Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 18 septembrie 2024

Inteligenta si Supravietuire

Care este relatia intre inteligenta (IQ) si supravietuire? Dar intre IQ si sanatatea fizica sau mentala? Ne poate proteja un IQ ridicat de moarte prematura sau de boala fizica si mentala? Un articol in care veti gasi raspunsul la astfel de intrebari. 



☆ ☆ ☆


Auzim in repetate randuri expresia selectie naturala, in special atunci cand se face referire la nivelul de inteligenta al celor care isi pierd viata in mod stupid. Eh, ca sa-i faci... selctia naturala isi spune cuvantul! A aparut chiar un premiu numit Darwin Awards, care poate fi un premiu dat la misto, dar asta nu inseamna ca nu e meritat. Mai exact, primesti un premiu Darwin atunci cand te-ai auto-eliminat din fondul genetic al speciei, in conditiile in care gestul tau nu face altceva decat sa imbunatateasca acest fond genetic. Iar concret, premiul Darwin se acorda in primul rand pentru prostie dar o conditie sine qva non este sa fi murit sau sa te fi sterilizat, astfel incat sa nu-ti mai transmiti genele. Poate ca ar trebui avuti in vedere si prostutii care nu fac copii, nu-i asa? In fond, un premiu nu strica nimanui.

Dar poate ar fi mai interesant daca v-as oferi niste exemple notorii de persoane care au avut aceasta asa-zisa onoare de a primi un premiu Darwin. Iata-le: 
  • Gary Hoy, avocat ~ care a decedat la varsta de 39 de ani.  El a cazut in gol de la etajul 24 al unui zgarie nori din Toronto in timp ce incerca sa demonstreze ca ferestrele cladirii sunt imposibil de spart. Evident, ferestrele nu erau imposibil de spart si asa a intrat in istorie Gary al nostru.
  • Charles Stephens, barbier ~ a decedat in timp ce incerca sa traverseze cascada Niagara intr-un butoi, la varsta de 57 de ani. Avea deja 11 copii, deci probabil ca exista inca destul de mult Charles Stephens in aceasta lume. Vedeti pe TikTok!
  • John Allen Chau, evanghelist ~ a decedat la varsta de numai 26 de ani dupa ce a patruns ilegal in rezervatia de pe insula Sentinel (apartine Indiei), locuita de un trib care traieste in izolare auto-impusa. Nu stie nimeni daca a apucat sa vorbeasca despre evanghelie inainte de a muri iar pe el nu-l mai putem intreba.

Din povestile laureatilor premiului Darwin, observam ca acestia au dat dovada de naivitate, chiar idealism si desconsiderarea pericolului, poate chiar un optimism exagerat - fiindca da, se mai si moare din cauza optimismului si a idealismului exagerat. Iar toti acesti oameni si-au pierdut viata intr-un mod oarecum eroic, testand limitele realitatii. Si fiindca acest fenomen al testarii limitelor este unul de vesnica actualitate, la aceasta lista s-ar putea adauga oricand cei care participa la provocarile TikTok, la fel de riscante si nesabuite, la fel de vrednice de un premiu Dawin, fiecare dintre ele. 

Sa nu mai vorbim despre cei care incearca sa isi faca un selfie cu ursul si, in general, cei care mor facandu-si un selfie in cele mai periculoase locuri. Stiati de exemplu ca mai multi oameni mor facandu-si selfie decat atacati de rechin? In ciuda acestui fapt, moartea prin selfie, acest rechin al zilelor noastre, este tot mai raspandita, cu fiecare an care trece. Oare asta spune ceva despre conditia umana? De exemplu faptul ca putem trai si fara atentia semenilor dar e greu sa te multumesti cu asta? Iar pentru unii dintre noi nu exista pret ce nu merita platit pentru putina atentie? Okay, aici suntem pe terenul speculatiilor filosofice dar este oare adevarat ca un IQ ridicat te protejeaza de moarte prematura?

Fiindca in fond, aceasta este discutia pe care trebuie sa o purtam: in ce masura ne protejeaza inteligenta de moarte prematura. In acest sens am facut o verificare in literatura stiintifica de specialitate:

  • IQ SI SUPRAVIETUIRE ~ Un studiu longitudinal realizat in Scotia a demonstrat faptul ca un IQ ridicat evaluat in copilarie (la 11 ani) se asociaza cu o sansa mai buna de a ramane in viata la varsta de 79 de ani. 
  • IQ SI ACTIVITATE FIZICA ~ Un studiu realizat in Arabia Saudita a demonstrat faptul ca un IQ ridicat se asociaza pozitiv cu activitatea fizica, un element de o importanta majora in mentinerea sanatatii fizice si mentale.  
  • IQ SI OBEZITATE ~ Un studiu realizat in Marea Britanie a demonstrat faptul ca exista o asociere negativa intre IQ si obezitate. Altfel spus, IQ-ul pare sa reprezinte un aliat important al sanatatii noastre, cunoscut fiind faptul ca obezitatea este un factor de risc major pentru bolile cardio-vasculare, diabet sau cancer. 
  • IQ SI SANATATE MENTALA ~ Un studiu a demonstrat faptul ca persoanele cu IQ scazut (70-85, cunoscut si ca IQ borderline) sunt mult mai expuse problemelor de sanatate mentala in comparatie cu persoanele care au un IQ normal. In aceeasi idee a relatiei dintre IQ si sanatatea mentala, un alt studiu a demonstrat faptul ca persoanele cu un IQ ridicat par a avea mai putine probleme de sanatate mentala, inteligenta protejandu-ne de anxietate si PTSD.
Stiu ca aceste date de cercetare stiintifica au un potential ridicat de a starni controverse si tocmai de aceea doresc sa fac precizarea ca aceste asocieri intre sanatate fizica / mentala, supravietuire si IQ sunt complexe, relatiile intre ele sunt dificil de explicat si de aceea este indicat sa nu sarim la concluzii cu caracter discriminatoriu. Pe de alta parte, nu putem nega faptul ca se intampla ca persoanele cu un IQ ridicat sa se bucure de mai multa sanatate si sa se dovedeasca a fi mai longevive. Poate ca un IQ ridicat ne face mai precauti, mai realisti si intelepti, tinandu-ne departe de pericole.

In fata bolii, fie esti precaut, fie esti prost.
Klaus "Cel Frumos" Iohannis

 


Ca un gand de final, as dori sa observ acest comportament al unora dintre cetatenii rusi care, din diferite motive, au preferat sa fuga din Rusia atunci cand au inteles ca urmeaza sa fie incorportati in armata si trimisi sa lupte in Ucraina. Extrem de multi dintre cei care nu au facut-o au murit pe front, stiut fiind ca pierderile in vieti umane ale Federatiei Ruse sunt de ordinul zecilor de mii, la care se adauga cei schiloditi si mutilati pe viata. In lumina studiilor prezentate mai sus, cred ca iti trebuie foarte multa personalitate pentru a spune nu si a-ti lua destinul in propriile brate. Iar o parte importanta din personalitate ar putea fi chiar IQ-ul, cu efect pozitiv asupra supravietuirii. 


Unul dintre studiile citate mai sus, cel privitor la IQ si longevitate, a demonstrat si faptul ca cei care au murit in al 2-lea razboi mondial nu aveau obligatoriu un IQ mai mic, dimpotriva. Cred ca este important si motivul pentru care lupti intr-un razboi. Fiindca este o diferenta mare intre a lupta pentru niste motive care nu reusesc sa te convinga, fabricate de un dictator cu ambitii nemasurate si a lupta pentru a stavili raspandirea raului si a atrocitatilor - motive pentru care, pana la urma merita sa devii erou. Si cred ca un IQ ridicat te poate ajuta sa faci diferenta intre astfel de situatii. 









(1) Imaginea Chess King, de Pixabay, via Pexels

(2) Wikipedia, (acc. 18.09.2024), Darwin Awards, website: Wikipedia.org

(3) National Library of Medicine, (acc. 18.09.2024), Childhood intelligence in relation to major causes of death in 68 year follow-up: prospective population study, website: NCBI.nlm.nih.gov

(4) National Library of Medicine, (acc.18.09.2024), Association of physical activity and health status with intelligence quotient of high school students in Jeddah, website: NCBI.nlm,nih.gov

(5) Wiley Online Library, (acc. 18.09.2024), Association between intelligence quotient and obesity in England, website: OnlineLibrary.Wiley.com

(6) BMC Psychology, (acc. 18.09.2024), Is there an association between full IQ score and mental health problems in young adults? A study with a convenience sample, website: BMCPsychology.com

(7) National Library of Medicine, (acc.18.09.2024), High intelligence is not associated with a greater propensity for mental health disorders, website: NCBI.nlm.nih.gov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu