Care sunt motivele pentru care ai accepta sa intri intr-un cult cu practici bizare? Si pana unde ai putea sa-ti compromiti propriile valori pentru a urma liderul? Sunt intrebari care pot deveni de o importanta capitala.
o o o
Se spune ca alegerile proaste fac povestile interesante - bad choices make good stories. Iar unele dintre cele mai proaste decizii sunt cele care duc la formarea sectelor religioase sau cele care determina activitatea si regulile acestora. Trebuie sa recunosc si faptul ca modul in care apar aceste derapaje oribile de la regulile societatii si ale bunului simt este demn de interesul nostru.
Eu personal vad aici multa imaginatie, forta creatoare si initiativa. Pe cand faceam practica psiho-pedagogica la un liceu din Brasov a trebuit sa suport un pusti cu un comportament dificil si respingator iar consilierul de acolo ma ajuta sa trec peste acest "invelis tepos", spunandu-mi ca de fapt acest domn Goe era "creativ". Ei bine, cred ca la fel se poate spune si despre multi dintre liderii de secte.
Ei nu doar ca transgreseaza limitele impuse de societate si de orientarile traditionale pe care le-au trasat religiile de tip crestin, dar duc lucrurile in zone unde nimeni nu si-ar fi mai imaginat ca vor ajunge vreodata: activitati sexuale deviante (pedofilie, adulter, etc) institutionalizate si practicate cu fervoare (vezi secta "The Family"), "sinucideri revolutionare" in masa (vezi "People's Temple") sau alte comportamente deviante pe care acesti oameni le transforma in ceva normal si de dorit, prin intermediul procesului de spalare a creierului.
Pe undeva exista o compatibilitate intre ceea ce promoveaza aceste secte si ceea ce fiecare dintre noi este gata sa accepte la un moment dat, fie macar si intr-un moment de mare vulnerabilitate existentiala, cand nivelul stresului este ridicat, cand ingrijorarile sau plictiseala iau proportii iar directia noastra in viata este incerta.
Iata o lista de lucruri care ar putea explica disponibilitatea unor oameni aparent normali de a imbratisa convingeri si practici ce eludeaza bunul simt comun si chiar legile statului:
- Actiunea perfida de desenzibilizare - Este posibil ca un comportament deviant sa fie instituit pas cu pas, prin manipulare si ceea ce se cheama "desenzibilizare": din aproape in aproape, limitele noastre comportamentale sunt influentate de catre persoane care ne-au castigat increderea, care ne-au facut dependenti de ele si care ne propun, la un moment dat, un compromis fata de principiile si valorile noastre. Compromisul ia amploare mai apoi si se poate dovedi a fi fatal.
- Limitele stramte ale bunului simt - Daca esti obisnuit sa traiesti in acord cu bunul simt comun si ai facut asta pentru multi ani, poti sa descoperi ca realitatea sociala este repetitiva si monotona, pana la exasperare. Noroc ca se mai intampla cate o grozavie din cand in cand, ca sa avem despre ce sa povestim si un motiv sa experimentam emotii noi, pentru ca in final sa ne consolidam pozitia initiala. Dar un cult poate sa reprezinte sarea si piperul vietii pentru o persoana plictisita, tocmai pentru ca acolo mai nimic nu este obisnuit, repetitiv si monoton. Insa excesele care se desfasoara acolo au un pret piperat pe termen lung.
- Stilul cognitiv "deschis" - Anumite lucrari de psihologie sociala vorbesc despre stilul cognitiv "inchis" (apare la persoanele care nu doresc sa exploreze toate alternativele disponibile si se declara multumite cu prima alternativa care functioneaza) si, respectiv, stilul cognitiv "deschis" (pentru care este importanta investigarea alternativelor disponibile, experimentarea noului). Daca dispunem de un stil cognitiv deschis, curios, asta ne face vulnerabili, la cele mai stranii experimente de cult. Stiti cum se spune... "curiosity killed the cat"! Nu stii niciodata unde te poate duce plictiseala...
- Vulnerabilitatea si stresul existential - Stresul, pierderea si chinul interior vor fi intotdeauna elemente care ne vulnerabilizeaza la tot felul de pericole: dependente, boli psihice sau psiho-somatice, etc. Tot acestea ne vulnerabilizeaza si in ce priveste riscul de a ne alatura unui cult religios cu apucaturi desantate. Unii se alatura cultelor in speranta ca vor gasi solutii la problemele cu care se confrunta in timp ce altii se pot alatura unor culte cu renume rau doar pentru a starni atentia si afectiunea celor dragi: "am intrat in bucluc, sunt in pericol, deci hai sa ma salvezi si sa-mi faci pe plac!"
- Presiunea sociala si influenta prietenilor - Prietenii sunt intotdeauna o sursa de inspiratie, in special daca ne sunt foarte apropiati sau i-am luat drept reper existential si suntem dependenti de ei. In plus, daca ii vedem incantati de experientele lor in culte, avem motive serioase sa devenim curiosi. Data fiind increderea pe care le-am acordat-o, prietenii pot sa ne introduca in lumea aparent idilica a unui cult si va fi nevoie de foarte multa forta personala, de valori bine conturate si de principii de viata solide pentru a ne rupe de influenta acestora atunci cand simtim ca nu suntem in locul potrivit.
- Carisma liderilor de culte - Nu poti fi lider de cult daca nu dispui de o doza semnificativa de carisma. Liderul de cult stie, in cele mai diverse situatii, ce are de spus si cum sa spuna ce are de spus. Este convingator, in ciuda faptului ca, adesea, argumentele sale sunt total lipsite de logica. Totusi, liderul de cult stie sa compenseze lipsa de logica prin carisma si emotia sa, prin strategiile sale de manipulare care sunt de un rafinament iesit din comun. Dar carisma sa nu este infailibila iar o persoana care dispune de stima de sine, de intelepciune si stie ce vrea de la viata, nu poate fi manipulata atat de usor.
Dupa cum se observa, unii factori tin de vulnerabilitatea noastra iar altii tin de resursele personale ale liderului si ale altor persoane influente din cult. Fiecare dintre noi este creativ in felul sau. Si pentru ca suntem creativi si liberi, putem sa instituim reguli ale existentei noastre. Unii sunt atat de creativi incat atunci cand ii vizitam acasa, ne trebuie o saptamana sa ne revenim de pe urma celor vazute: tinuta, comportament, sau relatii intre parinti si copii, etc. Avem deci aceasta libertate de a introduce sau elimina reguli de viata si ne folosim de ea mereu.
Daca ar fi sa extindem aceasta perspectiva, poate ca felul cum este structurata aceasta lume este atat de straniu pentru oamenii care apartin unor alte perioade istorice incat totul pare o aberatie desprinsa dintr-un documentar despre cultele obscure. Exact asa: poate ca omenirea este ca un urias cult religios obscur - valorile si modelele noastre, felul cum ne petrecem timpul si felul cum ne crestem copiii, felul cum ne cheltuim resursele si banii, felul cum reactionam la frustrare s.a.m.d...
Din pacate, pentru victimele cultelor, tentatia de a-si transforma experienta de cult intr-o scuza pentru distrugere si auto-distrugere, este uriasa. Poate fi o scuza pentru a-ti plange de mila pentru totdeauna, pentru a te auto-flagela sau pentru a dezvolta dependente jenante. Unele dintre victime depasesc aceasta furie, constientizeaza ca ea nu foloseste la nimic, ii iarta pe cei care i-au abuzat si incep sa construiasca ceva nou si util. Iar asta inseamna sa stii ca nu poti sterge trecutul, dar traiesti intr-un univers plin de resurse si dispui de tot ce iti trebuie pentru a da povestii un alt sfarsit.
(1) Imaginea Rabbit Cult Series 4, de Joanidea Sodret, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu