Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 30 iulie 2022

Viata in Alb si Negru

Sanatatea psihica si civilizatia apar in zona de gri. Acolo emotiile sunt mai putin intense, certitudinile sunt mai rare, reactiile sunt retinute si se cauta dovezi multiple inainte de a sari la concluzii. Dar civilizatia are si dezavantaje: ea este plictisitoare! Only bad choices make good stories!



☆ ☆ ☆


De ce vedem lucrurile in doua culori? Fiindca asa este conceputa mintea umana, cu facultatile sale cognitive. Dintre toate conceptele pe care le dezvoltam pe parcursul vietii, doua sunt intr-adevar fundamentale. Este vorba despre conceptul de bine si acela de rau. Daca oamenii functioneaza din punct de vedere cognitiv, pe baza unei harti a lumii, ei bine, in desenarea acestei harti, cele mai importante elemente se dovedesc a fi cele doua. Pentru ca insasi mintea umana exista si s-a dezvoltat ca instrument al adaptarii omului la mediu, avand doua scopuri destul de bine definite. Acestea sunt: 1. Urmarirea a ceea ce este bun si 2. Evitarea a ceea ce este rau. 

Gandirea exista pentru ca ideile pot muri in locul nostru. Albert North Whitehead


☆ ☆ ☆


Inainte de a continua acest articol as dori sa va relatez o poveste. A fost odata ca niciodata un Fat Frumos calare pe un cal alb care avea o relatie cu o femeie din New York. In ziua de azi, cred ca Fat Frumos pe cal alb inseamna medic de succes... Numele sau este Paolo Macchiarini. Ei bine, acest medic facea inclusiv cercetare, incercand sa demonstreze ca poate sa creasca in laborator anumite organe printr-o tehnologie absolut noua si revolutionara, promitand astfel transplanturi pacientilor care, asa cum stim, au nevoie disperata de ele. In timp ce ducea medicina la next level, Paolo Macchiarini isi facea timp sa-si organizeze o nunta de vis... nunta secolului, unde el si fata din New York aveau sa fie cununati de insusi papa de la Roma. Pe lista invitatilor se aflau tot felul de celebritati internationale, inclusiv vreo doi presedinti americani, dar si muzicienii Elton John si John Legend.





Stai si te intrebi de ce a fost nevoie de atat de multe minciuni? Facand abstractie de faptul ca tehnologia care avea sa duca medicina in viitor sau sa aduca viitorul in medicina, nu a functionat, ne ramane in schimb aceasta mare nedumerire: de ce trebuie sa fie totul atat de grandios, atat de sclipitor si atat de legendar? Ei bine, voi incerca sa explic in acest articol modul in care fiecare dintre noi are o imagine proprie a Binelui si a Raului. In aceasta perspectiva subiectiva, ar putea sa fie mai important, mai bine, si mai frumos, sa obtii extrem de multa atentie si sa produci o impresie puternica decat sa spui pur si simplu adevarul despre ceea ce esti si poti sa faci. Spre exemplu, daca ai o tulburare de personalitate narcisica sau una antisociala, ajungi sa intelegi de ce binele si raul sunt cu totul altceva pentru tine decat pentru restul oamenilor. Cu alte cuvinte, exista o etica personalizata a fiecaruia!




☆ ☆ ☆


In trecut, Binele era reprezentat de tot ceea ce servea spravietuirea si reproducerea speciei: hrana, adapost, un grup de aliati care sa-ti asigure protectia si bunastarea prin resursele lor, un posibil partener sexual etc. Raul in schimb era reprezentat de tot ceea ce punea sub semnul intrebarii supravietuirea individului: amenintari fizice, animale salbatice, fenomene ale naturii dezlantuite, lipsa grupului de semeni care sa te sustina, etc. Si pare ca lucrurile erau mai simple in trecut din acest punct de vedere: nu era mare filosofie a intelege Binele si Raul, spre deosebire de zilele noastre, cand Binele si Raul au devenit concepte extrem de complexe, cu foarte multe nuante, care te pot lua prin surprindere.    

Ei bine, civilizatia, la nivelul cognitiv, al intelegerii lumii, a Binelui si Raului vine cu ceea ce numim nuantele de gri. Da, din punctul meu de vedere, nuantele de gri si capacitatea omului de a le sesiza, reprezinta la nivel cognitiv trasatura definitorie a civilizatiei. Nuantele de gri sunt importante pentru ca ele reprezinta capacitatea speciei noastre de a realiza evaluari complexe ale stimulilor pe care ii analizeaza din punct de vedere cognitiv - si anume evaluari care curprind, in mod echilibrat, calitati si defecte, parti bune si parti mai putin bune. Astfel de evaluari au sansa sa dezvolte reprezentari inalt obiective ale lucrurilor, beneficiind de un sistem de obtinere si analiza a informatiei mult mai performant. 

O lauda, o promisiune sau un cadou nu sunt doar un semnal de apreciere, prietenie si disponibilitatea de a oferi companie, iubire si protectie. O lauda poate reprezenta tot felul de lucruri: de exemplu incercarea de a seduce, ascunzand de fapt dorinta de a profita de cel laudat iar un cadou, incercarea de a forta un comportament similar, in virtutea principiului reciprocitatii. Lauda poate fi, in mod paradoxal, un mod de a-ti exprima dispretul atunci cand avem de-a face cu o lauda sarcastica si disproportionata: DESTEPTUL PAMANTULUI! Asa a devenit important limbajul non-verbal (postura, expresia fetei, gesturile) sau comunicarea para-verbala (tonul si intensitatea vocii, inflexiunile glasului si accentul pus pe anumite cuvinte). Cred ca si oamenii din preistorie puteau sa transmita si sa sesizeze astfel de componente ale comunicarii dar ele nu aveau probabil relevanta pe care o au in zilele noastre, cand o astfel de nuanta poate schimba cu totul conotatia unui mesaj. 

Cat de saraca ar fi capacitatea noastra de intelegere daca nu am dispune de astfel de notiuni! Si faptul ca dispunem de ele are o influenta asupra emotiilor noastre. Ele ne aduc in zona de gri, unde se afla mai curand incertitudinea si, la nivel emotional, anxietatea. Da, anxietatea moderata este o emotie a civilizatiei (vine din incercarea de a intelege conotatia unei situatii): ea nu are manifestari scapate de sub control decat daca s-a transformat in atac de panica. In cazul atacului de panica nu mai avem de-a face cu incertitudine, dimpotriva, aceasta forma extrema pe care o imbraca anxietatea implica existenta unor certitudini - persoana se afla mai curand intr-un context definit prin nuante de negru decat intr-unul definit prin nuante de gri. 

Sanatatea Mentala este Gri

In prezent, amenintarile specifice existentei primitive a omului au disparut, in buna parte. Dar nu au disparut in schimb manifestarile primitive de furie, panica, depresie sau de manie. Iar asta se intampla pentru ca gandirea omului modern poate foarte bine sa practice acest Sistem Binar Absolut, in care Binele si Raul sunt reprezentate in alb-negru, si fara nuante intermediare. Cand ne reprezentam Binele si Raul in acest mod, reactiile emotionale vor fi pe masura: furia, panica, depresia sau mania nu ne vor fi straine, dimpotriva,  iar ca urmare a acestor emotii intense, comportamentele vor fi pe masura: dramatice, inversunate, bizare, greu de inteles si de controlat. 

In contrast cu acest mod de a prelucra informatiile si de a reactiona, comportamentul pe care il asociem cu civilizatia si sanatatea psihica se manifesta, mai curand (1) retinut, prin intarzierea reactiilor, prin (2) cautarea de dovezi multiple (o abordare a informatiei aproape stiintifica) si incercarea de a depasi tendintele la impulsivitate, concluziile pripite si comportamentele extreme. Exista si dezavantaje ale acestui progres al emotiilor umane catre civilizatie, auto-control si structura: mai putina pasiune, mai putine comportamente demne de un film artistic sau de un program de stiri si da, iubiri mai putin intense, mai calculate, mai putin adolescentine, mai putin salbatice si mai putin fatale. Ceea ce are sens fiindca civilizatia poate fi destul de plictisitoare, nu-i asa?




Pentru a va ajuta sa intelegeti modul in care Sistemul Binar Absolut isi spune cuvantul in dinamica psihopatologiei umane am sa va ofer cateva exemple cu aplicare in ce priveste tulburarile de personalitate cunoscute. In loc de Bine si Rau, voi folosi PLUS si MINUS, pentru a desemna ceea ce ii motiveaza pe acesti oameni, si ceea ce ii definenste: scopurile si respectiv fricile lor, ceea ce isi doresc si ceea ce evita.

  • TULBURAREA DE PERSONALITATE ANTI-SOCIALA ~ (PLUS) tot ce conteaza este propria persoana si propria satisfactie iar restul oamenilor sunt doar niste obiecte care trebuie folosite si aruncate. Teama fundamentala a psihopatului, este aceea ca el insusi va fi folosit si aruncat, precum s-a mai intamplat, in copilaria sa (MINUS). 
  • TULBURAREA DE PERSONALITATE EVITANTA ~ (PLUS) ceea ce conteaza este sa primeasca suport si sustinere din partea celorlalti si vor respinge cu disperare orice urma de comportament neconfortabil si nevalidant (MINUS).
  • TULBURAREA DE PERSONALITATE BORDERLINE ~ (PLUS) in viata este bine sa primesti o grija si o atentie delicata si sa ai manifestari de respingere si protest fata de orice nu indeplineste aceste standarde fara cusur (MINUS). 
  • TULBURAREA DE PERSONALITATE DEPENDENTA ~ (PLUS) persoana respectiva se afla in cautarea unui salvator a-tot-puternic si milostiv iar oricine nu are calitatile respective, va fi evitat. De asemenea, va fi evitata situatia de a-ti asuma responsabilitatea pentru propria existenta si a fi pe cont propriu (MINUS).  
  • TULBURAREA DE PERSONALITATE NARCISICA ~ (PLUS) in viata este important sa fii in centrul atentiei pentru a obtine orice tip de validare iar lipsa atentiei si a aprecierii celorlalti este literalmente o condamnare la moarte (MINUS).
  • TULBURAREA DE PERSONALITATE OBSESIV COMPULSIVA ~ (PLUS) in viata nu ai decat o sansa pentru a fi luat in serios si aceea consta in a face totul perfect. Daca nu ai reusit sa practici aceasta profesie de credinta, orice altceva este inutil, inclusiv propria persoana. (MINUS)
  • TULBURAREA DE PERSONALITATE SCHIZOIDA ~ (PLUS) este important sa fii auto-suficient fiindca in solitudine te focusezi mai bine pentru lectura, risipesti mai putine resurse si te enervezi mai putin. In contrast cu nevoia altora de a fi impreuna si a se stimula reciproc, cu dezavantajele asociate (MINUS).
  • TULBURAREA DE PERSONALITATE PARANOIDA ~ (PLUS) in lumea paranoida este important sa tii sub control tendintele neprietenoase ale celorlalti, punand in slujba acestui scop toate mijloacele pe care le ai la dispozitie si nelasand niciodata garda jos. (MINUS)
  • TULBURAREA DE PERSONALITATE SCHIZOTIPALA ~ (PLUS) a evada din cercul strans al logicii si concretului intr-o lume plina de resurse spirituale si fantezie. In acelasi fel, se multiplica si pericolele, fiindca in lumea fanteziei exista cel putin la fel de multe pericole. (MINUS)
  • TULBURAREA DE PERSONALITATE HISTRIONICA ~ (PLUS) in viata este important sa obtii atentia si accesul la resursele celorlalti, prin intermediul seductiei si a comportamentului dramatic. La polul opus se afla scenariul in care nimanui nu-i pasa de tine (MINUS). 


Evaluarea lucrurilor in Sistemul Binar Absolut, acela al culorilor alb si negru, ne radicalizeaza. Viata este mult mai complexa decat atat si merita sa observam si nuantele de gri, daca nu pentru alt motiv, atunci pentru faptul ca avem nevoie de putin echilibru in psihicul nostru. Echilibrul gandurilor se va transpune in echilibrul comportamental, ceea ce nu ma-ndoiesc ca va doriti. In ciuda faptului ca ne dorim acest echilibru comportamental, nu intotdeauna stim cum sa-l obtinem. Iar echilibrul comportamental porneste de la afirmatii care care contin cuvintele: uneori, cateodata, adesea, si mai putin cuvinte precum: mereu, intotdeauna, niciodata. Niste certitudini care rezulta din saltul catre concluzii si nu fac decat sa ne tulbure.








(1) Imaginea Boat, de Jayant Kulkarni, via Pexels

(2) International Journal of Psychology and Psychological Therapy, (acc. 28.07.2022), Links between childhood experiences and Avoidant Personality Disorder, website: IJPSY.com

(3) National Library of Medicine, (acc. 28.07.2022), Traumatic experiences in childhood and psychopathy: a study on a sample of violent offenders from Italy, website: NCBI.

(4) The University of Manchester, (acc. 29.07.2022), Borderline Personality Disorder has Strongest Link to Childhood Trauma, website: Manchester.ac.uk

(5) National Library of Medicine, (acc. 29.07.2022), Impact of childhood maltreatment on OCD symptom severity and treatment outcome, website: NCBI.nlm.nih.gov

(6) Scientific Electronic Library Online, (acc. 20.07.2022), Schizoid Personality Disorder linked to inexcapable and unbearable loneliness, website: SCIELO.isciii.es

(7) National Library of Medicine, (acc. 29.07.2022), Examining the developmental history of child maltreatment among adolescents with symptoms of Paranoid Personality Disorder, website: NCBI.nlm.nih.gov

(8) Springer Link, (acc. 29.07.2022), Does childhood trauma predict schizotypal traits, website: Spinger.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu