Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 3 august 2022

Adolescente cu Ticuri

Jodie, 16 ani, urcase in masina bunicilor sa meargă cu ei la pranz, cand a inceput sa urle incontrolabil. Sadie, 14 ani, nu se poate opri sa nu scoata limba incontinuu. Iar totul este cauzat de TikTok? Psihiatrii afirma că se poate vorbi de o explozie. 



☆ ☆ ☆


Cred ca ne asteptam cu totii ca lockdownul prelungit sa aiba anumite efecte. Nu era foarte clar cat de grave si care vor fi proportiile acestor manifestari, dar convingerea generala parea a fi ca lockdownul este o experienta nefireasca si brutala, care va avea consecinte negative asupra noastra si asupra copiilor, obligati sa se supuna unor cerinte noi, unui stil de viata pe care nici macar generatia X, a parintilor, nu l-a cunoscut vreodata, in ciuda faptului ca este o generatie incercata. Dintre aceste efecte, aflam acum despre o afectiune bizara documentata de jurnalistii din intreaga lume. 

Jodie, 16 ani, urcase în mașina bunicilor să meargă cu ei la prânz, când a început să urle incontrolabil. Freya, 15 ani, a fost trimisă acasă de la școală după ce a început să-i zvâcnească gâtul. Profesorii și-au făcut griji mari pentru Charlotte, 11 ani, când aceasta a început să dea ochii peste cap fără să se poată controla. Două zile mai târziu, a avut o criză ca de epilepsie. Sadie, 14 ani, nu se poate opri să nu scoată limba încontinuu.

Fetele astea sunt o parte dintre adolescentele din Marea Britanie care au dezvoltat, în timpul pandemiei, ticuri nervoase similare cu tulburarea Tourette, caracterizate prin mișcări și sunete repetitive involuntare.

Great Ormond Street și spitalul de copii Evelina au dezvăluit într-un raport recent că primesc câte trei sau patru fete pe săptămână. Înainte de pandemie, veneau la ei cu astfel de probleme doar șase fete pe an. Psihiatrii au zis că se poate vorbi de o explozie de ticuri. VICE.com

Aceasta afectiune care cunoste o explozie de cazuri, apare la adolescenti, dar in special adolescentele din lumea occidentala si din Australia si se manifesta prin dezvoltarea de ticuri similare celor specifice sindromului Tourette. Dupa cum stiti probabil, sindromul Tourette se manifesta prin ticuri verbale si motorii, sistematizate si aflate intr-o continua evolutie. Aceasta tulburare este, dupa cum va imaginati, un impediment destul de important in ce priveste adaptarea persoanei la mediul social, dat fiind ca membrii societatii nu sunt pregatiti sa inteleaga si sa gestioneze interactiunea cu pacientii respectivi. 




Explozia de cazuri despre care vorbim nu poate fi explicata ca si mostenire genetica problematica mai ales ca specistii in domeniu au fost capabili sa observe si sa ne explice faptul ca nici macar nu avem de-a face cu sindromul Tourette, propriu-zis. Exista niste diferente pe care cei cu pregatire in domeniu le pot constientiza ca atare: in sindromul Tourette cei afectati sunt baietii, in proportie covarsitoare (3/4 cazuri) iar ticurile se dezvolta pe parcursul unor ani, incepand de la varsta de 5-7 ani si progresand catre ticuri tot mai complexe. In cazurile asociate pandemiei, persoanele afectate sunt fete (19/20 cazuri), aflate la varsta adolescentei iar ticurile se dezvolta rapid, in cateva ore sau zile si pot fi foarte complexe, inca de la inceput. 




Cu alte cuvinte, vorbim despre ceva cu totul nou, in care etiologia ar putea fi cu totul alta decat in cazul sindromului Tourette. De aceea nici macar nu este incurajata folosirea termenului de sindrom Tourette, mai ales ca diagnosticarea nu ar fi posibila, existand aceste diferente importante intre cele doua. Este adevarat in schimb ca simptomele seamana si pot fi confundate. Partea cu adevarat interesanta este cea care priveste explicarea si stabilirea etiologiei acestei tulburari la fel de invalidanta ca si sindromul Tourette. Asadar, de unde ni se trage aceasta pandemie de ticuri si cum este posibila o pandemie de ticuri in primul rand? O sa radeti dar multa lume arata cu degetul spre reteaua sociala TikTok. Dar veti ramane pe ganduri probabil daca v-as spune ca este ceva adevar aici. 

Etiologia Tulburarii

Ca de fiecare data, vorbim despre cauze multiple: pot exista vulnerabilitati neurologice mostenite, la care se adauga un mediu solicitant, niste provocari specifice care induc un plus de anxietate rau gestionata la care, desigur, se adauga retelele sociale ce reprezinta o sursa de inspiratie pentru majoritatea tinerilor din ziua de azi. Nu oricine priveste videoclipuri cu persoane care au ticuri le gaseste interesante sau distractive iar dintre acestia, nu toti le vor copia in spiritul ideii de contagiune sociala, care nu este nici aceasta o descoperire tocmai recenta. Cu toate acestea, vor exista unii la care toti acesti factori vor fi bifati, planetele se vor alinia corespunzator si vor dezvolta ticuri de acest fel. 

Vestea buna este aceea ca, spre deosebire de sindromul Tourette, multe dintre cazurile asociate pandemiei de Covid19 se pot ameliora, dupa cum puteti vedea in videoclipul realizat de cei de la 60 Minutes Australia. As mai dori sa observ faptul ca in Australia lockdownurile impuse de stat in contextul Covid19 au fost destul de aspre, spre deosebire de alte zone ale planetei si ar putea exista o legatura intre cele doua elemente. Probabil ca in Romania lucrurile nu stau la fel de rau si spun asta doar pentru ca nu am date si informatii in legatura cu asta. Dar daca ar fi reprezentat un fenomen, probabil ca pana acum am fi aflat. 

Ce putem face?

Un plan de tratament, din punctul meu de vedere ar trebui sa includa si masuri precum consilierea psihologica in scopul deprinderii unor abilitati de gestionare a emotiilor. Astfel de cunostinte si deprinderi pot ajuta persoanele afectate sa mentina stresul la un nivel cu care se  poate trai. Probabil, pentru pacientii respectivi, nu ar fi o idee rea sa consume mai putin continut de pe retelele sociale, iar daca o fac, sa diversifice consumul de continut si sa nu se rezume la entertainment (ieftin). Dat fiind ca retelele de social media au la baza ideea de-a atrage atentia cu orice pret, ajungem fara sa ne dam seama in situatia in care conteaza mai putin felul cum atragi atentia. In acest caz putem vorbi despre o rasturnare a valorilor care ar putea avea si aceasta un rol in aparitia unor tulburari precum cea despre care am discutat azi. 








(1) Imaginea Girl, de Israelzin Oliveira, via Pexels

(2) MayoClinic (acc. 03.08.2022), Tourette Syndrome Diagnosis and Treatment, website: MayoClinic.org

(3) VICE, (acc. 03.08.2022), Cu ce ticuri periculoase se aleg adolescentele din cauza pandemiei, website: VICE.com

(4) The Conversation, (acc. 03.08.2022) Rise in tics is caused by a known condition, website: TheConversation.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu