Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 19 ianuarie 2016

Au si Barbatii Suflet?

Au si barbatii suflet? Ei bine, da! Din pacate, numeroase partenere vor reusi sa le dovedeasca contrariul. Si totusi: ce este de facut?




Cred ca exista multe femei care sunt convinse ca barbatii sunt lipsiti de suflet. Ei, vanatori si pescari din tata in fiu... ce nevoie ar mai avea de suflet? Sensibilitatea pare incompatibila cu acumularea puterii si asigurarea mijloacelor necesare supravietuirii, care ii preocupa pe barbati din cele mai vechi timpuri.

Si totusi, barbatii sunt si ei sensibili,  poate mai sensibili decat isi imagineaza femeile. Iar ele ar putea sa se bucure de aceasta sensibilitate speciala daca ar sti sa o acceseze, sa o stimuleze, sa o incurajeze prin atitudinea pe care o abordeaza zi de zi in interactiunile conjugale.




Stiu ca blogul Psihopedia este preferat de femei si tocmai de aceea am si decis sa scriu acest articol pentru femei, in ideea de a sprijini dorinta lor de a-si ameliora sau a construi relatiile cu unele dintre cele mai relevante persoane din viata lor - partenerii de viata.

S-ar putea ca, lecturand acest articol sa vi se para ca fac o pledoarie pentru a ceda puterea barbatilor. Nu uitati insa ca va doriti sa ramaneti in "lumea speciala" a partenerilor de viata si, in acest scop, va trebui sa faceti unele eforturi de bun simt.
Talentul nu e să îi fac să creadă că am spirit ci să-i fac să creadă că ei au spirit. Jean Racine.
Oferind putere barbatilor din viata voastra nu faceti decat sa intariti relatiile cu acestia. Stiu ca va doriti barbati mai buni, mai de incredere, mai intelepti si mai devotati. Am vesti bune pentru voi: partenerii vostri, din dragoste pentru voi, isi doresc sa fie mai buni. Din pacate, nu intotdeauna reusiti sa facilitati evolutia lor. Un pas decisiv este facut atunci cand recunoasteti ca nu le stiti chiar pe toate.

Avand la dispozitie experienta mea de viata, dar mai ales scrierile celor mai importanti autori si consilieri de cuplu, cu o experienta de zeci de ani in domeniu, am ajuns sa inteleg mai bine de ce multe cupluri nu reusesc sa se mai impace si care sunt principiile pe care aceste cupluri le nesocotesc fara sa isi dea seama.

Trebuie sa stiti ca barbatii au nevoi afective specifice genului (incredere - acceptare - admiratie - apreciere - incurajare). Voi vorbi in detaliu despre aceste nevoi, intr-o interventie viitoare. Dar consider ca simpla lor mentionare spune multe.

Ma voi rezuma aici sa ma leg de nevoia barbatilor de a fi acceptati de catre partenerele lor. Ei bine, a accepta un barbat asa cum este presupune a nu mai incerca sa il schimbati. S-ar parea ca aceasta este calea cea mai sigura de a-l ajuta sa progreseze - adica exact ce va doriti. Iata cat de simplu era!

In finalul acestui articol, va voi destainui cateva dintre atitudinile pe care consilierii de cuplu le recomanda femeilor pentru "a marca puncte" in ochii barbatilor - cu alte cuvinte, pentru a consolida legatura de solidaritate si intimitatea dintre parteneri.

  • El face o greseala si ea nu-i spune "ti-am spus eu!" si nici nu-i da sfaturi 
  • El o dezamageste iar ea nu-l sanctioneaza  
  • Se ratacesc si ea vede partea buna a lucrurilor, spunand: "N-am fi vazut acest apus splendid daca am fi mers pe drumul direct." 
  • El uita sa cumpere ceva si ea-i spune "nu-i nimic" vrei sa-l iei data viitoare? 
  • Daca l-a jignit ea se scuza si ii acorda afectiunea de care are nevoie 
  • Ea ii cere ajutorul, el o refuza iar ea nu se supara din aceasta cauza ci are incredere ca el ar fi ajutat-o daca ar fi putut 
  • Ea nu il face sa se simta vinovat cand el se retrage 
  • El ii cere sa faca ceva iar ea accepta ramanand bine dispusa 
  • El a uitat unde si-a pus cheile iar ea nu il priveste ca si cand ar fi iresponsabil 
  • El doreste sa se impace dupa o cearta si incepe prin mici gesturi iar ea ii arata din nou apreciere 
  • Ea manifesta tact si delicatete atunci cand isi arata nemultumirea pentru restaurantul sau filmul ales 
  • Ea ii solicita sprijinul in loc sa insiste asupra greselilor lui 
  • Ei ii face cu adevarat placere sa aiba relatii sexuale cu el 
  • Cand el revine din "vizuina", ea il primeste cu caldura si intelegere, fara a-l sanctiona si a-l respinge 
  • Ea se bucura cand il vede intors acasa
* Pentru a intelege conceptul de "retragerea barbatului in vizuina", va invit sa lecturati articolul "Vizuina Dragonului de Foc"*

Iata cateva moduri in care veti reusi sa va ocupati intr-un mod adecvat de nevoile afective ale partenerilor vostri. Iar, daca ne gandim bine, ajungem cu totii la concluzia ca, pentru a avea relatii reusite este nevoie de ceva echilibru emotional. Era deci adevarat ce spunea Guy Corneau:

Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru relatia ta este sa cultivi starea de bine in interiorul tau. Guy Corneau ~ Exista Iubiri Fericite?

S-ar putea sa va vina mai usor sa criticati, sa va revarsati frustrarile si sa ii pedepsiti pentru indiferenta lor, dar nu stiti ce pierdeti... Va recomand sa lecturati cartile din bibliografie daca aveti nevoie de o a 2-a parere. 

Pana atunci, cititi cu atentie pilda urmatoare:
O sotie care fusese inselata, a mers la preot sa ii ceara un sfat mai putin obisnuit - ea dorea sa afle un mod de a-l parasi pe sotul ei, astfel incat el sa sufere cat mai mult. Preotul i-a oferit, la randul sau, un sfat neobisnuit: el i-a spus femeii sa se poarte cu sotul ei ca si cand ar fi in luna de miere, sa ii faca toate poftele si sa nu se certe cu el timp de o luna, dupa care sa se intoarca pentru un alt sfat. Dupa timpul respectiv, femeia s-a intors, radiind de fericire. Preotul i-a spus ca acum poate sa il paraseasca pe sotul infidel. Femeia i-a raspuns socata: "Sa il parasesc? Parinte, ati innebunit? Acesta este barbatul visurilor mele!"

Morala: cand noi ne schimbam, se schimba si cei din jurul nostru!








(1) Imaginea The Romance of Youth, de Michelle Hebert, via Flikr, sub licenta CC BY-ND 2.0

(2) Chapman, G. (2001), Sperante pentru cei despartiti, editura Curtea Veche, Bucuresti

(3) Corneau, G, (2000), Exista Iubiri Fericite?, editura Humanitas, Bucuresti

(4) Gray, J, (2012), Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, editura Vremea, Bucuresti

(5) Feldhahn, S, Feldhahn, J, (2004), Doar pentru ea, editura Aquaforte, Bucuresti

(6) Smalley, G, (2008), Cum sa-ti intelegi sotul, editura Curtea Veche Bucuresti
Show comments
Hide comments

4 comentarii:

  1. "Ei bine, a accepta un barbat asa cum este presupune a nu mai incerca sa il schimbati." Da, asa cred si eu: ca bine este sa alegi cu grija si constient, nu in graba, iar asa exista sanse sa ai alaturi un om care sa-ti placa/sa te placa, astfel incat sa poti construi o relatie sanatoasa, care sa ii ajute pe amandoi "sa creasca". Faptul ca incerci sa schimbi (cand si soacra recunoaste...indraznesc sa afirm ca inspre bine) pe cineva - te secatuieste de forta, rabdare si optimism in primul rand pe tine, mai ales cand il rogi lucruri de bun simt, care pentru majoritatea oamenilor inseamna "normalitate" si care sunt lesne de invatat si utile inclusiv in societate/la locul de munca (si aici includ parerea altor barbati, care, nici macar la o bere intre ei nu si-ar permite anumite comportamente, fata de sotie nici atat)...Suna putin idealist sa indeplinesti, ca femeie, chiar toate punctele de mai sus (mai ales cu copil, nervi, probleme si...rutina), dar probabil asta inseamna IUBIRE! Insa cati ani dureaza o iubire si o rabdare de care cineva isi bate joc? Cum sa ramai doar "lapte si miere" cand tu, ca mama, iti educi copilul sa puna mana la gura cand tuseste/stranuta, iar copilul raspunde: de ce sa fac asa, daca tata nu face?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu toate punctele de mai sus, deodata... Asa, pe rand, in timp. Barbatii continua sa aibe nevoie de admiratie, incurajare si acceptare, chiar si daca nu ne pasa.

      Cineva trebuie sa inceapa cu eforturile si, din pacate nu ne surade ideea la niciunul. COnsideram ca celalalt este cel dator sa inceapa.

      Rezultatele demonstreaza, mai mereu, ca s-a meritat. Orice actiune are o consecinta. Indiferenta, iubirea, eforturile, etc. fiecare dintre ele au consecinte. :)

      Ștergere
    2. Este ceva destul de greu de pus in practica, dar merita incercat chiar si pentru faptul ca nu este bine sa ai regrete, iar renuntand inainte de a fi incercat tot ce este omeneste posibil pentru a salva o relatie...Ca sa fac o paralela: cand am vrut sa scriu acest comentariu, s-a repostat comm anterior. Dar am luat-o de la capat: stergand, scriind, apoi postand noul comentariu. :)

      Ștergere
    3. Da, avem mereu posibilitatea de a o lua de la capat. Daca ne gandim bine, toata viata o luam de la capat si fiecare noua zi reprezinta un moment in care o luam de la capat... Ideea este ca daca schimbam ceea ce punem intr-o relatie, aproape sigur vom avea rezultate diferite.

      Ștergere