Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 21 ianuarie 2016

Greseala lui Katie

V-a placut filmul Twin Peaks? Din pacate, se petrec crime tot timpul, iar de multe ori victimele sunt tinere si frumoase, precum Laura Palmer. Tot din pacate, imprudenta victimelor devine adesea funesta in astfel de cazuri.




Katie Sepich este promitatoare, tanara si frumoasa, mandria familiei sale. Ea isi foloseste timpul liber pentru a lucra ca ospatarita intr-un local. Tanara Katie este indragostita lulea de un coleg de facultate pe nume Joe. Totusi, la o petrecere de Sambata seara, cei doi se cearta, iar tanara, ranita, pleaca acasa singura.

Din pacate pentru ea, se intalneste pe drum cu un infractor periculos care iesise in oras sa faca rost de droguri. Acesta o rapeste in timp ce fata incerca sa intre in casa, o violeaza si apoi ii da foc, in incercarea de a-si pierde urmele. Ancheta politiei intampina numeroase dificultati, cum ar fi faptul ca prietenul fetei nu a dorit sa ofere ADN-ul pentru excluderea sa din cercul suspectilor.

Cazul se rezolva abia peste 3 ani si jumatate, cand se descopera o potrivire a ADN-ului gasit sub unghiile victimei cu ADN-ul unui infractor care se afla in puscarie pentru o infractiune, mult mai mica decat crima pe care o avea pe constiinta: furt si agresiune. De asemenea, inelul pe care infractorul il luase de pe degetul lui Katie este gasit la sotia criminalului Gabriel Avila.

Puteti privi intreaga poveste in urmatorul documentar.




Ce am invatat eu din acest Twin Peaks cu fete frumoase si criminali greu de gasit?

  • E romantic sa te certi uneori cu iubitul, si este romantic sa arati cat de mult suferi, plecand singura, noaptea, pe un drum intunecat. Totusi, din pacate, lumea nu este atat de sigura cum sperati sa fie, iar prietenul nu este atat de constient de ceea ce asteptati din partea lui. Aproape sigur veti ajunge sa regretati deciziile luate pe fond emotional iar cei din jur vor plange pentru voi.
  • Cei care lucreaza in domeniu ar trebui sa reflecteze la posibilitatea ca, odata cu fotografiile si amprentarea, sa aibe in vedere si colectarea ADN-ului. Stiu ca este costisitor si cere timp, dar, probabil ca este singura posibilitate de a solutiona anumite cazuri de crima.
  • Victimele, nu doar ca ar trebui sa evite sa iasa singure noaptea pe strada, dar, cand situatia o cere, pot lua in calcul o atitudine combativa. Nu de putine ori anumite cazuri de crima au putut fi solutionate prin intermediul ADN-ului obtinut de sub unghiile victimelor (daca acestea au zgariat criminalul) sau din firele de par ale criminalului, cazute in urma confruntarii (daca victima l-a tras de par pe criminal).
  • Prietenii care se cearta si isi abandoneaza partenerele la o petrecere, ar trebui sa nu se mai bazeze pe instinctul lor de conservare, caci o fata ranita in iubire poate sa nu inteleaga foarte bine pericolele la care se expune, in special daca e tanara. Pasiunea ingusteaza campul constiintei la o singura idee si la o singura preocupare, lucru care face dificila observarea potentialelor pericole. Fiti convinsi ca maine va judeca mai limpede. Duceti-o pe partenera voastra acasa si abia apoi ganditi-va la restul lucrurilor!
  • S-ar parea ca in cazul lui Katie Sepich, motorul din spatele investigatiei a fost mama fetei. Ea a fost aceea care a mentinut vie atentia publicului si a comunitatii fata de aceasta poveste. Prin eforturile ei, nu doar ca a demonstrat ca si-a iubit fiica si ca a suferit mult pentru pierderea ei, dar, in plus, a ajutat la constientizarea pericolelor la care suntem expusi in aceasta lume. Cred ca in special mamele si familiile indurerate au de invatat din exemplul doamnei Sepich.
  • Joe, prietenul lui Katie nu a dorit sa ofere ADN-ul, temandu-se ca in acest fel va fi acuzat de o crima pe care nu a comis-o. Acest lucru a incurcat cercetarile pe durata a 7 luni de zile, timp in care toata lumea a crezut ca Joe este vinovat de uciderea prietenei sale. Cand, in sfarsit a acceptat sa ofere o proba din ADN, el a fost eliminat din cercul suspectilor imediat. Daca stiti ca sunteti nevinovati, colaborati cu organele de cercetare, caci, in felul acesta ajutati la mobilizarea anchetei si directionarea pe o pista corecta.

Rolul victimelor in producerea crimelor a fost scos in evidenta in repetate randuri in literatura cu profil criminalistic. Imprudenta, chiar daca nu este un motiv pentru a fi ucis si nu exista dreptate in asta, totusi, poate constitui un factor important in aparitia unor crime. 

Poate ar fi util sa va intrebati daca reusiti sa va controlati nervii si actiunile in momentele tensionate ale cuplului vostru si ce ati putea face sau ati facut deja sub influenta emotiilor intense care se nasc in interactiunile voastre de cuplu. E bine sa stiti ca emotiile pot fi administrate mai bine, daca doriti sa invatati asta si solicitati sprijinul unui psihoterapeut.

Iar daca se poate vorbi despre o greseala a lui Katie, aceasta a fost imprudenta.








(1) Imaginea We pass and leave you lying, de Ariel Ophelia, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Murderpedia (acc. Jan. 18, 2016), Gabriel Avila, website: Murderpedia
Show comments
Hide comments

2 comentarii:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=6wXkI4t7nuc

    Joe facea ce trebuie. Do not talk with the Police.
    Daca esti considerat suspect sau poti fi considerat suspect
    Politia va folosi tot ce spui impotriva ta mai ales daca nu are piste clare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este o situatie delicata in care atitudinea potrivita este dificil de identificat iar opiniile devin contradictorii.

      Eu personal cred ca este ok sa cooperam, in general, in viata, caci in asta consta esenta umanitatii noastre - cooperarea si colaborarea dintre noi.

      Recunosc ca in anumite situatii, cooperarea nu este suficienta si se poate dovedi nefructuoasa.

      Ștergere