Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 18 octombrie 2015

Tehnologia Emotionala

Ca tehnologia si viata emotionala sunt profund interconectate, stiu si bunicii nostri, care au fost "primii". Tehnologia ne face, in general, viata mai usoara si ne ofera mai mult timp liber. In plus, tehnologia ne ajuta sa depasim momentele cele mai stresante ale vietii. Dar lucrurile nu se opresc aici...




Tehnologia Emotionala ... Ce mai este si asta? Poate fi multe lucruri, in functie de ce intelegem fiecare dintre noi. Cred ca tehnologia si viata noastra emotionala sunt interconectate la un nivel destul de profund. Iar asta nu este o chestiune recenta. Probabil suntem la a 2-a sau a 3-a generatie de indivizi in viata emotionala a carora tehnologia joaca un rol urias, fie si unul mai putin constientizat.

Dar fiindca lumea evolueaza catre largirea nivelului de constiinta, iata-ne in fata acestei revelatii: tehnologia chiar joaca un rol important in viata noastra emotionala! Probabil bunicii vostri au fost primii care au descoperit ca tehnologia iti poate schimba starea de spirit: o masina de spalat adusa in gospodarie, un aspirator sau doar un aparat de radio, fara indoiala, pot schimba destul de multe la nivel emotional.

Apoi mai sunt telenovelele, numite in mod ironic "soap opera", fiindca pauzele de publicitate erau ideale pentru publicitatea la sapun, un alt rezultat al tehnologiei care ne asigura un anumit confort emotional. Azi putem foarte bine sa ne recompensam unii pe altii cu ajutorul unui smart phone sau ne putem cosola pentru pierderea unei persoane dragi afundandu-ne, cel putin pentru o vreme, intr-o lume virtuala plina de posibilitati aproape miraculoase. 

Dar sfarsitul nu este aici. Nici pe departe! Bunoara, am descoperit o aplicatie destinata echipamentului smart (tableta, telefon, etc), care pretinde ca iti poate identifica emotiile analizand semnalele subtile pe care le-ar emite degetul tau plasat pe display.

Aproape ca m-a convins aceasta aplicatie ce poarta numele de Mood Scanner. Dar sa va povestesc experienta mea in relatie cu aceasta aplicatie despre care inca nu stiu ce sa cred. Am privit un discurs pe situl Ted Talk, pe care va recomand sa il priviti si voi si care se afla mai jos pe aceasta pagina. Era despre locul pe care l-ar putea juca tehnologia pe viitor in ce priveste detectarea emotiilor noastre.

Si cum stiu ca tipii astia care pun aplicatii absurde pe Play Store sunt cu un pas inaintea tuturor, am cautat o aplicatie care sa imi detecteze emotiile. Cine stie, poate mi-ar putea fi de folos in auto cunoastere... Am gasit Mood Scanner si am instalat-o. Fireste, eram intr-o stare de excitare nervoasa... In fond abia daca imi dau seama singur ce simt... iar acum o aplicatie promite sa faca asta pentru mine -- sa imi spuna ce simt!

Pun degetul pe display si astept aplicatia sa-mi "analizeze emotiile". In nici un minut apare rezultatul: "Excitement!" Ah, bine, ce putea sa fie... Inteleg imediat sarlatania posibila din spatele aplicatiei. Fireste ca sunt entuziasmat! E o aplicatie noua, care promite lucruri interesante! Mare scofala sa prezici un fapt banal... Mare branza, un kg de cas...

Ok, poate ca ti-a iesit de prima data Mood Scanner, dar iti mai dau o sansa... Asez iarasi degetul pe display si astept. Rezultatul, de aceasta data ma surprinde de-a binelea: "Irony"! Mda, bine, dar si asta era un parcurs logic, pe care sarlatanii il puteau prevedea cu destula usurinta. Normal ca apare scepticismul, mi-am spus eu...

Inca nu stiu ce sa cred despre aceasta aplicatie care apare cu mentiunea: Nu o luati prea in serios, caci este conceputa pentru divertisment. O sa mai pastrez o vreme aplicatia in dispozitiv pentru testari ulterioare. Oare pana unde pot merge coincidentele?

Totusi, ideea de a identifica pe cale electronica emotiile unei persoane este una interesanta, asa cum da de inteles speakerul din videoclipul de mai jos. Imaginati-va ce ar insemna asta pentru interogatorii, unde specialistii se presupune ca stiu deja sa citeasca emotiile umane ale celor ce dau declaratii insa le-ar prinde bine "a second opinion".

Sau, daca gandim mai departe, imaginati-va un frigider care iti blocheaza accesul la mancare si/sau bautura, daca observa ca te afli intr-o stare emotionala negativa, ce ar favoriza excesele alimentare pe fond emotional. 

Sau imaginati-va un automat de cafea care iti spune, "Esti prea agitat pentru inca o cafea, incearca un calmat, mai bine". Sau un calculator care sesizeaza ca esti stresat si iti sugereaza o tehnica de relaxare pentru cresterea eficientei. Sau poate un senzor care analizeaza sunetele emise de voce, si iti sopteste printr-o microcasca sa faci un pas inapoi de la o confruntare, pana nu e prea tarziu. Aplicatiile laterale ar putea fi literalmente fara sfarsit.

 Sper sa gasiti acest discurs la fel de interesant cum l-am gasit eu.










(1) Imaginea I Congreso Juegos de Salud, de Com Salud, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
Show comments
Hide comments

3 comentarii: