Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 1 iunie 2025

Demoni la Hollywood

Prădătorii pot apărea cu cele mai interesante măști și în cele mai seducătoare forme. Spre exemplu, ei pot lua forma starului de cinema preferat. De altfel, un statut privilegiat și o înfățișare plăcută le poate ușura foarte mult acțiunile. 



☆ ☆ ☆


În anul 1983, April Price, o preadolescentă simplă, de 13 ani, din Oklahoma, ceea ce s-ar putea traduce în termeni românești — de la țară, are șansa să își petreacă o vacanță de vară în Hollywood, într-un complex rezidențial unde este vecină cu tânărul Stephen Collins, un tânăr actor de 30 de ani care se află în centrul atenției prin serialul de mare audiență de la acea vreme Tales of the Gold Monkey. Dar pentru fetele de 13 ani, lucrurile nu sunt întotdeauna ce par a fi.

Dacă doriți să vizionați acest episod din seria Investigation Discovery cu nume sugestiv Hollywood Demons, puteți că întrerupeți lectura aici și să căutați această serie pe rețeaua de streaming MAX unde veți găsi acest episod ușor, deoarece este primul din serie — cu traducere. De asemenea, pentru cunoscătorii de limba engleză, puteți să accesați următorul link pentru a viziona integral acest episod. (Nu știu cât timp mai este disponibil pe YouTube.) 

Vizionează Hollywood Demons S01E01 pe YouTube

Ei bine, dupa toți acești ani, April Price, care azi este o femeie matură și puternică în felul ei, a decis să vorbească public despre incidentele care au avut loc în acea vară. Cu toate că pentru ea, ca fan al serialului Tales of the Gold Monkey, întâlnirea cu Stephen Collins părea un vis devenit realitate, felul în care a avut ocazia să îl cunoască pe actor nu a făcut decât să o tulbure — căci aceasta este efectul abuzului asupra victimelor minore, inocente și atât de vulnerabile.




Unii spun că urmăresc documentare de tip Investigation Discovery, precum sunt cele care apar pe rețeaua MAX, pentru a înțelege cum funcționează mintea răufăcătorilor, printre care se află prădătorii sexuali. Alții consideră că a privi astfel de documentare reprezintă o dovadă de afecțiune psihică — de ce te-ar preocupa toate mârșăviile pământului? Nu ai ceva mai bun de făcut? Nu știu câți percep faptul că, dincolo de mister, suspans și înțelegerea motivațiilor întunecate ale abuzatorilor, se află trăirile victimei. 

A participa la confesiunea publică pe care o face o victimă a unui abuz poate fi prilej de scandal — te scandalizează faptul că această persoană vorbește despre lucruri rușinoase pentru a atrage atenția, dar poate fi și prilej de sensibilizare. A lua aminte la trăirile unei victime inocente, la reacțiile sale și încercările de a gestiona o situație pentru care nu a fost pregătită, poate reprezenta un prilej de elevare spirituală. Din poziția unuia care nu a trecut niciodată printr-un abuz de acest fel, ai șansa să înțelegi impactul devastator al acestuia.

April Price, de 13 ani, și-a văzut idolul demolat de propriul demon interior și poate că asta a fost partea cea mai dureroasă în acest caz. Stephen Collins, un bărbat tânăr pe care îl descrie ca un zeu, înalt, blond, cu ochii albaștri și care conducea o mașină sport, a ținut în permanență să urâțească interacțiunea dintre el și tânăra sa admiratoare, când poate ar fi putut să o îmbogățească și să lase o urmă frumoasă a acestei întâlniri. E trist faptul că unii dintre noi nu reușesc să perceapă asta. 

De altfel, dintre toți pedofilii despre care am mai vorbit pe blog, (vezi articolul despre Roman Polanski si cel despre Robert Brechtold) pare că Stephen Collins a fost cel mai rudimentar în ce privește groomingul. Pentru cei care nu cunosc acest termen, el se referă la atenția specială pe care pedofilii o acordă victimelor minore. Este un fel de steguleț roșu care ar trebui să vă preocupe atunci când îl observați, în special dacă aveți copii ce beneficiază de o atenție disproporționată din partea unui adult. 

Așadar, Stephen Collins este rugat de April Price să o ajute să-și instaleze consola de jocuri video, dar după ce termină, acest individ se întoarce către fată și își expune... personalitatea (dacă înțelegeți ce vreau să spun). În altă ocazie, Collins o atrage în apartamentul lui pe April pentru a-i arăta lucruri de recuzită din serialul Tales of the Gold Monkey, și iar face cumva să apară dezbrăcat. Cred că a fost un mare noroc pentru April faptul că atunci s-a întors acasă partenera actorului. 

Este interesant și faptul că April Price nu a putut să vorbească despre aceste incidente în tot acest timp. Pe de o parte, înțelegem că victimele minore nu sunt crezute chiar și dacă ar spune ceva. În plus, dacă o victimă minoră ar ajunge să se confrunte cu un gigant de la Hollywood, conflictul ar fi atât de inegal și nedrept încât victimele înțeleg că nu au nicio șansă îl înceapă. Prin urmare, în general, și mai ales în acest caz, înțelegem de ce April Price a fost nevoită să tacă.

Pare că domnul Collins se bucură de succes, devine imaginea tatălui american în serialul de mare succes 7th Heaven, unde joacă un pastor, înconjurat de o mulțime de tineri și tinere minore, apoi scrie niște romane de tip thriller erotic, care trădează oarecum preocupările sale bizare, dar cu toate astea se bucură de o reputație ireproșabilă. 




Totuși, un incident survenit de curând, i-a oferit ocazia femeii să își expună secretul din copilărie. Ei bine, apăruse o înregistrare cu Stephen Collins și soția lui pe care aceasta a făcut-o, în secret, într-o ședință de terapie de cuplu, urmând ca apoi să o facă publică. În respectiva înregistrare,  Stephen Collins recunoaște că are o latură periculoasă și întunecată — atracția sexuală față de victime minore, între 11 și 14 ani, numită și hebefilie

După ce a ascultat această înregistrare scandaloasă, tocmai devenită publică, în care erau cenzurate numele unor persoane sau locații, April și-a dat seama că ea este singura care cunoaște toate acele nume de persoane și locații, pentru simplul fapt că ea era victima din confesiunea actorului Stephen Collins. Și astfel întreaga lume a aflat că acea înregistrare era atât autentică cât și o auto-încriminare, în sine. Doar că, și în America există o perioadă de prescriere de 10 ani iar abuzul împotriva fetei se petrecuse în 1983. 

Și când te gândești că Stephen Collins a ratat ocazia de a rămâne în memoria acestei fete ca fiind nu doar frumos și celebru, ci și de treabă, modest și de ajutor — asta dacă s-ar fi mulțumit să monteze consola de jocuri fără să-și expună bărbăția în fața ei și dacă i-ar fi oferit o amintire din filmul preferat fără să se dezbrace. Este un univers paralel în care s-ar fi putut întâmpla toate astea și apoi fiecare și-ar fi văzut de treaba lui: el cu filmele și ea cu preocupările specifice vârstei... 








(1) Imaginea Mask and Flowers, de Lukas Pezeta, via Pexels

(2) Psychology Today, (acc. 02.06,2025), Hebephilia, website: PsychologyToday.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu