Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 18 ianuarie 2016

Cand Banii Sunt Totul

Most Likely to Succeed. Asa scria sub poza din facultate a lui Dana Ewell, fiul milionarului american Dale Ewell. Dar acest tanar de nota 10, este ocupat pana la sfarsitul vietii cu o condamnare la... trei vieti in puscarie!




"3 vieti in puscarie? Faci si tu cat poti", glumea un prieten de-al meu. Dar totusi, ce trebuie sa comiti si cat de rau trebuie sa fii pentru a primi o condamnare de 3 vieti in puscarie? Cu alte cuvinte, a primi o condamnare definitiva la inchisoare pe viata, fara posibilitatea de a fi eliberat conditionat. Puteti sa va imaginati o fapta atat de odioasa comisa de un tanar de numai 21 de ani?

Ei bine, fapta chiar este odioasa, si surprinzatoare pentru un tanar al carui viitor parea atat de promitator. "Most Likely to Succeed", au fost de parere cei de la Universitatea Santa Clara. Si pe buna dreptate... tanarul Dana Ewell chiar avea sanse frumoase in viata. Nu doar ca era un fiu de milionar si ca era un baiat prezentabil, dar el avea numai note de 10 ("straight A student").

Si totusi... Cum ajunge un astfel de tanar sa faca puscarie pe viata? Ei bine, dintr-un motiv sau altul, acest baiat inteligent si harnic, a luat decizia sa ii ucida pe toti membrii familiei sale, cu ajutorul unui coleg de camera din caminul facultatii. Ne-am putea intreba daca a avut un motiv bun, insa ar parea o intrebare mult prea penibila. Nu cred ca exista un motiv bun pentru asa ceva.

Dar Dana Ewell, pare sa fi avut "milioane de motive" sa isi ucida familia si toate se aflau in contul parintilor sai. Ii placeau banii si succesul. Se imbraca bine si conducea masini scumpe. Dar se pare ca nu era suficient pentru el: un lucru care le-a atras atentia detectivilor a fost faptul ca, in dorinta sa de a produce o impresie, obisnuia sa minta ca este om de afaceri si broker.

Inca nu stiu de ce ei, familia mea, au murit, nu stiu nimic de aceasta natura. Stiu doar ca sunt morti, asta e tot. (Dana Ewell - Inregistrare oficiala a Politiei)

Stapanirea de sine a singurului supravietuitor al familiei era, trebuie sa recunoastem, impresionanta. Nu la fel a fost reactia lui Dana cand a aflat ca nu poate intra in posesia banilor pe care avea sa ii mosteneasca, decat dupa varsta de 35 de ani, conform testamentului tatalui sau. Atunci si-a pierdut cumpatul si a batut cu pumnul in masa, strigand retoric:

Cum a putut sa-mi faca una ca asta? (Dana Ewell)

Tanarul de 21 de ani era putin cam relaxat pentru situatia in care se afla. Si, credea el, avea un motiv bun sa fie relaxat. Sau poate ar fi mai bine sa spunem... avea un alibi bun? Fusese in acea zi cu prietena lui si cu tatal acesteia care lucrase in FBI. Putine alibiuri suna mai bine decat acesta, nu-i asa?

Nu a fost usor pentru cei de la Politie sa alcatuiasca "un caz" dar, s-ar parea ca toate pistele conduceau catre acest tanar insensibil, pentru care familia nu a reprezentat decat "un impediment" in calea fericirii sale. Cand lacomia si dorinta de succes ii transforma pe cei dragi in niste pioni lipsiti de valoare...

Este cazul sa ne intrebam cum de s-a ajuns aici si ce fel de educatie primise Dana Ewell. S-a spus ca a fost rasfatat, el, "baiatul lui tata", cel care ducea numele Ewell mai departe. Este limpede insa faptul ca mintea acestui tip functiona intr-un mod aparte, iar convingerile lui de viata, daca i le-am patrunde cu adevarat, probabil ca ne-ar inspaimanta...

Un aspect infiorator este acela ca toti membrii familiei erau persoane deosebite, despre care s-au auzit numai cuvinte frumoase. Iar despre sora ucigasului s-a spus ca "a avut ghinionul sa aiba asa un frate.". Doi copii, produse ale aceluiasi mediu, si totusi, cu caractere atat de diferite. Exista o explicatie pentru asta? Cine mai stie... poate ca pur si simplu nu ne permitem luxul de a ne iubi copiii atat de mult... Și apoi unde sunt relațiile dintre acești oameni?

In unul dintre cele cateva documentare facute pe tema acestei oribile triple omucideri s-a mentionat faptul ca milionarul Dale Ewell, dupa ce fiul sau a produs un accident in care si-a distrus complet masina de zeci de mii de dolari, i-a cumparat o masina la fel ca aceea. Este oare acesta un mod de a ajunge la convingerea ca greselile noastre nu au niciun fel de consecinte pentru ca cineva care te iubeste este gata sa plateasca in locul tau?











(1) Imaginea Buttons BW, de Hope Abrams, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

 (2) Muderpedia, (acc. Jan 18, 2016), Dana Ewell, website: Muderpedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu