Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 24 ianuarie 2016

Scandinavii, Miscarea si Imunitatea

Care este legatura intre imunitate si miscare? Usor de intuit, nu-i asa? Totusi, este recomandabil sa facem miscare chiar si cand avem o gripa? Iar daca da, atunci care sunt limitele?





Probabil nu stiti faptul ca sportul reprezinta in Suedia un mod national de a-ti petrece timpul liber, iar un procent insemnat din populatia acestei tari este constituit din membrii ai unui club sportiv (2 milioane de persoane, reprezentand 20% din populatia tarii). Cifrele spun totul, nu-i asa?

Fara sa vreau, asociez aceasta idee cu realitatea unei clime deosebit de reci, pe care cetatenii suedezi trebuie sa o suporte pentru o perioada destul de lunga din an, si ajung astfel sa banuiesc ce anume ii determina pe suedezi, dar si pe scandinavi in general, sa iubeasca sporturile.

Nu cred ca este intamplatoare aceasta stare de fapt. Daca, fiind provocati, literalmente, sa supravietuiasca in contact cu aceasta clima dificila, suedezii pot atrage de partea lor anumite atuuri, probabil ca vor face toate eforturile necesare. Si le fac!




S-a descoperit ca ar exista o legatura intre imunitate si activitatea fizica. Astfel, nu a fost greu de demonstrat ca persoanele care fac miscare la un nivel moderat de intensitate, sunt mai rezistente in fata imbolnavirilor tractului respirator decat persoanele sedentare.

In acelasi timp, s-a observat si faptul ca imunitatea celor care isi suprasolicita organismul prin exercitii fizice de o intensitate crescuta, nu are deloc de castigat in performante, dimpotriva, aceste persoane devin mai vulnerabile la imbolnavire, iar imunitatea lor devine mai slaba.

Fiind un domeniu de cercetare foarte bine explorat, s-a descoperit ca miscarea moderata ar putea sa reprezinte un mod de a lupta cu bolile tractului respirator, anumiti medici recomandand sa facem miscare chiar si atunci cand suntem gripati, cu respectarea anumitor reguli. Care sunt acestea?

  • Nu te supra-solicita! Fa exercitiile pe care le poti face. Iata o regula valabila si pentru cand nu esti racit! Poate ca nu e ziua cea mai buna pentru sprinturi, dar s-ar putea sa descoperi ca poti face cateva exercitii de inviorare
  • Observa-ti limitele! Daca observi ca iti este greu sa faci un anumit exercitiu, incearca ceva mai simplu, cum ar fi o plimbare 
  • Regula "nivelului simptomelor" - daca toate simptomele se regasesc deasupra nivelului gatului (de ex: iti curge putin nasul, tusesti), dar nu si sub nivelul gatului (ex. ai febra, dureri musculare) poti incerca sa faci cateva exercitii fizice

Cand sunteti gripati, in afara de medicatia care va este recomandata de medicul dvs. (eu o sa-mi permit sa nu tin cont de aceasta recomandare pentru ca nu racesc atat de tare), puteti face si alte lucruri pentru a va imbunatati imunitatea, cum ar fi sa indepartati temporar sursele de stres si sa va oferiti suficienta odihna, sa renuntati temporar la dietele drastice si sa consumati salate de cruditati - medicamente naturale, necesare unei imunitati redutabile.

Dar de ce un articol despre sanatatea fizica pe blogul Psihopedia? Ei bine, fiind adlerian, sunt un adept al teoriei holismului. Holismul este un curent al filosofiei care sustine ca universul este un intreg alcatuit din intreguri mai mici, care la randul lor sunt alcatuite din intreguri tot mai mici. Univers - galaxie - planeta - ecosistem - societate umana - comunitati - familie - individ - organe - tesuturi, etc. Iar functionarea intregului depinde de relatiile intre parti. 

Daca ne gandim ca omul este, la randul sau, o fiinta poli-dimensionala, alcatuita din mai multe dimensiuni (material/fiziologica - energetic/emotionala - informational/intelectuala) care sunt interdependente si se influenteaza reciproc, intelegem si rolul pe care il are, spre exemplu gandirea pozitiva in ameliorarea starii de sanatate sau rolul pe care forma fizica il are in cresterea stimei de sine ori a productivitatii.








(1) Imaginea Fitness Express, de Aktiv Oslo, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2)American Physiological Society, (acc. Jan. 24, 2016), Immune Function in Sport and Exercise, website: American Physiological Society

(3)Wikipedia, (acc. Jan 24, 2016), Sport in Sweeden, website: Wikipedia

(4) EXOS, (acc Jan. 24, 2016), How Exercise Affects Immunity, website: EXOS

(5) WebMD, (acc. Jan 24, 2016), Exercising when Sick: a Good Move?, website: WebMD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu