Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 4 mai 2022

Terapia Prin Dictatura

Daca acceptam faptul ca unii dintre noi au o nevoie viscerala de a controla absolut tot ce li se intampla, si nu vor accepta niciodata ca a dori sa controlezi absolut totul este lipsit de realism, inseamna ca dictaturile sunt un mod neinspirat de a gestiona aceasta nevoie. 



☆ ☆ ☆


Nu prea ne-a preocupat sanatatea lui Vladimir Putin pana acum. Dar acum a devenit relevant acest detaliu. Fiindca o stare de sanatate precara iti poate influenta deciziile cele mai importante in ce priveste viata personala dar, daca esti un lider important al lumii, cum este Vladimir Putin, starea de sanatate poate influenta destinele celor pe care ii conduci. Nu degeaba, cele mai multe dintre joburile cunoscute pe piata muncii folosesc testarea psihologica, a abilitatilor si aptitudinilor, precum si examenul medical periodic. Prin intermediul acestor instrumente se incearca monitorizarea modului in care un anumit angajat mai poate sa-si indeplineasca atributiile ce ii revin. 

Un lider de stat poate fi privit ca si o persoana care isi indeplineste in mod temporar atributiile de conducator al unui stat dar poate fi privit si ca o persoana care trebuie sa ramana in aceasta pozitie cat mai mult timp, fiindca, poate, la un moment dat, a reusit sa ne convinga ca are tot ce ii trebuie pentru asta. Este cazul de asa ceva atunci cand vorbim despre regimurile autocratice si ceea ce numim in mod curent dictatura. Un dictator pare ca nu mai are nevoie de examene medicale sau psihologice, iar daca le face, asta nu schimba cu absolut nimic pozitia de putere pe care o detine. Ar fi culmea, nu-i asa?

Din acest punct de vedere, dictatura seamana cu un cult sau o secta. Oamenii vin la conducator sa ia lumina fiind pe deplin asigurati de faptul ca nimeni altcineva nu ar putea sa le-o ofere. Dictatorul indeplineste functii pe care un om politic nu ar trebui sa le indeplineasca, spre exemplu, el se pricepe si la bani, la felul cum trebuie gestionati, facuti si cheltuiti, la cultura, la ceea ce ar trebui sa scrie scriitorii si sa filmeze regizorii, la religie, cine anume are dreptul sa creada si in ce, la viata noastra romantica, pe cine este cazul sa iubim, cu cine ne putem casatori si cu cine nu, etc. 

Atunci cand cineva se opune dictaturii, si se vor gasi mereu persoane care sa o faca, tocmai fiindca dictatura este o forma de organizare statala care uniformizeaza cu forta iar oamenii sunt totusi diferiti, din atat de multe puncte de vedere, acele persoane sunt plasate intr-o categorie speciala de dusmani ai comunitatii, vor fi defaimate si umilite public, iar in final, se va gasi o formula de neutralizare a acestora, proportionala cu nivelul de opozitie pe care il manifesta: uneori eliminarea fizica este ideala in acest sens. Pentru dictator si regimul sau, desigur. 

Stiti aceste lucruri, le-am mai spus, dar ele sunt relevante pentru nevoia de control si conservare a puterii. Fiindca exista lucruri pe care dictatorul le poate controla, si le-a controlat cu succes pe masura ce a cladit aceasta constructie statala apropiata de perfectiunea absurda a distopiei, dar exista si lucruri pe care dictatorul nu le poate controla. Orice persoana normala stie ca nu poate controla, spre exemplu, vointa altora, ce fac, ce simt si ce gandesc altii. Dictatorul doreste sa controleze aceste lucruri si chiar parcurge o distanta impresionanta intrand cu bocancii in liberul arbitru al celorlalti. Atat de departe merge nevoia de control a unui dictator! 

Dictaturile, incercand sa mearga impotriva a tot ce este firesc, se pun intr-o permanenta stare de garda, o veghe disperata ca nu cumva cineva sa atenteze impotriva acestui edificiu al controlului absolut. Asa apare aceasta problema a tuturor dictatorilor care este paranoia. Paranoia este, in mod paradoxal, un mecanism de coping pentru un dictator. Ea il ajuta sa observe toate tendintele opozitiei la timp, iar uneori le vede chiar si atunci cand ele nici macar nu exista cu adevarat. 




Si totusi, exista lucruri pe care dictatorul nu le poate controla: imbatranirea si procesele catabolice. M-a preocupat in ultima vreme sanatatea lui Vladimir Putin fiindca au existat numeroase observatii facute pe seama starii sale de sanate. Dintre acestea, semnele care tradeaza un eventual diagnostic de Parkinson. Evident, este destul de greu de aflat de ce anume sufera orice dictator, caci acestia isi controleaza imaginea publica si ultimul lucru pe care il doresc este sa para vulnerabili. Vulnerabilitate inseamna, nu-i asa, slabirea pozitiei de putere si, pe termen nu foarte lung, pierderea puterii.

De asemenea, de curand a aparut o stire potrivit careia, Vladimir Putin va fi inlocuit de un membru al serviciului secret al statului rus (FSB) pe timpul in care el se va supune unei interventii medicale pentru... un cancer tiroidian. Ei bine, lumea a avut tendinta sa trateze aceasta stire ca pe ceva lipsit de importanta. Dar intrebati-va ce ar schimba in viata dvs un diagnostic de cancer! Este acel gen de veste care iti da fiori reci si te face sa te simti ca un fir de nisip in bataia vantului. Iar acum intrebati-va cum s-ar impaca asta cu nevoia de control a unui dictator? 

Cred ca sunt putini aceia care reusesc cu adevarat sa-si gestioneze emotiile intr-o astfel de situatie. Poate ca Vladimir Putin este unul dintre ei. Sau poate ca nu este. Diagnosticul de cancer schimba multe nu doar la nivel emotional ci si la nivel cognitiv: in primul rand, te intrebi mai serios care este sensul vietii si daca ai reusit sa lasi in urma ceea ce ti-ai fi dorit sa lasi in urma. Toate acestea sub presiunea timpului care nu mai are rabdare cu tine si cu scopurile tale. De altfel, este cunoscuta aceasta tendinta a pacientilor oncologici de a aluneca in cele mai intunecate stari emotionale dupa aflarea diagnosticului. 

Cu toate ca in zilele noastre cancerul nu mai este acea sperietoare terifianta care iti ingheata sangele in vine, date fiind rezultatele noilor forme de terapie, exista inca mitul si riscul unei complicatii fatale. Ramane si intrebarea: oare eu voi fi dintre cei care au invins boala, sau nu? Iar asta poate fi o trauma pentru cineva care nu suporta absolut niciun nivel de incertitudine si doreste sa controleze totul. Nu stiu daca aceasta este situatia cu care se confrunta Vladimir Putin, dar trebuie sa recunoastem ca este unul dintre scenariile plauzibile. De asemenea, este unul dintre scenariile care se potrivesc cu ceea ce stim despre felul cum personajul acesta isi conduce operatiunea militara speciala si interesul pe care il manifesta pentru viata si integritatea corporala a celorlalti. 








(1) Imaginea Woman in White Shirt, de Cottonbro, via Pexels


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu