Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 24 octombrie 2015

Complexul Printesei in Tenis

Nu am venit aici pentru dulcegarii, pentru zambete sfioase sau vorbe de duh. Nici macar n-am sa-ti strang mana inainte de meci. Sunt rea, nasoala, sexy... si se vede. Eu sunt Printesa din tenis!




Citesc stirile din sport si un titlu imi atrage atentia: "Maria Sharapova o desfiinteaza psihologic pe Simona Halep". In cele cateva randuri, aflu ca Maria Sharapova a declarat inaintea confruntarii campioanelor, de la Singapore ca nu i-a placut afirmatia Simonei Halep, facuta in urma finalei de la Cincinnati.
"Am fost foarte surprinsă că alte jucătoare spuneau că speră ca Serena Williams să câştige US Open şi implicit Marele Şlem (n.r. câştigarea celor patru turnee de Grand Slam în 2015). A fost surprinzător pentru mine, pentru că ştiam că aceste jucătoare urmau să participe la turneu. Mi s-a părut ciudat, mă întrebam de ce se mai duc să joace acolo. Spiritul meu competitiv mă determină să dezaprob astfel de atitudini"
Iar aici este declaratia inocenta a Simonei Halep, adresata Serenei WIlliams:
Eşti o jucătoare extraordinară şi sper că vei câştiga toate cele patru turnee de Grand Slam în acest an". 
Ei bine, unii au picat in aceasta capcana si i-au dat dreptate rusoaicei. De ce te mai duci la turneu daca speri sa castige adversara ta? Imi pare insa o intrebare inutila. Cred ca motivul pentru care se duce la turneu o jucatoare din top 3 este evident. Mai este nevoie de declaratii "nasoale", inainte sau dupa acesta? Doar pentru a arata ca esti o fire competitiva? Mai are nevoie cineva sa cunoasca asta despre tine? Nu se vede in teren?


De aceea nici Sharapova, rusoaica ce a dezvoltat "complexul printesei" nu se bucura de simpatia de care se bucura Simona Halep. Sunt de altfel doua jucatoare care s-au afirmat in lumea tenisului nu doar prin tenisul pe care il joaca ci si prin comportamentul distinct, pe care acestea l-au adoptat in afara terenului de tenis, interviurile sau relatiile pe care le au cu ceilalti sportivi sau cu amatorii de sport.

Una a fost comparata cu "o fetita care se afla in magazinul de dulciuri" iar cealalta isi da ocazional aere de superioritate, ia bani frumosi pentru reclame la cosmetice si masini pentru fete, si isi organizeaza antrenamentele intre sedintele foto, care, probabil, sunt mai frecvente decat turneele la care participa, probabil si decat antrenamentele sale.

In fond, fiecare isi alege modul preferat de afirmare publica. Declaratiile, fiecare gest public ne construiesc aceasta imagine, clipa de clipa. Totusi, competitivitatea excesiva, atrage dupa sine tensiune si relatii neconfortabile -- Asa zise "relatii". Nimeni nu se bucura de prezenta ta, desi se poate bucura de circul pe care il pui in scena.

Sa nu uitam ca, fie si intr-un domeniu in care competitivitatea este totul, oamenii se intalnesc si schimba impresii, iar dinamica interactiunilor este dictata de legi ale fair-playului. Unii vor prefera poate sa ramana departe de oameni, si sa ii trateze ca pe niste obiecte, niste pioni ce trebuie folositi, exploatati sau eliminati.

Complexul Printesei despre care am mentionat mai sus, isi are sursele intr-o copilarie in care unei fetite i se fac toate poftele iar ceilalti o trateaza ca si cand ar fi centrul universului. In acest fel, ea invata ca "2 + 2 = 5". Altfel spus, invata ca ea este cea mai importanta fiinta si singura fiinta importanta, iar rolul celor din jur este sa ii faca pe plac ei, Printesei.
Dar viata infirma aceasta socoteala. 2 + 2 nu este egal cu 5, orice ai face, iar lumea, viata sociala iti va dovedi acest lucru tot timpul. Societatea este constituita pe principiul cooperarii si respectului reciproc, iar relatiile si capacitatea de a le cultiva reprezinta cheia succesului.

Cand o Printesa ia contact cu lumea din jur, efectul este unul spectaculos. Ciocnirea dintre asteptarile sale si realitate este pe masura basmului in care aceasta a trait. Faptul ca lumea vorbeste despre tine nu va inlatura singuratatea si durerea de a ramane neinteleasa si izolata.

DIficultatile profesionale si in viata intima nu se vor lasa asteptate iar cei mai buni prieteni iti vor fi necuvantatoarele, daca esti capabila de atat de multa grija, sau pantofii pe care ii colectionezi. Dar Sharapova nu este singura printesa din lumea tenisului. Imi amintesc gestul unei alte "competitive"  dra Eugenie Bouchard care, nu a binevoit sa se lase atinsa de compatrioata noastra Alexandra Dulgheru, inaintea meciului.

Daca competitivitatea se confunda cu proasta crestere, ma gandesc ca, pe undeva, ceva, nu este in regula. Da, poate ca acest circ ne-a animat si ne-a determinat sa vorbim despre tenis, insa nu stiu cine isi doreste sa ramana in istoria acestui frumos sport prin gesturile sale lipsite de fair play.










(1) Imaginea Maria Sharapova and her Cannon Powershot Diamond Collection, de Chris Gampat, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0

(2)  Psychology Today (acc. 24 Oct 2015), Combating Princess Syndrome, website: Psychology Today .com

(3) Pro Sport, (acc. 24 Oct 2015), A inceput razboiul la Singapore. Sharapova o desfiinteaza pe Halep inaintea meciului direct, website: Pro Sport .ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu