Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 31 ianuarie 2017

Paianjenul de Internet

A dorit sa evite monotonia vietii unui barbat de 48 de ani si a ajuns online, unde nimic nu este ceea ce pare, iar pentru unii, totul este un teren urias de joaca - poti fi ceea ce doresti si poti pretinde orice! Dar nu si-a dat seama ca... fiecare nas isi are nasul. Sau ar trebui sa spun nasa?




Stiti ca barbatii isi scot ochii pentru femei frumoase de cand lumea. Dar oare cum ar fi aratat povestea lui Homer despre caderea Troiei, in zilele noastre, cand totul se petrece pe internet? Poate ca ar fi aratat precum povestea lui Thomas Montgomery din statul New York, care, coplesit de monotonia vietii unui barbat de varsta mijlocie, isi ia revansa online, unde poate fi ceea ce doreste el, ca de exemplu un puscas marin de 18 ani, care lupta in Irak (decat ca fara riscul de a a-si pierde viata in numele patriei).

Cu noua sa identitate, incepe o relatie online cu o pustoaica de liceu de 17 ani. Convenabil, nu-i asa? Povestea romantata a fost ecranizata in filmul Talhotblond (2012), "Blonda de pe net" pe care il puteti viziona online si voi la linkul pe care l-am inclus in aceasta fraza. Si cred ca merita vazut acest film, asa cum a meritat sa se faca un film dupa aceasta intamplare reala, plina de intorsaturi spectaculoase. Daca vreti sa vedeti filmul, atunci poate ar fi bine sa va opriti din lectura aici.

Ei bine, Thomas Montgomery, un barbat de 48 de ani, devine acest tanar superb de 18 ani care lupta in slujba patriei sale, departe de casa, si agata o blonda sexy care nici macar nu terminase liceul: ca sa vedeti ce se poate intampla pe internet! O minciuna duce la alta minciuna iar lucrurile evolueaza: blonda se indragosteste de puscasul marin tanar si sexy mai ales ca el are si o sensibilitate si o atingere de intelepciune, iesite din comun pentru varsta lui. Era poate prea bun ca sa fie adevarat, dar hei, asa sunt mai toate lucrurile de pe internet!




Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, sotia lui Thomas Montgomery descopera o cutiuta in care barbatul tinea cadouri de la prietena sa adolescenta: lenjerie intima si poze "de uz masculin" trimise prin posta clasica. Femeia, suparata, il trimite pe sot sa doarma in garaj si ii scrie o scrisoare copilei in care ii explica cum stau lucrurile cu sotul sau, ce varsta are, ca este casatorit si are doi copii si asa mai departe, sfatuind-o sa fie mai atenta cu cine vorbeste pe internet.

Adolescenta Jesse se intereseaza daca este adevarat ceea ce aflase din scrisoarea primita de la sotia lui Thomas iar Brian Barret (22), colegul mai tanar al barbatului, prieten comun al celor doi, ii confirma ca da. Spre surprinderea lui Thomas Montgomery, tanara Jesse, desi deziluzionata, il iarta si pastreaza relatia cu el, spunandu-i ca ea stie ca Tommy, baiatul de care se indragostise, se afla inca in interiorul sau. Dar de aici, totul pare sa mearga, intr-un mod implacabil, in derizoriu.

Jocurile pe internet nu se opresc niciodata iar adolescenta Jesse, impreuna cu Braian incep sa deconspire secretul lui Thomas Montgomery, spunand prietenilor si colegilor de munca ai barbatului ca acesta este un pradator pervers si are probleme psihice. Mai mult decat atat, cei doi incep o relatie pe internet care evolueaza rapid, urmand ca ei sa se intalneasca "face-to-face". Thomas Montgomery se lasa coplesit de gelozie si resentimente, ia o carabina si il rapune pe colegul sau Brian, inainte ca acesta sa reuseasca sa ii sufle iubita.

Dupa cum va puteti imagina, Politia a descoperit usor cine era criminalul, mai ales ca acum toata lumea stia despre hobby-ul lui Thomas Montgomery, care devenise subiectul glumelor tuturor. Ceea ce ar trebui sa-i invete multe pe pradatorii sexuali adevarati - fiindca ma indoiesc de faptul ca dl. Montgomery era altceva decat un barbat aflat in criza de la mijlocul vietii si ca avea intr-adevar intentia de a profita de Jesse. Daca ar fi fost "un pro", atunci cu siguranta ar fi actionat diferit.

Dar ce ar trebui sa ne invete, pe noi ceilalti aceasta poveste? Ei bine, chiar si pe barbati ar putea sa ii invete ceva aceasta poveste. Fiidca "adolescenta Jesse", nu era nici ea ceea ce pretindea a fi! Dar cine naiba era, nu-i asa? Ei bine, se dovedeste ca dulcika Jesse (nick: Talhotblond), care inca nu a terminat liceul, era de fapt mama acesteia! Greu de crezut si greu de inteles de ce mama lui Jesse a simtit nevoia sa pretinda ca este fiica ei, mai ales ca avea la dispozitie fotografii si lenjerie intima la discretie, cu care sa incinga visele barbatilor.

Cand Politia din Virginia ia legatura cu adevarata Jesse, pentru a o preveni in legatura cu incidentul in care "tanarul ei iubit Brian" fusese ucis, aceasta era mai surprinsa decat ar fi crezut toata lumea, in schimb mama ei parea ca stie mai multe decat ar fi trebuit. Nu am sa incerc aici sa explic de ce a fost nevoie ca Thomas Montgomery (Marine Sniper) sau mama lui Jesse (Talhotblond) sa devina altceva pe internet - poate ceva in acord cu aspiratiile lor nerealiste de tinerete vesnica si atentie nelimitata... Este insa util sa stim ce putem face fiecare dintre noi pentru a ne proteja de impostorii de pe internet.




Ceea ce este de observat in aceasta adevarata retea de minciuni, este cat de simplu pare a fi pentru unii sa pretinda ca sunt altceva / altcineva / altundeva / atlcumva / Alt-etcetera. Trebuie sa existe un mod prin care sa impiedicati o astfel de evolutie, cu cat mai repede, cu atat mai bine. Fireste, impostorii vor gasi cai de a-si justifica intotdeauna imposibilitatea de a demonstra ceea ce sunt, iar persoanele naive si idealiste ii vor crede de fiecare data. As dori insa sa luati in calcul astfel de masuri atunci cand interactionati pe internet.

  • Google Reverse Image Search: verificati fotografiile pe care ceilalti le ofera sau le afiseaza pe profilurile lor. Exista situri, pe care le puteti folosi pentru a descoperi daca anumite fotografii sunt luate din profilurile altor persoane. Daca Thomas Montgomery ar fi facut asta, probabil ca ar fi descoperit, chiar din prima zi, fotografii similare pe profilul adevaratei Jesse.
  • Data Postarii. Este util, daca descoperiti astfel de fotografii pe internet, pe profiluri ce apartin aceleiasi persoane cu care flirtati, sa verificati data cand au fost postate, pentru ca ele s-ar putea sa fie de acum 20 de ani. Nu va este indiferent daca cel cu care aveti o relatie romantica pe internet are 25 de ani sau 45 de ani.
  • Camera WEB: Grabiti interactiunile audio-video. Nu permiteti relatiei romantice sa evolueze daca felul cum arata celalalt este relevant pentru dvs. Solicitati in mod inopinat accesul la imagine live si deveniti suspiciosi daca acest lucru "nu este posibil", din diferite motive. Insistati! 
  • Turul Locatiei. Cand primiti accesul la camera web, solicitati "turul locatiei" - fiti curiosi unde anume se afla persoana respectiva si cereti-i intr-un mod "inocent" sa va arate camera si ce anume se vede pe fereastra,  etc. Nu uitati sa faceti "Print Screen" (cat mai multe) in astfel de momente pentru a analiza mai tarziu ce ati vazut.
  • Evitati relatiile cu persoane care pretind ca sunt "la capatul celalalt al lumii". Aceasta ar putea fi o scuza numai buna pentru un impostor. Daca aveti astfel de relatii, care in mod constant impiedica "justificat" intalnirea "face-to-face", asumati-va raspunderea implicarii intr-o relatie cu un impostor romantic si valorificati celelalte mijloace de asigurare din aceasta lista.
  • Prietenii comuni. Atunci cand avem o relatie cu cineva, este deosebit de util sa ii cunoasteti rudele / prietenii / colegii si acestia sa va cunoasca pe voi. In felul acesta posibilitatea minciunii si a imposturii scade drastic. Faptul ca "Jesse" cunostea pe cineva din anturajul real al lui Montgomery, a ajutat-o sa inteleaga cu cine are de-a face, chiar si prin internet.
  • Extindeti cercul cunostintelor. Nu va rezumati la o singura persoana / ruda / prieten / coleg al partenerului romantic de pe internet, fiindca aceea s-ar putea sa fie doar o alta identitate a aceluiasi impostor sau un prieten de-al acestuia, "care il intelege" si nu doreste sa ii deconspire secretele. Poate fi mai dificil sa verificati daca profilurile unor astfel de persoane sunt reale, dar incercati sa o faceti, urmand pasii de mai sus: verificati fotografiile, initiati discutii, solicitati numarul de telefon si vorbiti, etc.
  • Verificati informatiile! Cultivati relatii cu persoanele mentionate mai sus si verificati informatiile primite de la persoana cu care ati inceput  o relatie romantica la cunostintele, prietenii si chiar rudele sale de pe internet. Deveniti suspiciosi daca persoana respectiva "nu are rude si prieteni" pe internet! Nimeni nu este singur pe lume.
  • Marcati-va teritoriul! Dupa cum ati observat din povestea de mai sus, faptul ca sotia lui Thomas Montgomery a descoperit cadourile pe care le-a trimis "iubita sa", a grabit sfarsitul imposturii. Trimiterea de cadouri poate fi o masura de siguranta care implica, in plus, cunoasterea adresei celuilalt.








(1) Imaginea Frosty Web, de Andrew Hill, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Berry, D.M., (2009), Iubire pe internet. Cum sa-ti gassesti partenerul potrivit.  Editura Trei, Bucuresti.



Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, psiholog, membru al Colegiului Psihologilor din Romania, consilier educational si psihoterapeut. E-mail: teleologia@yahoo.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu