Cum reusim sa obtinem din partea partenerului tocmai reactia pe care o detestam? Avem oare un rol in asta sau totul tine de partener si de lipsa lui de educatie, la care am fost cu totul orbi cand l-am ales?
O casatorie este, dintr-un punct de vedere, ca o reduta cucerita. Unii cred ca nu mai au nimic de facut si nimic de invatat despre modul in care ne putem ameliora relatia, ca totul vine de la sine si ca va fi o experienta de vis, fara ca noi sa depunem eforturi speciale. Si poate ca nu efortul este problema aici ci atitudinea de implicare sau delasare pe care o abordam in cuplu.
Adesea, consilierii de cuplu adreseaza o intrebare ce reuseste sa ii ia prin surprindere pe cei doi parteneri aflati in criza cuplului: ce calitati are partenerul de viata? Si incercand sa descopere raspunsul la aceasta intrebare, cei doi isi dau seama ca au din nou sentimente sincere, curate si puternice fata de partenerii lor.
Un efect pervers al intimitatii excesive si al expunerii indelungate la prezenta partenerului de viata este faptul ca uitam ca avem anumite responsabilitati fata de el si, in acelasi timp, calitatile sale devin "invizibile". Ce putem face pentru a indrepta lucrurile, sta tocmai in alegerile si atitudinea pe care o adoptam.
Acolo unde se termina romantismul, incepe munca si nu ar trebui sa ne sperie faptul ca avem de abordat problemele cuplului cu eforturi. Daca scopul nostru este sa "simtim chestii", atunci s-ar putea sa nu gasim niciodata asta intr-un cuplu durabil. Daca scopul nostru comun este sa oferim un cuplu stabil si iubitor copiilor si noua insine, atunci sa ne pregatim pentru munca!
Acolo unde se termina romantismul, incepe munca si nu ar trebui sa ne sperie faptul ca avem de abordat problemele cuplului cu eforturi. Daca scopul nostru este sa "simtim chestii", atunci s-ar putea sa nu gasim niciodata asta intr-un cuplu durabil. Daca scopul nostru comun este sa oferim un cuplu stabil si iubitor copiilor si noua insine, atunci sa ne pregatim pentru munca!
Imi place sa fiu iubit asa cum ma iubesc eu insumi. Alain Delon
Iata genul de atitudini si gesturi pe care consilierii de cuplu le recomanda frecvent:
- a te interesa ce il preocupa pe partenerul de viata si ce provocari are de infruntat in fiecare zi, atat inainte de o despartire cat si dupa reintalnirea cu acesta, si de dorit, prin intermediul telefonului, chiar si in momentele de separare fizica temporara (cand sunteti la serviciu); a te interesa ce il preocupa pe partener ar trebui sa vina cu incurajari pentru proiectele cele mai importante ale acestuia
- a realiza un contact fizic ce exprima afectiunea, prin imbratisari si mangaiere fara conotatii sexuale, lucru valorizat in special de catre femei, dar nu numai; atingerile scurte, spontane, realizate ca din intamplare pot sa constituie un simbol al iubirii si o asigurare mult asteptata
>> Continuarea in Psihopedia PRO
Imaginea That Song in my Heart, de Nthy Ramanujam, sub licenta CC BY-NC-SA 2.0
Smalley G., (2008), Cum sa-ti intelegi sotia, editura Curtea Veche Publishing, Bucuresti
Gratch, A., (2011), Daca dragostea ar putea gandi, editura Trei, Bucuresti
Leleu, G., (2011), Cum sa fim fericiti in cuplu, editura Trei, Bucuresti
Moreau, A. (2006), Dragoste si sexualitate, editura Trei, Bucuresti
un articol fff bun // util si bine conspectat.
RăspundețiȘtergereMultumesc dl Iftimie pentru profesionalismul de care a dat dovada in scurta perioada in care drumurile noastre s-au intersectat in plan profesional. M-a ajutat sa imi recapat echilibrul psihic si sa inteleg unele aspecte ale vietii.
Cu asa oameni , de drag iti vine sa ramai in Romania !
Multumesc frumos pentru aprecierile amabile pe care mi le-ai lasat.
ȘtergereTe asigur de faptul ca feed-backul tau inseamna enorm pentru mine.
Multa armonie si spor la toate! :)
Multumesc, multumesc, multumesc! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc si eu pentru interes. :)
Ștergere