resursele lor materiale.

El: Vrei sa iesim impreuna in oras?
Ea: Nu.
El: Bine atunci! *Urca in Lamborghini*
Ea: Stai putin, retrag ce am spus. Vreau sa iesim impreuna!
El: Ce gold-digger!

Sursa: Urban Dictionary


Dar cu un risc de 22% de divort si cu experienta divorturilor care nu sunt obligatoriu amiabile, dimpotriva pot deveni agresive si pot ridica probleme uriase si starni dureri de cap si nopti nedormite, poate ca un contract prenuptial este totusi o idee buna, pentru care iti vei multumi tie insuti la un moment dat. Fiindca intr-o zi iti vei pierde ochelarii cu lentile roz si mentalitatea de a imparti orice cu oricine si vei intra in modul de functionare de avarie in care iti vei dori sa salvezi cat mai mult din ceea ce poate fi salvat, cu alte cuvinte, vei fi alt om si vei avea cu totul alte prioritati. Pentru astfel de situatii, contractul prenuptial este sfant. 









(1) Imaginea Gold Digger, de Cottonbro Studio, via Pexels

(2) Romania Insider, (acc. 11.10.2024), Press Release: The Rate of Divorce in Romania, website: Romania-Insider.com

(3) BBC News, (acc. 12.10.2024), Romantic love lasts just a year, website: News.bbc.co.uk

(4) World Health Rankings, (acc. 12.10.2024), Skin Cancers in Romania, website: Worldlifeexpectancy.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu