Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 2 noiembrie 2021

Casa Secretelor: Cazul Burari

Un film documentar potrivit si pentru un curs de psihiatrie, va asteapta pe Netflix. Rar mi-a fost dat sa descopar un caz mai interesant si mai straniu, in care o familie intreaga este deturnata de un barbat care aude voci, rezultatul fiind o sinucidere in grup, aparuta in urma unui proces pervers de spalare a creierului. 



☆ ☆ ☆


Vecinii descoperă toti cei 11 membrii ai familiei Burari, 7 femei și 4 barbati, cu varste cuprinse între 15 si 80 de ani, spânzurați, la adresa de domiciliu din New Delhi, India.  Misterul este desăvârșit, nu exista nici martori si nici indicii evidente care sa clarifice daca e vorba despre o sinucidere in grup, un caz de crima in masa sau un anihilator de familie.

Asa începe documentarul Casa Secretelor pe care il găsiți pe platforma Netflix. Spoiler Alert: Va atrag atentia ca, dacă sunteți amatori de true crime si vreti sa il vizionați, urmeaza sa dau detalii care v-ar putea reduce satisfactia vizionarii. De asemenea, doresc sa observ inca de la inceput asemănările existente între Cazul Burari si sinuciderea colectivă a celor din cultul People's Temple al lui Jim Jones.

O alta asemanare pe care doresc sa o pun in lumina este cea cu numeroasele cazuri de psihoza impartasita (Folie-a-deux), asa cum am vazut in cazul Slenderman pe care l-am prezentat pe larg în articole anterioare. Doar ca aici nu e vorba despre nebunie in 2 ci mai curand despre... nebunie in 11.  Ceea ce pune în evidență ideea de familie-cult, fiindcă numai acolo lucrurile o iau pe arătură pentru grupuri mai mari de persoane.

Au fost si contestatari ai ideii de sinucidere colectiva, spre exemplu câțiva membrii ai familiei extinse, care solicitau Politiei investigații mai serioase, in vederea descoperirii criminalului. Numai ca niciun criminal nu ucide intr-un stil atât de meticulos, spânzurând pe fiecare membru al familiei, parca pentru impresie artistica. Cu alte cuvinte, ipoteza crimei in masa era preferata de membrii familiei extinse care încercau in mod disperat sa protejeze memoria decedaților. 

Si totuși... De ce o întreaga familie, aparent normala, recurge la un gest disperat precum acesta? Ei bine, s-ar părea ca ideea pătrunde in familie prin intermediul unui membru al acesteia, un barbat pe nume Lalit, de 47 de ani. Acesta dezvolta o mica psihoza care il ajuta sa audă voci cu mesaje generoase. Știm asta fiindcă s-au descoperit niste jurnale pline de mesaje de acest fel, venite pe calea psihozei. Lalit pare ca aude vocea tatălui decedat care vorbește familiei prin intermediul bărbatului, ca printr-un medium. 




Un aspect interesant este controlul pe care Lalit il exercita asupra membrilor familiei, inclusiv asupra celor care dispun de o educație superioara, cum ar fi sotia sa Tina, licențiata în Sociologie. De asemenea, la fel de interesant este faptul ca nimeni dintre membri nu vorbește despre ritualurile bizare ale familiei cu cei din afara. Poate cel mai pervers aspect al vieții de cult in casa Burari este acela ca familia chiar prospera odată cu afundarea în psihoză: fiecare dintre membri devenind o persoana de succes, comparativ cu cel care a fost înainte. 

Acest aspect era un fel de validare a eficientei sistemului  si formei de organizare in jurul psihoticului Lalit. Cu alte cuvinte, inspiratia venita din partea parintelui decedat parea a fi una ireprosabila din punct de vedere moral iar membrii familiei primeau indrumare bine-venita. Totusi, in acelasi timp, fiecare dintre ei parcurgea un proces de spalare a creierului care a avut drept rezultat pierderea celor 11 vieti. 

Cele intamplate in casa familiei Burari raman un mister desavarsit. Cu toate acestea jurnalele gasite in locuinta vorbesc despre sfaturile primite din partea parintelui decedat, venite prin intermediul lui Lalit. Scrisul din aceste jurnale nici macar nu apartinea barbatului, analiza grafologica ajungand la concluzia ca unele dintre femeile familiei notau ceea ce Lalit exprima ca fiind recomandari din partea tatalui sau decedat. 




Poate ca daca nu ar fi intervenit acest sacrificiu cerut de vocile pe care le auzea Lalit, nimeni nu si-ar fi dat seama ce se intampla de fapt in aceasta familie si cat de speciala era ea, in felul ei. Originea psihozei barbatului pare sa fie o trauma suferita in tinerete, in urma careia isi pierduse capacitatea de a vorbi, recapatata cu greu ulterior. Oricum, filmul Casa Secretelor este unul dintre cele mai stranii documentare pe care le-am vazut vreodata, evenimentele prezentate fiind demne de un intreg curs de psihiatrie. 

Ca idee generala, daca incepeti sa auziți voci, probabil ca este mai bine sa nu faceți ce va spun acestea si in niciun caz sa nu va organizati viata de familie pe baza mesajelor respective. A mai existat un caz in care un tip care se ocupa cu vrăjitoria in Indonezia, pe nume Ahmad Suradji, incepe sa auda vocea tatalui sau care ii sugereaza ca daca va ucide 70 de femei ii vor creste puterile de vrăjitor. Nu a reușit sa-si duca planul la bun sfârșit, fiind oprit de politie la victima cu numărul 42...










(1) Imaginea Elegant Mansion, de Andrea Kirkby, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu