Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 20 august 2023

Trecatorile Psihologice

Lucrurile facute intr-o anumita ordine va pot schimba perceptia si va influenteaza procesele motivationale. De aceea, aceasta schema in 2 pasi este folosita de cei care va manipuleaza sau doresc sa va exploateze in fel si chip. 



 ☆ ☆ ☆ 


O usa la care nu ai ciocanit, nu se deschide, iar o fata careia nu i-ai spus o gluma, nu iti zambeste. Uneori aceste transformari sunt simple si se realizeaza intr-o clipa. Dar in alte situatii, transformarile sunt complexe, procesuale si ne iau ani si zeci de ani. Procesul educativ, in ansamblul sau, urmareste transformarea copiilor care nu-si doresc altceva decat sa se joace si sa se distreze in tineri adulti capabili sa-si castige existenta si sa asigure resursele necesare propriilor familii. Cam tot la fel cum o planta nu da roade din momentul cand ai plantat-o ci este nevoie sa creasca si sa se dezvolte cate putin, in fiecare zi. 

Cu alte cuvinte, acest principiu al minimului efort (sau cum apare el in Psihologie - Principiul Evolutiei Stadiale Ascendente) este ceva ce noi oamenii am imprumutat din natura: iarba nu se chinuie sa creasca, florile nu se chinuie sa infloreasca iar soarele nu se chinuie sa rasara. Dar prin trecerea timpului, putin cate putin, toate trasformarile sunt posibile atunci cand pastram directia potrivita. Cum spunea poeta britanica Violet Fane "good things come to those who wait". Desigur, nu e suficient sa astepti si aceasta asteptare este una activa, cuprinzand munca, anticipare pozitiva, antrenamente, invatatura, etc. Iata cateva dintre lucrurile bune care se realizeaza in etape:

  • EDUCATIA ~ Pentru unii nu se termina niciodata iar in ziua de azi se merge pe ceea ce se cheama formare continua, inclusiv in meseria de psiholog sau psihoterapeut. Prin acest tip de educatie ne sporim abilitatile profesionale permanent. 
  • PSIHOTERAPIA COPIILOR ~ Cum se afla la varsta la care joaca este activitatea principala, copiilor li se ofera jucarii, de toate felurile, creioane colorate, lego s.a.m.d. Acestea pregatesc terenul pentru exprimarea copiilor prin joc, poveste si prin desen. De asemenea, copiilor, li se pot spune povesti terapeutice care, mai tarziu, le vor influenta atitudinile.
  • IMPLEMENTAREA SCHIMBARII ~ La scara macro-sociala sau organizationala se introduc adesea schimbari care nu sunt decat niste masuri preparatorii - de ex. la super-market se poate achita atat cu cash cat si cu ajutorul unui card, atat la casa de marcat cu casier cat si la cea fara casier. 
  • INCALZIREA SPORTIVILOR ~ Este demonstrat faptul ca neglijarea incalzirii poate produce accidentari fizice. Din categoria exercitiilor de incalzire fac parte stretchingul, sariturile usoare ca mingea, sariturile jumping jack, sau exercitiile de rotatie.




Cu alte cuvinte, este nevoie de niste trecatori sau niste procese prin intermediul carora au loc transformari ce vor face posibila realizarea de sarcini, in conditiile in care sarcinile respective pot parea absurde intr-o prima faza. In domeniul influentei inter-personale este cunoscut faptul ca este mai usor sa determini pe cineva sa doneze sange daca initial l-ai intrebat ce parere are despre donarea de sange. Iar aici intram intr-o zona gri fiindca influenta devine manipulare cat ai clipi din ochi, in functie de context si de scopul pe care il are cel care incearca sa te aduca in punctul de a face anumite lucruri, pe care nu le-ai face daca ti le-ar cere pur si simplu. 

Mai toate tehnicile de manipulare sunt bazate pe o schema in 2 pasi: mai intai va ofer o cafea gratis pentru ca mai apoi sa va cer sa ma imprumutati cu 50 de lei - probabil ca o veti face fiindca va simti datori si fiindca principiul reciprocitatii exercita o presiune asupra psihicului dvs. Sau mai intai ma imbrac elegant si imprumut o masina scumpa si abia apoi va invit la un workshop despre succes in afaceri. Probabil ca veti veni fiindca principiul autoritatii functioneaza fara sa va dati seama - ceasul si limuzina pot fi simboluri ale autoritatii. 

Trecatorile psihologice pot fi spre binele dvs, pentru a va face mai educati, mai apti pentru a rezolva  provocari dar pot la fel de bine sa fie folosite pentru a va induce in eroare si a va supune unui proces de transformare a personalitatii care nu este de bun augur. Ele functioneaza fiindca lucrurile facute intr-o anumita ordine va pot schimba perceptia si va influenteaza procesele motivationale. Ilustrul (orice ar fi el) Andrew Tate spune intr-un videoclip ca daca doresti sa determini o fata sa lucreze pentru tine intr-un video-chat nu trebuie sa ii ceri asta direct - va refuza imediat si iti va spune ca nu este prostituata

El propune in schimb un proces de transformare a respectivei femei care nu dureaza prea mult, caci de aceea le spune bani facuti usor - fast money - fiindca interlopii nu au rabdare sa lucreze prea mult la un proiect - daca ar avea rabdare s-ar apuca de o facultate nu-i asa? Cam tot la fel se intampla lucrurile si in ce priveste consumul de droguri: exista un proces, o trecatoare psihologica ce te aduce in pozitia de a accepta sa consumi un drog care il va imbogati pe un traficant. Iata cateva astfel de procese de pervertire, realizate in 2 sau mai multi pasi, care sunt folosite de persoanele rau intentionate:

  • TRAFICUL DE PERSOANE ~ In metoda cunoscuta sub numele de Lover-Boy femeia traficata are mai intai impresia ca si-a intalnit cavalerul pe cal alb pentru ca in final sa se vada nevoita sa faca prostitutie pentru acest cavaler. 
  • CULTE SI SECTE ~ Mai toate sectele conduse de lideri care isi doresc sa puna mana pe resursele dvs sau sa va exploateze fizic si sexual folosesc izolarea membrilor sub diverse pretexte (de ex: ceilalti apartin lumii si nu ne pot intelege) - ulterior, cand ati ramas fara rude si prieteni veti face literalmente orice vi se cere pentru a nu ramane complet singur(a). 
  • DROGURILE GATEWAY ~ Nimeni nu ajunge sa consume niste heroina / tranchilizant pentru elefant / otrava de sobolani de curiozitate sau pentru ca are probleme in dragoste. Veti face asta insa dupa ce v-ati acomodat cu aceasta cultura a drogurilor si modelele ei: muzica rap, prietenii consumatori de canabis, etc.
  • ALUNECAREA IN DICTATURA ~ Asa cum va pot spune cei care au fost martorii radicalizarii unor regimuri politice, schimbarile sunt introduse treptat: de exemplu mai intai are loc depolitizarea populatiei, apoi limitarea unor drepturi simbolice (de ex: a demonstra, a protesta), apoi apare putina cenzura in mass-media pentru ca in final, cand unii dintre membrii mai reactivi ai societatii se trezesc, sa fie prea tarziu fiindca ajung la puscarie pentru cate 15 ani pentru lipsa de patriotism

Heraclit spunea ca nu exista lucruri permanente cu exceptia schimbarii. Cred ca societatea in ansamblul ei evolueaza catre ceva iar fiecare schimbare aparuta este o trecatoare catre starea societatii de maine - oricare ar fi aceasta. Lucruri precum utilizarea computerelor spre exemplu (despre care se spune ca a adus scaderea IQ-ului mediu) abandonarea lecturii in favoarea jocurilor video violente, aparitia si dominatia influencerilor care nu promoveaza altceva decat aspectul fizic, muzica care promoveaza petrecerea cu orice pret si consumul de droguri par sa ne conduca catre ceva anume. Ramane de vazut catre ce...

Sper ca acest concept de trecatoare psihologica sa va dea de gandit si sa va inspire, mai curand pentru bine decat pentru rau, iar daca cineva incearca sa va trasforme personalitatea in altceva sau sa va aduca in situatia de a-i accepta dorintele si propunerile incomode sau chiar penibile, sa stiti despre ce este vorba si sa il opriti la timp. De asemenea, puteti reflecta la lucrurile pe care le faceti in mod constant si daca nu cumva ele reprezinta o trecatoare psihologica de acest fel, catre ceva diferit. Oare catre ce?








(1) Imaginea Near a Doorway, de Mo Eid, via Pexels

(2) South-East Orthopedic Specialists, (acc. 20.08.2023) Do Warm-Ups Prevent Sports Injuries, website: SE-Ortho.com

(3) National Institute on Drug Abuse, (acc. 20.08.2023), Is marijuana a gateway drug?, website: NIDA.NIH.gov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu