O revolutie este riscanta si plina de oportunitati, dar nu este niciodata plictisitoare. Ea promite sa schimbe in mod radical un anumit aspect al realitatii sociale, intime sau individuale. Ce ati spune despre o revolutie fara pantofi?
In Brasov, vin destul de multi turisti straini. Uneori glumesc cu ei si le spun ca in oras exista si brasoveni. Odata am vazut un tanar turist care avea o harta in mana si l-am intrebat unde este gara. Mi-a raspuns zambind ca nu stie. Vara, cand sunt bine dispus si am timp, pot sa conduc turisti (sau turiste) prin oras, pana la hotel / hostel / destinatie.
Daca insa vedeti in Brasov sau altundeva in tara, persoane care umbla descult, in locuri publice, puteti sa fiti siguri ca sunt turisti occidentali. Boschetarii, de regula, sunt incaltati cu ceva. De asemenea, tot turistii straini occidentali se pot afla printre cele mai rau (saracacios) imbracate persoane pe care le-am vazut in Brasov. Initial am crezut ca fac asta pentru a se proteja de un mediu presupus ostil, insa mi-am dat seama ca ar putea avea si alte motive.
S-ar parea ca dupa aproape un secol de consumerism, in dinamicile sociale ale occidentului a aparut si o reactie de protest, inspirata din curentul artistic denumit minimalism. Minimalismul, aparut in artele vizuale si in sculptura la jumatatea secolului trecut, produce un efect hipnotic, prin intermediul unor imagini / structuri, dominate de un numar redus de elemente.
Minimalismul ca stil de viata, avand la baza sloganul "fii mai mult prin mai putin", presupune renuntarea la cat mai multe dintre lucrurile secundare ca importanta din viata ta, pentru o dezvoltare mai accentuata in laturile pe care le consideri esentiale. Dupa aceasta definitie, se vede ca minimalismul nu este incompatibil cu materialismul.
Dar iata cateva semne nostime ale faptului ca s-ar putea sa fii minimalist:
Daca a te plimba prin supermarket te face sa te simti neconfortabl, probabil ca esti un minimalist.
Daca nu te poti abtine de la a renunta la lucruri, iar cainele tau se teme ca va fi urmatorul, probabil ca esti minimalist.
Daca ai mai mult timp liber decat ai avut vreodata, probabil ca ai devenit minimalist.
Daca ai mai putin de 100 de prieteni pe Facebook, probabil ca esti minimalist.
Daca iti planifici si iti rezervi timp pentru nimic, probabil ca esti minimalist.
Daca iubesti "petrecerile pentru impachetat lucruri", probabil ca esti minimalist.
Cand cuvinte precum breloc sau suvenir te determina sa te ascunzi, probabil ca esti minimalist.
Daca ai mai multe resurse de daruit (timp, talent, bani), probabil ca esti minimalist.
Minimalismul si ideea de a obtine mai mult prin mai putin, apare si in psihopatologie. Spre exemplu, la schizoizi se observa o tendinta de a renunta la prieteni si contacte sociale pentru mai multa profunzime, anorecticele renunta la mancare pentru iubire, atentie si afectiune, paranoizii reduc numarul celor in care au incredere, pentru mai multa siguranta, iar narcisistii reduc numarul persoanelor pe care le gasesc interesante, pentru a se putea aprecia pe sine.
Revenind la problema renuntarii la incaltaminte, priviti urmatorul videoclip.
S-a zis cu stereotipul femeii preocupate de pantofi!
Am vorbit mai sus despre unul dintre motivele pentru care ati putea sa renuntati la pantofi, definitiv -- minimalismul. Dar in videoclipul de mai sus, apar multe alte argumente: anumite probleme ale piciorului cauzate de incaltaminte, costurile ridicate ale pantofilor sau chiar "limitarea nivelului de constiinta", cauzata de pantofi -- daca pantofii preiau toata responsabilitatea, atunci e ca si cand "ai dormi in picioare".
Anumite surse din domeniul medical recomanda mersul descult pentru motive precum ameliorarea insomniilor, ionizare, eliberarea de endorfine si deci ameliorarea unor probleme afectiv-emotionale, intarirea muschilor si imbunatatirea formei fizice, in general, fiind si o modalitate neasteptata de a face reflexoterapie pe gratis.
Nu stiu daca vreunul dintre aceste argumente v-au convins, sa va reinventati / remaniati stilul de viata. Totusi, aceasta timida "revolutie descult", ce ne apare ca o alta anomalie de sistem a occidentului, alaturi de moda criminalilor in serie, ne ajuta sa intelegem cat de atasati suntem de anumite norme sociale, pe care nu am indrazni sa le punem vreodata la indoiala.
In termenii discutiilor despre normalitate, fiindca si normalitatea este de mai multe feluri, se poate spune ca persoanele care au ales sa nu mai poarte niciodata pantofi de vreun fel, chiar daca sunt normale din punct de vedere medical (al posibilitatii lor de a raspunde cerintelor societatii), ele sfideaza normalitatea din alte puncte de vedere:
- statistic -- azi, majoritatea populatiei poarta incaltaminte, chiar si in Africa, probabil
- social -- normele nescrise ale bunului simt comun spun ca "nu se cade", decat pe plaja, la piscina, la solar, sau la tine acasa
- legal -- nu stiu exact daca este ilegal sa umbli descult in locuri publice, dar probabil este la limita legii, in acea zona gri, a interpretarilor
Dincolo de asta, cred ca este nevoie de un anumit profil de personalitate pentru a pune in practica aceasta idee. Nu este chiar pentru oricine! Trebuie sa fii un non-conformist, sa nu-ti prea pese de ce cred ceilalti, altfel spus, trebuie sa fii puternic si rezistent la frustrare, la batjocura si umilire, nepunand la socoteala ca a umbla descult in locuri publice este o auto-umilire in sine. Pe scurt fie spus, trebuie sa ai vocatie de revolutionar!
Ce vi se garanteaza este faptul ca veti atrage atentia ca un magnet si sper ca va place sa va dati in spectacol, iar oamenii, daca nu se vor speria, atunci vor dori sa stie cel putin un lucru despre voi -- de ce? De asemenea, ar trebui sa evaluati bine acest stil de viata, in ce priveste oportunitatile profesionale sau de inter-relationare, care vor fi drastic limitate. Dar daca sunteti nascuti pentru a trai descult, sunt convins ca aveti resursele necesare!
(1) Imaginea Abby Hippy, de Apollo Scribe, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0
(2) Be More with Less (accesat la 22.10.2015), 25 Reasons You Might Be a Minimalist, website: Be More with Less .com
(3) Sfatul Parintilor (accesat la 22.10.2015), Impamantarea. Beneficiile conectarii Descult cu Pamantul, website: Sfatul Parintilor. ro
(4) Turliuc, M. (2007), Psihosociologia Comportamentului Deviant, editura Institutul European, Iasi
OK, pentru inceput doresc sa te asigur ca ti-as fi raspuns daca posta ar fi functionat ok si as fi primit notificare cu privire la "new comment", asa cum se intampla de obicei. Am intrat aici doar pentru ca ai spus ca vrei sa imi lasi un comment si nu mai primeam notificarea, ceea ce m-a pus pe ganduri.
RăspundețiȘtergereEi bine, da, sigur ca ma intereseaza "cazul". As vrea sa inteleg ce te-a determinat sa faci aceasta alegere, care iti sunt satisfactiile si daca vezi si dezavantaje in asta. Multumesc!
Revin. Nu știu cum ce-a fost, dar bine, dacă te intereseayă "cazul" meu, ne putem întâlni pe facebook. Accolo mă simt mai în lumea mea. Dezavantaje nu văd decât dacă aș merge încălțat, ceea ce e foarte puțin probabil.
ȘtergereDeci DA, vreau săți răspund la orice întrebare referitoare la stilul meu de viață "barefoot lifestyle". Am început această "Revoluție" la 4 ani (1963). Și o continui și acum.
RăspundețiȘtergerePantofii nu fac parte din viața mea. Lucruri inutile.
Ai auzit cumva de "Earthing" ?
Dar de "S.B.L.", organizație internațională din care fac parte ?
http://www.barefooters.org/
Este interesanta povestea ta si mi-ar fi placut sa citesc un blog despre experienta ta - poate mai inspiri si pe altii. Poti sa imi lasi un link daca te decizi sa faci asta. :)
ȘtergereOK. Îți voi răspunde la tot, începând cu această postare. Care pare să fie făcută numai pentru mine, ca expert în "barefooting", adept al naturismului, un om total rebel și foaaaaaaarte minimalist.
RăspundețiȘtergereDar o voi în această după masă, după 17:26 când ajung acasă. Acum sunt la serviciu, într-un mare spital bucureștean, unde trebuie să port niște afurisiți de saboți albi "de firmă", în care mă simt ca în mormânt... deci nu pot gândi normal. Noroc că acest supliciu nu ține decât 7 ore.
Dinu ��
Am înțeles. E așa cum știam deja. Nu-i nevoie de explicații. Cunosc foarte bine cauza.
RăspundețiȘtergereA murit și speanța.
Așa că... EU RO PA !
Da, ma intereseaza foarte mult ce scrii, si cred ca ii intereseaza si pe cei care acceseaza acest post de blog. Nu am atat de mult timp sa iti si raspund, din pacate. Nu te demoraliza si nu face caz de asta. Mi-au atras atentia cateva lucruri din ceea ce ai scris mai sus:
RăspundețiȘtergere- daca nu poti avea ce iti doresti, sa doresti ceea ce ai. Oare se ascund in spatele acestei afirmatii cateva dorinte consumeriste? :)) Daca nu este cazul, atunci despre ce e vorba?
- Da... intr-o vreme oamenii mergeau descult pentru ca... nu aveau cu ce sa se incalte - nici macar opincute! Acum insa, pare ca lucrurile s-au schimbat si mersul descult, in afara de situatia cand esti pe o plaja, a devenit un comportament usor deviant.
- Si totusi colectionezi si tu CEVA. In ziua de azi se colectioneaza telefoane, televizoare si laptopuri, am observat... Oare cu ce sunt mai bune pietrele sau scoicile decat toate astea? :)
Initial, mersul descult si minimalismul au fost in mintea mea o asociere pur arbitrara, dar descopar ca in cazul tau asocierea este cat se poate de reala. Oare exista oameni care "s-au eliberat de incaltaminte" pentru beneficiile sale, dar nu s-au eleiberat inca de consumerism? Posibil.