Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 8 ianuarie 2023

Traume Alese si Terorism

Trauma aleasa este fenomenul psihologic aflat la baza actiunilor teroriste. Trauma aleasa face posibil ca nepotii si stranepotii celor abuzati sa-si ia revansa impotriva nepotilor si stranepotilor abuzatorilor, cu toate ca primii nu au suferit niciodata acele abuzuri pe pielea lor iar ceilalti nu sunt vinovati pentru faptele stramosilor.



☆ ☆ ☆


Cum ma chinuiam eu asa sa ajung la capatul Psihologiei, gasesc termenul de Trauma Aleasa! Ei bine, psihoterapeutii cu mai multa experienta ti-ar spune ca toate traumele sunt alese, chiar daca este vorba despre o alegere inconstienta si involuntara. Dar lucrurile sunt chiar si mai complicate in cazul traumelor alese la care s-au gandit cei care au definit acest concept. Acum ca am creat putina intriga, ar fi momentul potrivit sa definim trauma aleasa si sa exemplificam pentru a clarifica definitia. 

Termenul „traumă aleasă” se referă la reprezentarea mentală comună a unei traume masive pe care strămoșii grupului au suferit-o din cauza unui inamic. Când un grup mare regresează, trauma aleasă este reactivată pentru a susține identitatea amenințată a grupului. Această reactivare. poate avea consecințe dramatice și distructive. Acest proces este ilustrat de trauma aleasă de sârbi cu privire la reprezentarea mentală a bătăliei din Kosovo și rolul acesteia în atrocitățile din Bosnia-Herțegovina și conflictul actual din Kosovo. (PsycINFO Database Record (c) APA 2016)


Asadar trauma aleasa este unul dintre mijloacele prin intermediul carora se poate contura si consolida identitatea nationala, alaturi de valori, credinta religioasa si modele istorice. Cine suntem noi? Suntem crestini, pacifisti si primitori, suntem urmasii lui Traian si ai lui Decebal dar atentie, mai suntem si cei care au pierdut Basarabia in urma unui tratat, nedrept pentru natiunea romana. Acest din urma detaliu al identitatii noastre nationale (pierderea Basarabiei) ar putea fi foarte bine o trauma aleasa, daca ar exista printre noi suficienti nationalisti care sa gadile sentimentul national in acest fel. Dar, dupa cum stiti, printre noi nu exista suficienti nationalisti iar noi romanii avem lucruri mai bune la care sa ne gandim. 


Manifestari Psihologice ale Traumei

  • COGNITIVE ~ Un anumit mod de a ne vedea pe noi insine, pe ceilalti si lumea, in general (noi suntem niste victime ale trecutului iar lumea este nedreapta si rea). De asemenea, o supra-estimare a evenimentelor traumatice si preocupari revansarde, agresive sau auto-agresive.
  • EMOTIONALE ~ Instabilitate emotionala, hipersensibilitate si labilitate emotionala ca urmare a asa-numitilor triggeri sau stimuli care reactualizeaza evenimentele traumatice. Emotii negative ca mod de reactie automatizat in timp. 
  • FIZIOLOGICE ~ Manifestari fizice ale suferintei care apar sub forma palpitatiilor, tensiunii si a dificultatii de a te relaxa, inrosirea fetei, transpiratie, frisoane, etc.
  • COMPORTAMENTALE ~ Dificultatea de a coopera cu ceilalti, tendinta de a raspunde in mod agresiv, evitant sau prin auto-izolare. Manifestari scapate de sub control, ostilitate sau atacuri verbale ori fizice din nevoia exacerbata de auto-protectie.





De ce nu ne preocupa pe noi soarta romanilor de peste granita si de ce nu ne dorim re-intregirea patriei? Un raspuns scurt ar fi acela ca avem si asa destule probleme pe cap. Daca doriti o formulare filosofica am putea spune ca pentru a fi fericiti, este mai bine sa ne stabilim teluri, nazuinte si preocupari realiste. Da, ar fi lipsit de realism sa incepem acum sa ne dorim niste teritorii din Ucraina sau Republica Moldova. Nimeni nu este dispus sa ni le cedeze din simpatie sau buna vecinatate si ar implica niste razboie pentru care, de asemenea, e nevoie de resurse. Nu acelasi lucru se poate spune despre alte natiuni din jurul nostru, care dispun inclusiv de resurse, numai bune de aruncat pe fereastra. 


Cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului trecut este destramarea Uniunii Sovietice.
Vladimir Putin


Acest citat a devenit celebru in special in ultimul an, tocmai fiindca, in lumina evenimentelor acestuia, el reflecta o posibila explicatie a razboilui care are loc in Ucraina. Dar ar putea fi destramarea URSS o astfel de trauma aleasa? Ei bine, da. Si asa intelegem faptul ca trauma aleasa de fapt este aleasa de altcineva: cu toate ca nimanui nu-i este dor de Uniunea Sovietica, fiindca, cel mai probabil, fiecare se gandeste cum sa asigure supravietuirea familiei de la o zi la alta, atunci cand exista totusi un influencer la varful statului care iti spune in mod sistematic, persistent si regulat ca, daca ai fi o persoana speciala, profunda si cu un puternic sentiment patriotic, ai avea un motiv sa fii trist sau chiar revoltat, probabil ca, dupa o vreme, ajungi sa regreti sincer destramarea URSS-ului. 


Se pare ca existenta influencerului este o conditie sine qua non pentru formarea traumei alese. In absenta acestei voci care sa-ti induca transa hipnotica si sa te molipseasca cu preocuparile sale, ei bine, trauma aleasa ar fi imposibila. Acest personaj providential va crea in psihicul tau o tensiune care nu a fost acolo si iti va induce sentimentul de a fi nedreptatit. Si fiindca trauma joaca un rol atat de important in viata ta, vei deveni o victima a istoriei. Iar daca lucrurile stau asa, nu ai decat o singura posibilitate sa-ti depasesti conditia de victima: aceea de a restabili dreptatea si de a te ridica din genunchi pentru a-ti revendica drepturile si statutul. 


De fapt unele dintre cele mai toxice tipuri de personalitate (cea anti-sociala, paranoida si cea narcisica) se vad pe sine ca fiind victime ale celorlalti. Ele folosesc victimizarea pentru a-si autoriza abuzurile indreptate impotriva celor din jur (care sunt meritate de acestia) sau pentru a obtine privilegii si un statut de vedeta: am fost abuzat in trecut iar asta imi da dreptul sa ma bucur de drepturi pe care ceilalti nu le au. Nici macar nu conteaza daca, acele abuzuri suferite sunt reale sau percepute. Importanta este tensiunea subiectiva care produce revendicare, confruntare si nevoia de reglare a conturilor. 



Odata intrata in logica victimei bantuite de traume, o natiune poate sa se angajeze in cele mai absurde actiuni indreptate impotriva celorlalti. Cooperarea cu restul este exclusa iar in locul ei avem confruntarea prin intermediul careia se rezolva toate neintelegerile. Este un mod de functionare caracteristic gruparilor teroriste care, de dragul unui ideal frumos, sunt pregatite sa iti faca viata un infern. De altfel, trauma aleasa, de felul celei pe care am descris-o in acest articol sta la baza functionarii unor grupari precum ISIS sau Al Qaeda unde niste lideri si ideologi parca stau putin prea bine cu memoria pentru a putea trai in pace. 


Indiferent care este situatia azi si indiferent de atitudinile ostile pe care ceilalti le afiseasa sau nu, ISIS doreste sa iti demonstreze ca nu a uitat cu ce se ocupau parintii si bunicii tai pe cand imparteau dreptatea in Orientul Mijlociu. Sunt traume pe care copiii din tarile arabe nu le-au experimentat pe propria piele dar le-au preluat de la parintii si bunicii lor, rezultatul fiind o identitate de victima, sentimentul de a fi nedreptatit, reactii fiziologice de repulsie in fata oricarui simbol occidental iar in cele mai grave cazuri, actiuni ostile sau criminale indreptate impotriva unor persoane care nu au alta vina decat aceea ca apartin unei anumite civilizatii. Iar acestea sunt tocmai manifestarile traumei alese!








(1) Imaginea A Fierce Woman, de Alexander Krivitskiy, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu