Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 23 ianuarie 2022

Emofilia Dauneaza Grav Sanatatii

Te indragostesti repede si se termina prost. Ar putea fi un simptom al emofiliei de care suferi. Iubirea este o emotie pe care o simti dar si o investitie pe care o faci. Uneori, aceasta investitie este pur si simplu catastrofala. 



☆ ☆ ☆


Exista oare alegeri gresite in dragoste? Cu siguranta! Se considera la nivelul simtului comun ca cea mai mare nenorocire a vietii unui om este singuratatea. Ei bine da, singuratatea este neplacuta, iar pentru unii dintre noi, este cu mult mai neplacuta decat pentru altii, datorita profilului de personalitate cu care suntem inzestrati fiecare. Si cu toate ca suntem atat de constienti de faptul ca singuratatea este o adevarata tortura pentru noi, cred ca ar trebui sa fim macar la fel de avizati in ce priveste alegerea partenerului de viata, caci, in opinia mea, mult mai rau decat a fi singur, este sa fii cu o persoana nepotrivita sau chiar toxica. 

Cateva dintre alegerile gresite pe care le poti face sunt cele prin care ti-ai facut rost de un narcisist sau o narcisista, o persoana cu tulburare de personalitate de tip borderline sau chiar un partener cu tendinte de psihopatie. Aproape singur, avand un astfel de partener, s-a cam terminat cu linistea din viata ta, fie pentru ca narcisistul cere prea mult din partea ta, fara sa ofere nimic in schimb, fie pentru ca partenerul borderline are mereu nevoie de protectie si sustinere emotionala si este ranit de orice gest inofensiv, fie pentru ca psihopatul profita de tine in toate modurile posibile, abandonandu-te la greu. 

Probabil ca exista si alte categorii de parteneri care nu au prea multe de oferit si, de la un anumit punct, nu mai este vina partenerului, ci mai mult o problema de incompatibilitate. Cu toate acestea, s-a demonstrat prin intermediul unui studiu, faptul ca exista un anumit profil individual care are tendinta de a se regasi usor in prezenta partenerului nepotrivit, acel gen de partener care, datorita tulburarii de personalitate de care sufera, este nepotrivit pentru majoritatea dintre noi. Adica cei despre care vorbeam mai sus: narcisistii sau psihopatii, care nu exceleaza la capitolul empatie si asta spune tot. 

Ei bine, trasatura definitorie a celor care au acest talent, de a-si alege in mod gresit partenerul de viata pare a fi ceea ce se cheama emofilia. Ce mai este si asta? Hemofilia, dupa cum stiti probabil, este o tulburare genetica de coagulare a sangelui. Emofilia in schimb, este tendinta unei persoane de a intra intr-o relatie foarte usor, de a sari in relatie, daca doriti, fara sa evalueze in prealabil posibilitatile pe care relatia respectiva le ofera. Emofilia, ca trasatura de personalitate legata de viata noastra emotionala este definita dupa cum urmeaza:

  • FAST LOVE ~ Persoana se indragosteste rapid, usor si frecvent
  • STEGULETE ROSII ~ Persoana ignora steguletele rosii, evidente pentru ceilalti
  • ATRACTIE OARBA ~ Persoana ii considera atragatori pe cei din categoria tetradei intunecate

Ma simt dator sa explic cativa termeni pe care i-am citat mai sus, din publicatia online Science Direct. Steguletele rosii, de exemplu, sunt acele semnale care, in mod normal, iti atrag atentia cu privire la problemele care ar putea aparea in relatia respectiva. Spre exemplu, sa zicem ca partenerul nu doreste sa coopereze cu tine, te critica tot timpul si te umileste, sau nu doreste sa-ti prezinte familia si prietenii sai, avand explicatii sofisticate pentru fiecare anomalie din-aceasta. Fireste, mai inchidem ochii atunci cand partenerii apartin inaltei societati, fiind bine imbracati, conducand masini scumpe, avand prieteni celebri, etc. Totusi, steguletele rosii sunt acolo si este alegerea noastra sa le ignoram, sau nu. 




Un alt termen pe care simt nevoia sa il explic este acela de tetrada intunecata. Acesta este un concept vehiculat in mediul academic psihologic. El cuprinde cele patru cele mai nocive trasaturi de personalitate descoperite pana acum: narcisismul, machiavelismul, sadismul si psihopatia. Am sa le descriu succint pe fiecare in cele ce urmeaza, ca, in caz ca suferiti de emofilie, sa va dati seama daca v-ati facut rost deja de un partener care se afla in acest spectru. 

  • Machiavelism ~ se reflecta in tendinta si chiar maiestria de a manipula oamenii prin: minciuna, prefacatorie, pozare in victima sau lingusire. Telul este, fireste, castigul personal, egoist. 
  • Psihopatie ~ lipsa empatiei, a moralitatii, nevoia de senzatii tari, persoana nu dezvolta sentimentele de vinovatie. Astfel de trasaturi creaza distanta, dezgust, teroare. 
  • Narcisism ~ preocupare excesiva legata de propria persoana pana in punctul in care ignora nevoile si asteptarile celorlalti, cauta centrul atentiei si adulatia, crede ca iti este superior. 
  • Sadism ~ tendinta de a obtine placere atunci cand le provoci durere celorlalti




Cum spune cantecul: Ii las sa plece pe cei buni, fiindca cei rai sunt tot ce am cunoscut vreodata... Asadar, daca aveti tendinta sa va indragostiti rapid de persoane nepotrivite, sper ca acest articol sa va puna pe ganduri si, poate cu ajutorul unui psiholog, sa incepeti sa luati masuri pentru a va controla aceasta tendinta. In afara de situatia in care va asumati acest stil de viata si considerati ca oricum nu aveti ceva mai bun de facut cu viata dvs., lucru pe care nu putem decat sa-l luam ca atare si sa-l respectam, caci ce este mai frumos decat sa vezi oameni care sunt multumiti de viata lor, asa cum este ea? 








(1) Imaginea Man and Woman Wearing Angel Costumes, Photo by KoolShooters from Pexels

(2) Science Direct, (acc. 23.01.2022), Emophilia and other predictors of attraction to individuals with Dark Triad traits, website: ScienceDirect

(3) Psychology Today, (acc. 23.01.2022), Who Is Most Likely to Fall in Love with the Wrong Person?, website: Psychology Today

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu