Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 17 ianuarie 2023

Alegeri Inconstiente

Emotiile merita ascultate pentru a ne constientiza nevoile dar nu pentru a le lasa sa ne ghideze si sa ne stabileasca ordinea de zi. Emotiile apar cand nu te astepti si dispar cand ai mai multa nevoie de ele iar asta e o drama pentru cei care nu stiu ce vor.



☆ ☆ ☆


Ideea ca exista alegeri inconstiente este un oximoron, in toata splendoarea sa. Oximoronul este o figura de stil care asociaza intr-un concept doi termeni aparent incompatibili. Spre exemplu, imbecilul inteligent, egoistul altruist, pedofilul virtuos sau invalidul atletic ar putea fi niste oximoroni, fiecare dintre ei. Tot la fel si alegerile care sunt inconstiente, fiindca o alegere implica intentie, analiza optiunilor, constientizarea scopurilor si a mijloacelor disponibile iar in final deliberarea si planul pentru punerea in aplicare a deciziei respective. Cu alte cuvinte, daca am dispune de cunostintele necesare unei asemenea controverse, am putea sa sustinem punctul de vedere potrivit caruia o alegere nu poate fi inconstienta, fiindca asa scrie la manualul de Fundamentele Psihologiei. 

Cu toate acestea, este stiut faptul ca omenirea in intregul ei, este o specie care isi duce existenta mai curand in afara sferei constiintei, la un nivel mai ridicat sau mai scazut de constientizare. Probabil ca acesta si este motivul pentru care ne aflam acum, in anul de gratie 2023, in situatia de a asista neputinciosi si bulversati la scenariul in care un inconstient cu bombe nucleare face amenintari cu privire la folosirea acestora. Asta nu inseamna ca nivelul de reglare constienta si voluntara a comportamentului nu este posibil sau ca nu exista ca atare. Doar ca ne-am obisnuit sa functionam pe pilot automat. Iata doar cateva dintre procesele psihice care se realizeaza pe pilot automat:

  • RECUNOASTEREA STIMULILOR ~ Este numita in psihologie prelucrare secundara a stimulilor oferiti de simturi. Prin intermediul acesteia indiciile pe care ni le ofera simturile (vaz, auz, miros, simtul tactil, etc) sunt asociate cu elementele de care dispunem in bagajul nostru de memorie si capata un anumit sens. Recunoasterea stimulilor, petrecandu-se in afara atentiei si a constiintei, poate fi eronata si adesea este.
  • INFERENTELE ~ Prin intermediul inferentelor ajungem in posesia unor informatii mai mult sau mai putin complexe, mai mult sau mai putin adevarate, pornind de la datele pe care ni le ofera o anumita situatie. Prototipul inferentei este ceea ce se cheama silogism: daca toti oamenii sunt muritori iar Socrate este om, inseamna ca Socrate este muritor. Inferentele, pot fi si ele eronate.
  • ANALIZA ~ Analiza pe pilot automat este emotionala, rapida si rudimentara. De cele mai multe ori ea este polarizata: partea rea (Raul perceput) si partea buna (Binele perceput). Fireste, rezultatul acestei asa-zise analize este decizia de a alege partea buna. Spre exemplu uneori analizam daca dorim sau nu o inghetata. Nu este o analiza temeinica ci una superficiala dar care tine cont de anumite detalii situationale: temperatura sau faptul ca ne-am propus anterior sa consumam mai putin zahar. De asemenea, tine cont de starea noastra emotionala care devine decisiva. Fiind superficial, acest tip de analiza este adesea problematic si dezadaptativ.
  • DECIZIA ~ Chiar si deciziile se iau pe pilot automat. Se considera ca daca am fi constienti tot timpul, aceasta ar fi un efort colosal pentru psihicul uman iar psihicul uman, ca si intregul organism, functioneaza pe principiul minimului efort. In ideea economisirii de energie, deciziile pe care le luam in mod normal sunt influentate de impresii de moment, de experiente trecute sau chiar de intentii afirmate anterior. Fireste, acest tip de decizie poate fi si el eronat si dezadaptativ, beneficiind de un nivel scazut al vigilentei noastre.

Cu alte cuvinte, un intreg univers al psihicului uman se desfasoara in umbra constiintei, cu mai mult sau mai putin succes adaptativ. Asadar, exista sau nu exista alegeri inconstiente? Probabil ca nu le-ati numi alegeri. Le-ati numi mai curand reflexe ori chiar reflexe conditionate. Asa cum catelul a invatat sa saliveze la auzul clopotelului doar pentru ca Pavlov a asociat sunetul respectiv cu obtinerea hranei, tot la fel si noi recunoastem stimulii si stim in ce fel de scenariu ne aflam, prin urmare luam decizii fulgeratoare bazate pe indicii surprinzator de sarace. Cand e vorba de milisecunde e greu sa ne dam seama daca avem de-a face cu alegeri sau reflexe si mai ales e greu sa intelegem de ce ar trebui sa existe o diferenta intre ele. 




Dar chiar exista o diferenta intre reflex si alegerea inconstienta, asa cum exista o diferenta si intre alegerea inconstienta si procesul decizional constient, specific nivelului voluntar al psihicului. 

  • REFLEXUL ~ Este automat, fulgerator si implica adesea un element fiziologic sau comportamental: spre exemplu salivarea, retragerea din fata stimulilor care produc durere sau urmarirea celor care produc placere. Reflexele sunt polarizate (implica prezenta Placerii - vezi reflexele sexuale, sau a Durerii - vezi clipitul pleoapelor ptr protectia ochilor). Ele reprezinta primul nivel al comportamentului uman, cel mai rudimentar si ceea ce avem in comun cu regnul animal, caruia ii apartinem. In felul lor, reflexele reprezinta un adevarat succes al evolutiei, fiindca ele atesta existenta capacitatii de a invata (vezi reflexele conditionate) si de a ne orienta in cadrul mediului.
  • ALEGEREA INCONSTIENTA ~ Este rezultatul unei analize fulgeratoare si superficiale, este profund emotionala si implica existenta unui numar redus de optiuni (Binele Perceput si Raul Perceput) si a unei evaluari superficiale a acestora. Orice situatie, privita superficial se reduce la Bine si Rau unde binele este definit prin ceea ce te face sa te simti mai bine iar raul este, desigur, cel care te face sa te simti mai rau. In Psihologia Cognitivista acest nivel apare si se reflecta in ceea ce numim Rationament Emotional - tendinta de a considera ca lucrurile stau intr-un anumit fel doar pentru ca asa simtim noi. Probabil ca uneori ceea ce simtim reflecta o realitate. Dar ca mijloc de evaluare a realitatii si orientare in spatiu, este rudimentar. Psihologii cognitivisti l-au adaugat in randul distorsiunilor cognitive tocmai fiindca avem atat de multe probleme cauzate de el. 
  • PROCES DECIZIONAL ~ Implica o analiza sofisticata, un efort de intelegere a avantajelor si dezavantajelor fiecarei optiuni si constientizarea valorilor si scopurilor noastre. Optiunile disponibile sunt analizate temeinic si astfel descoperim ca exista avantaje si dezavantaje in fiecare dintre acestea iar realitatea este mai complexa decat am crezut. De cele mai multe ori, daca reusim sa luam o decizie, aceasta implica asumarea, adica intelegerea faptului ca am luat decizia cunoscand atat avantajele cat si dezavantajele, angajandu-ne astfel sa traim cu aceste dezavantaje. Chiar si deciziile pot fi gresite, in ciuda faptului ca ne-am straduit sa analizam si sa constientizam toate aceste optiuni, in functie de ceea ce este important pentru noi in aceasta viata. 

Din dorinta noastra de a economisi resurse si energie, ne putem petrece mai toata existenta in spatiul acesta al alegerii inconstiente, cea care nu este nici reflex dar nici proces decizional finalizat cu o decizie asumata. Rationamentul Emotional este o chestie cat se poate de reala: am simtit ca am nevoie de o inghetata si am obtinut aceasta inghetata. Nimic altceva nu mai conteaza! Emotia in sine este luata drept argument si tine loc de analiza a avantajelor si dezavantajelor. Si facem asta mai des decat ne-am imagina, mai ales ca avem un mijloc de ghidaj in mediu, o busola care ne poate indica 24/24 Nordul si Sudul adica Binele si Raul, cu toate ca Binele si Raul sunt niste chestiuni care depasesc puterea noastra de intelegere. Tocmai de aceea ne si place atat de mult Rationamentul Emotional!

Alegerile inconstiente sunt implicate in psihopatologia umana, mai ales ca una dintre trasaturile esentiale ale persoanelor afectate de asa ceva este labilitatea emotionala si exacerbarea afectivitatii. Se face multa propaganda in ziua de azi in ce priveste ideea de a face ceea ce simti si de a-ti asculta emotiile, inainte de toate, indiferent de faptul ca acestea reprezinta un mijloc depasit de orientare in mediu: daca ne-am fi ascultat emotiile in clasa 1-a, probabil ca am fi ramas la gradinita, multi dintre noi, in special cei care au fost descurajati de mediul primar de socializare (familie). Emotiile merita ascultate pentru a ne constientiza nevoile dar nu pentru a le lasa sa ne ghideze si sa ne stabileasca prioritatile. Emotiile apar cand nu te astepti si dispar cand ai mai multa nevoie de ele iar asta e o drama pentru cei care nu stiu ce vor.








(1) Imaginea Focused Woman, de Emre Keshavarz, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu