Privesc in jur si adesea observ persoane care nu cred in existenta vointei. In schimb, sunt convinse de orice altceva: forta mostenirii genetice sau influenta sociala fiind cele mai puternice dintre aceste credinte. Fatalism!
Adevarul este ca, la fiecare dintre noi vointa se afla la un anumit nivel de dezvoltare. Unii pot sa se bucure de o forta a vointei exceptionala, in timp ce altii nu au reusit sa isi dezvolte potentialul orientarii voluntare a comportamentului mai deloc. Da, vointa este ca un muschi, ce trebuie exersat, pentru a ne putea bucura de forta sa.
Dar la ce foloseste vointa? Ei bine, vointa ne ajuta sa ne depasim anumite porniri naturale, chiar firesti, dar care conduc la rezultate negative pe termen lung. Pare ca azi toata lumea crede in ceea ce simte, luand afectivitatea drept unica busola in viata. Si totusi, adesea, facand ceea ce simtim, observam ca avem multe de pierdut.
In videoclipul de mai sus, vointa si tendintele naturale interfereaza intr-un mod aiuritor. Voi ce ati face daca ati fi in situatia respectiva? Daca sunteti barbati, probabil ca o femeie draguta care se aseaza pe voi suna ca un scenariu oniric pozitiv. Ratiunea insa va spune ca e gresit. Iar vointa ii slujeste intotdeauna ratiunii. Oricum, experimentul acesta e ca un puzzle, mai ales ca noi avem tendinte diferite si judecam diferit.
Ei bine, uneori simtim ca avem nevoie de mai multe chipsuri, mai multa bere sau mai multe ore petrecute in fata televizorului, privind filme -- asa devenim ceea ce se cheama "couch potato". Sau simtim ca suntem indragostiti de cineva care este casatorit si nu putem controla aceasta emotie a-tot-cuprinzatoare. Sau poate ca, cine stie, simtim nevoia sa ne asezam pe strainii din parc!
Putem simti sa platim un rau care ni s-a facut si ajungem a savarsi fapte ce ne expun la cele mai dure pedepse - amende sau ani de inchisoare. Uneori simtim ca nu putem sa ne mobilizam pentru a incepe un program de antrenament fizic, sau nu reusim sa incepem studiul pentru testul de a doua zi.
Din aceste exemple, se observa ca avem in astfel de cazuri nevoie de o forta interioara care sa ne ajute fie sa ne mobilizam pentru a realiza anumite actiuni, fie pentru a ne retine de la anumite actiuni nocive. Acea forta este vointa.
Vointa este asadar o facultate a personalitatii umane ce ne sprijina in a ne invinge tendintele personale atunci cand acestea, potrivit experientei, ne conduc la rezultate nefericite. Reglajul voluntar, ce trebuie dezvoltat din timp la copii, se realizeaza prin limbaj, sau ceea ce se numeste "montaj voluntar" -- este nevoie, altfel spus, de interventia constiintei si a gandirii pentru activarea vointei.
O parte esentiala o oricarui proces de consiliere psihologica sau de psihoterapie este constituita de activarea vointei. In absenta ei, vom ramane la cheremul capriciilor si emotiilor noastre schimbatoare si vom continua sa traim ca si pana acum, cu dificultatile interioare, ce tin de viata noastra emotionala sau exterioare, ce tin de relatiile sociale rezultate.
Iata insa cateva lucruri care promit sa ne ajute in realizarea scopurilor, prin intermediul vointei.
1. Meditatia -- adesea recomandata de invatatorii spirituali dar si de anumiti terapeuti, meditatia reprezinta un puternic factor de intarire a vointei, prin aceea ca ne ajuta sa ne focalizam asupra unui lucru, ne calmeaza mintea si ne umple de energie pretioasa. In plus, meditatia sustine capacitatea noastra de a realiza o sarcina organizata, in timp.
2. Dieta saraca in glucide -- dieta pare a fi un factor important in activarea vointei. Anumite produse ofera o crestere iluzorie a energie pe termen scurt. Alimentele care insa ne ofera rezerve pretioase de energie sunt legumele si fructele proaspete, nucile si pestele.
3. Dormiti suficient -- lipsa somnului reprezinta, asa cum probabil ati observat si singuri, un urias impediment in exersarea vointei. Adesea, cele mai nocive activitati se fac pe fondul lipsei odihnei, cand controlul constient este foarte mult diminuat. Un efect al lipsei de somn este faptul ca veti simti nevoia sa consumati multe alimente de tip junk food, prin care corpul simte nevoia sa compenseze lipsa de glucoza. De asemenea, efortul volutar pare sa fie considerabil facilitat in primele ore ale zilei, cand suntem odihniti.
4. Exercitiile fizice -- se pare ca exercitiile fizice sunt un bun mod de a ne intari vointa. Anumite cercetari au dovedit ca instituirea unui program de exercitii fizice in viata unor subiecti, i-a ajutat pe acestia sa realizeze multe alte ameliorari in stilul de viata, pornind de la imbunatatirea dietei, reducerea tigarilor fumate si ajungand pana la imbunatatirea capacitatii de studiu, de mobilizare in sarcina, sau chiar o ameliorare a punctualitatii.
5. Luati sarcinile pe rand -- atunci cand sarcinile prezinta un nivel sporit de dificultate este util sa le programati in mod convenabil, in timp. Incercarea de a face totul deodata nu doar ca ne poate extenua insa se dovedeste a fi foarte ineficienta.
6. Ramaneti constienti -- activitatile, comportamentele si gesturile noastre zilnice nu sunt realizate prin intermediul unui proces decizional si sprijinite pe informatii atent adunate, fiind mai curand automate, in marea lor majoritate. De aceea, unele dintre ele sunt neinspirate si vor continua sa ne aduca prejudicii. Cand ne intrebam de ce facem un lucru sau altul, practicam constientizarea si astfel dezvoltam o componenta inestimabila a vointei.
7. Auto-monitorizarea -- in orice sarcina ne-am propus sa realizam, orice scop si orice obiective avem in minte, auto-monitorizarea reprezinta un instrument inestimabil al vointei. Colectionand cat mai multe date despre ceea ce am intreprins, despre progresele facute la un moment dat, avem posibilitatea de a realiza planuri mai realiste si mai in acord cu nevoile noastre de auto-dezvoltare. Auto-monitorizarea se realizeaza in mod ideal prin intermediul unui jurnal.
8. Evitati ispitele -- s-ar parea ca cea mai importanta insusire a celor care dau dovada de o forta volutara incredibil de mare este aceea de a evita situatiile in care vor fi nevoiti sa recurga la vointa. De fapt a evita o anumita situatie solicita deja un nivel de implicare volutara, fie aceea si de mica intensitate. Dar este mai usor sa realizati acest efort decat sa rezistati atunci cand ispitele va vor privi in fata. E mai usor sa nu te duci la bar daca stii ca iti va fi greu sa nu bei.
9. Cautati inspiratie -- nu ma indoiesc ca si voi ati admirat faptele, alegerile sau gesturile virtuoase ale unei anumite persoane, ale unui anumit personaj de film sau carte. A te expune la astfel de influente reprezinta un mijloc prin intermediul caruia deveniti niste oameni mai buni, dotati cu o vointa mai mare. Imi amintesc despre un chestionar pe care l-am aplicat unor elevi de liceu din care reiesea un fapt trist -- multi dintre ei considerau ca nu este de dorit sa ai modele, ca si cand, astfel, te-ai afla in umbra cuiva, iar asta ti-ar dauna.
10. Fragmentati sarcinile -- poate fi placut sa contemplati rezultatul final al unui plan, sa vedeti destinatia inainte de a face primul pas. Totusi, primul pas poate fi dificil de realizat cand mintea se focalizeaza pe rezultatul final. De aceea, se dovedeste util sa impartiti scopurile in obiective iar obiectivele in sarcini zilnice, pe care mintea le poate cuprinde si pune in practica -- un suport pretios pentru vointa.
Noi suntem ceea ce facem in mod repetat. Asadar excelenta nu este o actiune ci un obicei. Aristotel
E bine de stiut ca efortul volutar pentru realizarea unei anumite activitati nu trebuie sa fie o cerinta permanenta. De fapt noi suntem niste fiinte ale obiceiurilor si de aceea, din momentul in care am implementat un anumit obicei, realizarea acestuia devine automata, sau, cum i se spune in mediul stiintific, devine post-volutara.
In ce priveste aceste recomandari, este util sa le luati pe rand, sa le practicati unul cate unul. Dupa ce ati reusit sa le transformati in obiceiuri, puteti trece la urmatorul. Succes!
(1) Imaginea Future so Bright, de Scott Swigart, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
(2) Willpowered, (acc. 26 oct 2015), 10 Daily Habits that Will Give You Incredible Will Power, website: Will Powered .co
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu