Frica, Vinovatia si Obligatia sunt cele trei elemente care formeaza triada santajului emotional. Exista patru categorii de santajisti emotional si fiecare dintre acestea foloseste triada ca pe un instrument de mare fidelitate care le aduce intotdeauna rezultatele scontate.
Frica, obligatie, vinovatie - Acesta este arsenalul folosit de catre maestrii santajului emotional pentru a-si atinge scopurile, ca niste adevarati maestri ai manipularii emotionale. Am vorbit intr-un articol precedent despre diverse tipuri de santajisti emotionali: razbunatorul, auto-flagelatorul, martirul si ispititorul. Va voi prezenta o scurta recapitulare in cele ce urmeaza, pentru a va improspata memoria dar puteti gasi articolul sub numele Tipuri de Terorism Emotional.
- RAZBUNATORUL -- Moto: "Daca m-ai iubi cu adevarat nu as fi nevoit sa-ti fac viata grea". Mijlocul de santaj: AMENINTAREA.
- VICTIMA -- Moto: "Daca nu-mi faci pe plac, ma vei vedea prapadindu-ma". Mijloc de santaj: AUTO-DISTRUGEREA.
- MARTIRUL -- Moto: "Ghici ce mi-ai facut!". Mijloc de santaj: SUFERINTA.
- ISPITITORUL -- Moto: "Ti-as putea implini visurile..." Mijloc de santaj: TENTATIA
As dori acum sa va recomand un film bun numit Doar Animalele, pe care am avut placerea sa-l descopar pe HBO Go. Santajul emotional apare in cadrul acestui film prin intermediul fenomenului catfishing, ceea ce presupune preluarea pe internet a unei identitati false pentru a induce in eroare internautii lipsiti de experienta si naivi care iau in serios si, eventual iti pun la dispozitie resursele emotionale (atentie, afectiune) dar si pe cele materiale (sume de bani). In acest proces, santajul emotional este folosit de catre catfish (persoana care se da drept altcineva).
Am prezentat intr-un articol precedent, numit Paianjenul de Internet un set de masuri utile atunci cand incepeti o relatie cu o persoana necunoscuta pe internet, pentru a va proteja de actiunea celor rau-intentionati, de care puteti scapa relativ usor daca va abordeaza sub o identitate falsa. In esenta, regula acestor masuri este una simpla: NU VA MULTUMITI CU CEEA CE VA OFERA EI, CERETI MAI MULT.
Atunci cand soliciti o convorbire telefonica sau un chat cu suport video cu respectiva persoana, vei avea surpriza sa descoperi ca ceva care incepuse atat de promitator se "dezumfla" rapid si lasa loc realitatii - si anume incercarii de abuz de incredere si inselatorie. In filmul Doar Animalele veti descoperi, pe langa o intriga sofisticata si extrordinar de bine construita, si o poveste spectaculoasa, plina de rasturnari de situatie si mister. Dar in acest film veti avea si ocazia sa descoperiti modul in care persoana catfish va lucreaza la sentimente pentru a ajunge la resursele dvs. Cum o face? Prin activarea fricii, obligatiei si vinovatiei. Este o ceata emotionala care ii permite sa va orbeasca.
In filmul Doar Animalele, dar si in general in situatiile de catfishing, apare ISPITITORUL, fiindca nu intamplator se preia o identitate falsa si apetisanta, nu-i asa? Cand iei pozele si videoclipurile cuiva pentru a te da drept acea persoana, alegi pe cineva care arata exceptional de bine si creezi iluzia perfecta - aceasta persoana remarcabil de atragatoare ii va acorda atentie unui internaut cu infatisare modesta, de varsta mijlocie, eventual stabilit in Occident, care dispune de ceva resurse in cont si nu intelege lumea perversa a internetului, ca sa nu mai vorbim despre felul cum te poti apara de aceasta.
Acea persoana este flatata de o asemenea atentie si incepe sa viseze. Incet, dar sigur, va incepe sa creada ca exista un viitor de basm pentru ea, va investi emotii sincere si va pune suflet. Dar la momentul potrivit, cand va sti ca persoana tinta este pregatita, ISPITITORUL, care de multe ori este un cetatean african ce lucreaza intr-un internet cafe fara geamuri, de dimineata si pana seara, alaturi de alti cetateni africani cu preocupari similare, convinsi ca fac ceea ce se cuvine pentru a compensa secolele de colonialism occidental, ei bine, va incepe sa schimbe tonul discutiei.
In ce fel? Pai daca pana acum a fost o adevarata "luna de miere", plina de visuri dulci si sperante dezlanate, acestora incep sa le ia locul perioada problemelor existentiale. Ba ti s-a imbolnavit un catel si nu ai bani sa-l duci la veterinar, ba s-a stins un parinte intr-un alt oras si nu ai bani sa calatoresti cu avionul, riscand sa pierzi inmormantarea, pentru ca in final sa ii frangi inima persoanei tinta spunandu-i ca te-au batut niste oameni rai, te-au violat si ti-au luat banii trimisi. Astfel, din aproape in aproape, banii tai se duc pe apa Sambetei, oricare ar fi aceea.
Cum intervine triada santajului emotional? Pai hai sa vedem:
- FRICA -- Iti este teama ca aceasta poveste din filme in care te-a adus destinul se va termina inainte de a incepe si atunci faci tot ce tine de tine pentru a o tine in viata: iar o mica suma de cateva mii de euro poate aduce iubirea in viata ta! Are iubirea pret? Nu, iubirea este nepretuita.
- VINOVATIA -- Ai putea oare sa traiesti cu tine insuti amintindu-ti ca nu ai trimis acei bani de care avea nevoie iubirea vietii tale pentru a plati veterinarul? Atunci inseamna ca nu esti om!
- OBLIGATIA -- Atunci cand investesti atat de mult intr-o relatie care pare atat de reala, armonioasa si perfecta, te simti obligat sa fii consistent cu tine insuti - daca iubesti, esti obligat sa demonstrezi asta!
Probabil ca aceasta triada a santajului emotional este la fel de prezenta in multe alte situatii, nu doar in catfishing si inselatoriile pe internet dar ea apare atat de clar in filmul Doar Animalele incat se impunea facuta aceasta asociere. Totusi, toate categoriile de santajisti emotional folosesc triada in aceeasi masura. Spre exemplu MARTIRUL iti poate atrage atentia ca l-ai abuzat in ultimul hal si ar fi cazul sa-i faci pe plac, ca sa-ti speli pacatele, iar VICTIMA va pune in spatele tau faptul ca s-a reapucat de droguri - tu ai fost cel care a impins-o in bratele mortii. De asemenea, RAZBUNATORUL se va asigura intotdeauna ca ameninntarile lui vor trezi in tine obligatia, frica si vinovatia.
(1) Imaginea Man in Handcuffs, de Jernej Furman, via Flikr, sub licenta CC BY 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu