Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 20 ianuarie 2022

Regula Celor 20 de Secunde

Nu, nu se refera la secundele cand inca poti sa ridici fursecul cazut pe jos si poti sa-l consumi, fiindca si microbii stiu sa numere. Se refera in schimb la ceea ce poti face pentru a-ti usura implementarea de obiceiuri pozitive si a-ti ingreuna viciile. Ce este deci Regula celor 20 de secunde?




☆ ☆ ☆


Imi amintesc uneori ca ceea ce va intereseaza pe voi, cei care cititi acest blog sunt mai curand acele #lifehacks, chestiile pe care le puteti folosi pentru a va face viata mai usoara. Nu ca teoriile, cercetarile si filosofiile pe care le impartasesc aici n-ar putea fi folosite intr-un fel sau altul. Dar azi mi-am propus sa va impartasesc ceva cu adevarat util. Este vorba despre ceea ce se cheama Regula celor 20 de secunde. Este o gaselnita numai buna de pus in aplicare atunci cand vrei sa-ti schimbi obiceiurile proaste si sa introduci obiceiuri pozitive in viata ta. Dar poate ar fi bine sa trecem direct la definitie!

Regula celor 20 de secunde este destul de simpla. Daca doresti sa formezi un nou obicei, este de preferat sa il faci mai usor de integrat in viata ta. Acest lucru se realizeaza prin descresterea energiei de activare. Energia de activare este efortul pe care inceperea unei anumite actiuni il solicita. Cu cat timpul si efortul solicitate pentru a incepe o anumita actiune sunt mai limitate, cu atat va fi mai usor sa formezi un obicei. Acelasi principiu poate fi folosit atunci cand doresti sa renunti la un anumit obicei. Nu trebuie decat sa il faci mai dificil de integrat in viata ta. 

Astfel am definit atat Regula celor 20 de secunde, in sine, cat si conceptul de energie de activare, potrivit autorului best-sellerului The Happiness Advantage (Avantajul Fericirii), Shawn Achor. Va voi da niste exemple imediat, pentru ca nimic altceva nu ne-ar ajuta mai bine sa intelegem aceasta regula. Pana atunci, trebuie sa recunosc ca ideea nu este noua si am mai vorbit despre asta in articole precum cel numit Cum Dezvoltam Puterea Vointei, din care va reproduc urmatorul fragment. Veti vedea ca exista o asemanare destul de evidenta intre Regula celor 20 de secunde si ideea de a evita ispitele. 

8. Evitati ispitele ~ s-ar parea ca cea mai importanta insusire a celor care dau dovada de o forta volutara incredibil de mare este aceea de a evita situatiile in care vor fi nevoiti sa recurga la vointa. De fapt a evita o anumita situatie solicita deja un nivel de implicare volutara, fie aceea si de mica intensitate. Dar este mai usor sa realizati acest efort decat sa rezistati atunci cand ispitele va vor privi in fata. E mai usor sa nu te duci la bar daca stii ca iti va fi greu sa nu bei.

Principiul este simplu in fond: cand vrei sa implementezi un nou obicei, vrei sa il faci mai usor de practicat, in timp ce atunci cand vrei sa renunti la un obicei, nu-ti ramane decat sa il faci mai dificil de practicat, fiindca exista intotdeauna cateva lucruri pe care le poti face pentru ca ceva sa devina mai usor de realizat si cateva lucruri pe care le poti face pentru ca ceva sa fie mai greu de pus in aplicare. Iar tu, ca o persoana care tii la tine insuti, ai tot interesul sa actionezi in acest fel! Iata si exemplele pe care vi le promiteam. 

Adaugand 20 de secunde, am castigat 3 ore in schimb. Shawn Achor

Renuntarea la un obicei

Sa spunem ca doresti sa renunti la consumul de chipsuri sau sa raresti consumul de alcool, pentru motive pe care nu doresc sa le dezbat aici. Prin urmare, faci tot ce tine de tine pentru a ingreuna consumul de chipsuri sau de alcool. Daca ai fi izolat intr-o cabana, pe un munte, unde aprovizionarea ar fi costisitoare, ai putea sa nu consumi niciodata chipsuri sau alcool, cu conditia sa nu ti le furnizeze nimeni, nu-i asa? Tot la fel, ai putea sa renunti mai intai la actiunea de a le cumpara tu insuti si a le aduce acasa. Cand vei avea pofta de astfel de produse va trebui sa faci efortul de a merge la cumparaturi, iar. Ar putea fi suficient pentru a desfiinta unele obiceiuri, definitiv.

Poate ca nu toate obiceiurile sunt la fel de usor de evitat. Totusi, imi amintesc ca un prieten imi povestea cum s-a lasat de tigari in momentul in care, pe un ger napraznic, a avut constientizarea faptului ca n-ar fi plecat de acasa pentru nimic altceva, si totusi pleca, printre nameti, in miez de noapte, pentru a-si cumpara tigari. Fiindca omul este totusi o fiinta animata de principiul minimului efort (adica nu face nimic daca nu este absolut necesar, iar daca totusi face, va fi in pasi mici), lenea aceasta din genele noastre poate sa constituie un avantaj evolutiv. Iar Regula celor 20 de secunde speculeaza tocmai lenea. 

Eu personal, mi-am dorit sa limitez timpul pe care il petrec pe Facebook. Asa am descoperit ca exista aplicatii care iti masoara si limiteaza timpul petrecut pe oricare alta aplicatie. Uneori sunt nevoit sa modific limita de timp pentru a reusi sa-mi termin o postare, (e nevoie de fix 20 de secunde) dar chiar si asa, am reusit totusi sa limitez timpul petrecut pe aceasta retea de socializare. BTW, aplicatia despre care vorbesc se gaseste in Google Play si se numeste Screen Time - Limit phone usage and stay focused. (Simbol: clepsidra alba pe fond albastru).




Implementarea de noi obiceiuri

Sa spunem ca iti doresti sa devii mai activ dpdv fizic. Iar forma de activitate fizica este jocul de baschet. O masura pe care o poti lua pentru a usura acest obicei este sa iti pregatesti toate cele necesare acestei activitati, din timp, inclusiv petul cu apa plata, echipamentul sportiv, prosopul, si mingea de baschet, desigur. Le poti pastra pe toate intr-un anumit loc din locuinta si le poti lua de acolo, gata pregatite. In acest mod ai reusit sa eviti acel efort suplimentar, necesar pregatirii premergatoare care, de multe ori, nu face decat sa te descurajeze si sa-ti blocheze intentia. 

Am sa va impartasesc un mod mai special de a folosi regula celor 20 de secunde pentru a incepe sa invatati sau sa cititi ceva. Fiindca creierul uman poate fi obisnuit cu cote ridicate de neurotransmitatori ai satisfactiei, cum ar fi dopamina (pe care le obtineti pe Facebook, cand priviti videoclipuri pe Youtube Music sau cand practicati jocuri PC), a te intoarce la lectura unui articol Psihopedia si la invatarea pentru examen este echivalent cu o mica depresie, nu-i asa? De aceea va recomand sa va luati cel putin 20 de secunde in care efectiv sa va dati voie sa leneviti (dar fara Facebook sau jocuri de PC). 

Acest tip de a lenevi, fara vreo alta distragere, este o stare care se invecineaza cu meditatia si reprezinta un fel de pod sau trecatoare, de care psihicul dvs are nevoie cand e obisnuit cu niveluri ridicate de stimulare. Cele 20 de secunde in care nu faceti nimic ar putea sa reprezinte ocazia pe care v-o oferiti voua insiva de a va plictisi si de a va schimba perspectiva asupra invatarii: ar putea oare articolul acesta din Psihopedia sa devina o tentatie? Foarte posibil! La fel si materia pe care o aveti de pregatit pentru examen, ar putea deveni o ispita in sine atunci cand reducem nivelul de dopamina care, tot mai frecvent in zilele noastre, inunda creierul uman. 








(1) Imaginea, Apple Watch, Photo by cottonbro from Pexels

(2) Medium, (acc. 20.01.2022), If You Are Lazy..., website: Ascent Publication (medium.com)

(3) Doremember, (acc. 20.02.2022), Change bad habits with the 20-second rule, website: DoRemember

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu