Cateva studii de specialitate ne dau sperante cu privire la posibilitatea depresivilor de a reveni la o viata normala, productiva si plina de satisfactii. Lipsa cunostintelor despre ceea ce ne poate ajuta in confruntarea cu starile depresive este o parte din problema. Dar nu toate depresiile sunt la fel...
Fiindca este o perioada care incepe sa semene cu iarna adevarata, iar asta ne predispune la ceea ce se cheama Seasonal Affective Disorder, (SAD - Tulburarea Afectiva Sezoniera), m-am gandit ca nimic nu s-ar potrivi mai bine cu acest context decat un articol pozitiv despre depresie. Avem cateva date imbucuratoare din aria cercetarii stiintifice in domeniul depresiei. Ca sa nu mai lungim vorba, din acest studiu de laborator reiese faptul ca amintirile pozitive au consecinte foarte bune la nivel organic, in sensul ca acestea produc emisii de neurotransmitatori, cat se poate de naturali si cat se poate de eficienti in combaterea dispozitiei emotionale negative si a depresiei.
Numele acestor molecule este acela de endorfine - deoarece sunt niste opioide de productie endogena (sunt produse pe cale naturala in interiorul organismului uman). Ce sunt opioidele? Probabil ca ati auzit de opioidele ilegale, cum ar fi heroina, sau de cele perfect legale, folosite in medicina pentru ameliorarea durerii. Acestea din urma exista si sunt folosite, adesea abuziv tocmai fiindca in creierul nostru se afla receptorii de enforfine, care ne fac sensibili la aceste substante, sau ne traduc mesajul chimic al opioidelor.
Endorfinele sunt molecule ale calmarii durerilor, o mangaiere pe care ti-o ofera propriul organism, iar prezenta acestora reprezinta modul natural prin care organismul rezista la provocarile existentiale, atat de natura fizica cat si de natura psihologica - stresul fiziologic si cel psihologic. Da, ele sunt o binecuvantare si prezenta lor optima in organismul nostru este o dovada de sanatate! Realitatea ca oamenii ajung adesea sa abuzeze de substante opioide controlate sau interzise se datoreaza si faptului ca sistemul lor natural de producere a endorfinelor este dificitar. De ce este deficitar? Explicatiile pot fi numeroase, si pot varia de la caz la caz.
Eu personal consider ca una dintre principalele cauze ale acestor deficiente este necunoasterea suficienta a acestor opioide de productie interna, a rolului lor in starea noastra de bine si mai ales a felului cum putem sa le generam, pentru a ne bucura de aceasta binecuvantare a naturii care sunt endorfinele. Caci stim atat de multe despre orice, dar nu intelegem acest miracol care se petrece in fiecare zi in corpul uman. Si asta e pacat, nu-i asa?
Mi-am propus deci sa scriu acest articol despre felul cum putem sa punem in valoare productia interna de opioide, astfel incat sa nu mai avem nevoie sa experimentam cu orice ne pica in mana si ne promite ca ne va ridica moralul. Asa cum spune Gabor Mate in cartea sa Pe Taramul Fantomelor Infometate, receptorii de opioide din creier nu exista pentru ca dependentii de heroina sa se poata distra ci pentru ca ei slujesc unei functii vitale a organismului uman - aceea de conservare a vietii.
Asadar avem acest studiu care spune ca amintirile pozitive pot sa influenteze felul cum ne simtim si chiar sa vindece depresia. Probabil ca nu era nevoie de un studiu pentru a demonstra acest lucru, intrucat multi dintre noi intuiau existenta acestei legaturi intre ceea ce se intampla in mintea noastra si ceea ce se intampla cu emotiile noastre. Pentru cei care considera ca psihologia este inca o pseudo-stiinta, aveti dovezile stiintifice in bibliografia acestui articol.
Si totusi, asa cum era de asteptat, am de facut niste comentarii.
- Comentariul 1 ~ Nu cred ca toate amintirile pozitive, indiferent de natura si conotatia lor vor avea acest impact imbucurator asupra felului cum ne simtim. Spre exemplu, daca am pierdut un job de curand, si ne amintim cat de frumos era la jobul pe care l-am pierdut, ma indoiesc ca efectul acestor asa-zise amintiri pozitive va fi acelasi. La fel si in cazul in care ati pierdut o relatie.
- Comentariul 2 ~ Depresia este mult mai mult decat o simpla predilectie a omului pentru negativismul in gandire. Spre exemplu, depresia este un mod de a cere ajutor, la cei care nu au experienta aceasta. De asemenea, depresia este si un mod de a negocia cu realitatea si ceilalti.
- Comentariul 3 ~ Consider ca multi dintre noi intuiesc faptul ca o gandire optimista i-ar face mai fericiti. Cu toate acestea, odata cu imbratisarea optimismului, pare ca ramanem dezarmati in fata realitatii cu care ne confruntam. De aceea astfel de persoane, in ciuda faptului ca stiu multe despre felul cum pot sa scape de emotiile negative, aleg sa nu o faca, caci aceasta este strategia adoptata in vederea obtinerii de schimbari din partea celorlalti sau chiar din partea realitatii in sine.
- Comentariul 4 ~ Dupa cum veti vedea din acest articol, pare ca depasirea depresiei este cel mai simplu lucru din lume, din moment ce stim atat de multe lucruri despre cum putem genera enorfinele. Cu toate acestea, depresivii nu se vindeca usor sau poate ca nu se vindeca niciodata fiindca exista ceea ce eu numesc un antrenament de ani si ani de zile, un mod de reprezentare a lucrurilor si chiar niste beneficii secundare atat de bine structurate incat orice informatie noua venita din exterior este minimalizata, negata sau aruncata la gunoi, fiindca nu se potriveste cu adevarurile personale.
Rolul endorfinelor in emotiile umane a fost ilustrat de un studiu la care au luat parte 14 femei. Creierul acestora a fost scanat in timp ce se aflau intr-o stare emotionala neutra, iar apoi a fost scanat cand li s-a cerut sa-si aminteasca un eveniment nefericit al vietii lor. Zece dintre ele si-au amintit decesul unei persoane iubite, trei si-au amintit despartirea de iubit, iar o alta si-a amintit o cearta cu un prieten apropiat. Cat timp se aflau sub vraja amintirilor neplacute, receptorii de opioide au fost mai putin activi.Pe de alta parte, asteptarile pozitive stimuleaza sistemul endorfinelor. Cercetatorii au observat faptul ca atunci cand oamenii asteapta o ameliorare a durerii, creste si activitatea receptorilor de endorfine. Chiar si administrarea de medicamente inerte - fara activitate fizica reala, va activa receptorii opioizi. Se numeste efectul Placebo. In the Realm of Hungry Ghosts. G. Mate
Nu as dori sa inchei acest articol inainte de a va prezenta lucrurile deja bine-cunoscute ca reprezentand un mod de a stimula productia de enforfine si deci, de a imbunatatii functii esentiale ale sistemului psihic uman, cum ar fi stabilizarea emotionala, capacitatile de asimilare a informatiei si comportamentelor (invatare), cresterea stimei de sine, imbunatatirea somnului, iar la nivel fizic, ameliorarea inflamatiei, cresterea functiei imunitare si reducerea durerii. Iata deci acele lucruri de care aveti nevoie in viata voastra, tocmai pentru a obtine aceste beneficii:
- EXERCITIUL FIZIC - ati auzit probabil de extazul alergatorului
- RASUL - plauzibil, nu-i asa?
- MUZICA - probabil nu cea de tip gotic, depresiv, emo, lenta si trista
- ACUPUNCTURA - recunosc ca acum aflu si eu despre asta
- CIOCOLATA NEAGRA - nu m-as baza pe ea, dar e mai buna decat alcoolul.
- SEXUL - pentru ca... endorfine
- DANSUL - este o forma de exercitiu fizic insuficient pusa in valoare
- MEDITATIA - va recomand in acest sens articolul Tinerete fara Batranete
- IMBRATISAREA - desi necesita putina cooperare inter-personala
- AUTO-INCURAJAREA - e un mod de a te imbratisa singur, fiindca este pe gratis, de bun gust, nici nu ingrasa, si ai nevoie de asta chiar si cand nu e nimeni dispus sa o faca. In loc sa-ti spuna cineva prin intermediul unei imbratisari: sunt aici pentru tine si esti important pentru mine, poti sa o faci si singur. Poti sa incerci chiar acum! :)
Drept concluzie, cred ca toate aceste informatii si cunostinte sunt frumoase si reprezinta cu adevarat o resursa adaptativa. Dar nu pentru toata lumea. Exista oameni care sunt pregatiti sa primeasca aceste informatii si sa le puna in aplicare imediat, cu efecte pozitive rapide. Pe de alta parte, exista persoane care sufera de o forma mai severa a depresiei si care nu sunt nici pregatite si nici dispuse sa asimileze aceste informatii si sa faca uz de ele. Ele au anumite asteptari si anumite obiective care de regula sunt in conflict cu realitatea de zi cu zi si iti vor spune ceva de genul: pai asta imi trebuie mie acum? Eu mi-am dorit CUTARE LUCRU! La ce bun acum sa ma simt mai bine?
Si da, probabil ca nevoia acestor persoane nu este de a fi puternice si realiste, de a se bucura de viata, to live life on life's terms, cum se zice. Dimpotriva, nevoia lor este de a respinge realitatea si termenii acesteia, de a o nega, de a se lupta cu aceasta pana cand nu le mai ramane nimic de aruncat in aceasta lupta. Pentru astfel de persoane, probabil ca, pe langa aceste informatii de cultura generala psihologica trebuie facut ceva in plus: aducerea discutiei in punctul revelatiei ca ceea ce isi doresc nu este realist si ca vor continua sa piarda resurse pana in momentul in care isi aliniaza asteptarile la realitate.
(2) Healthline, (acc. 11.01.2022), Why do we need endorphins, website: Healthline
(3) WebMd. (acc. 11.01.2022), Endorphins Play Role in Alcohol's Effects, website: WebMd.
(4) Greater Good, (acc. 11.01.2022), 4 ways hugs are good for your health, website: GreaterGood
(5) MIT News, (acc. 11.01.2022), Recalling happier memories can reverse depression, website: MITNews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu