Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 3 octombrie 2023

Blestemul Papusii Robert

Documentarul HBO Max despre papusa Robert si legenda ei este ca un film de groaza care a luat forma unui documentar. Iar daca filmlele de groaza sunt ridicole, tocmai fiindca sunt rodul imaginatiei, documentarul despre Robert are ceva care te poate destabiliza.



☆ ☆ ☆


Daca cineva a vazut documentare extreme la viata lui, acea persoana sunt eu. Nu stiu exact ce ma atrage la ele: poate dorinta de a intelege limitele realitatii si lumea in care traim. Totusi, fiindca am si eu limitele mele, am evitat intotdeauna documentarele despre case bantuite. Pe de o parte ma sperie si creaza timpi morti in productie, iar pe de alta parte duc conceptiile despre limitele realitatii intr-o directie care nu face decat sa ma tulbure. Dar acum am intalnit pe HBO Max povestea papusii Robert. Si asta a schimbat ... multe. 

Intr-un fel, toate evenimentele evocate in acest documentar pot avea explicatii logice, cum ar fi psihoza in masa, auto-sugestia sau corelatia iluzorie. Dar nu poti sa nu te minunezi de multimea celor afectati de actiunile acestei papusi: persoane care vad lucruri pe care n-ar trebui sa le vada, persoane care sufera accidente si isi pierd viata, persoane a caror sanatate se inrautateste in mod straniu. De asemenea, nu poti sa nu te minunezi de faptul ca persoane care nu au legatura intre ele, alta decat contactul cu papusa Robert, trec prin situatii similare. 




Pare a fi o legenda care a fost dusa prea departe dar lucrurile care nu se potrivesc cu scenariul legendei sunt totusi tulburatoare. Legenda este intretinuta de genul acela de persoane care pretind ca pot sa iti vada aura sau ca pot sa simta prezenta unui spirit (medium). Acestea afirma ca papusa Robert are aura si ca simt prezenta mai multor spirite legate de aceasta papusa. Un medium afirma ca papusa este un portal pentru spirite, dintre care unul este puternic, malefic si violent. 

Regulile lui Robert sunt simple: 1. Sa saluti si sa te prezinti cand apari. 2. Sa fii respectuos. 3. Sa ceri voie daca doresti sa faci poze. 4. Sa spui la revedere cand pleci. Altfel spus Robert e un fel de soup nazi (vezi Seinfeld), decat ca nu face supa. (Scuze Robert, nu m-am putut abtine.) Daca nu vei respecta una sau mai multe dintre aceste reguli, legenda spune, vei atrage furia lui Robert. De fapt, potrivit numerosilor martori care au vazut si au simtit furia lui Robert, scopul lui Robert este sa se razbune pe toti cei care nu cred ca este real. Dar Robert este o papusa capricioasa care se supara repede, mai ales ca oamenii nu ii cunosc regulile. 

Oamenii au presupus ca cineva dintre servitorii familiei care a detinut prima data aceasta papusa se pricepea la practicile Voodoo si a pus un blestem in Robert, din motive mai putin clare - poate o infidelitate, poate invidia sau pur si simplu, rautatea. Si asa s-a nascut legenda papusii Robert, despre care va marturisesc inca de pe-acum, ca nu stiu ce sa cred. Si fiindca nici nu am posibilitatea de a investiga in mod suplimentar faptele care se potrivesc sau nu cu legenda, mi-e teama ca misterul va ramane in aceasta configuratie pe termen nelimitat.

Sunt persoane care cred in activitatea paranormala si in tot felul de lucruri care iti ridica parul in cap. Eu nu fac parte dintre ele. Atata vreme cat nu am probe pentru o anumita teorie, aleg sa nu o cred si nici sa o neg. Filmul despre blestemul papusii Robert insa m-a pus pe ganduri si mi-as dori sa pot intelege nu atat legenda, cat pe toti acesti oameni care au contribuit la consolidarea ei: sunt ei victimele inocente ale unei psihoze in masa - nu ar fi primii! 

Fenomenele de psihoza sau isterie in masa au la baza contagiunea sau imitatia - oamenii invata de la ceilalti oameni si au tendinta sa le copieze actiunile, in special atunci cand persoana care isi insuseste comportamentul celuilalt este una influentabila, sau in termeni specifici hipnozei, persoana este puternic sugestibila. In fenomentele de psihoza in masa oamenii pot sa copieze comportamentul bizar al unora si sa il reproduca la scara mare. Pornirea pare a fi implacabila iar rezultatul este impresionant.

Si anume o multime de oameni care au adoptat un comportament straniu, cum ar fi rasul sau dansul sau poate chiar atacul de panica cu privire la o anumita temere adoptata de mase. Cred ca exista isterii in masa si in ziua de azi, dincolo de povestea papusii Robert. Spre exemplu diversele teorii ale conspiratiei au potential de a deveni isterii in masa iar unele dintre acestea chiar s-au dovedit a fi asa ceva. De exemplu in 2016 a existat ceea ce s-a chemat Pizzagate Conspiracy Theory. 

Aceasta teorie, pornita in mod vadit de la suporterii partidului Republican din SUA, sustinea faptul ca e-mailurile oficiale ale unor membri marcanti ai partidului Democrat contineau de fapt date codificate despre traficul de persoane si exploatarea sexuala a minorilor. Asta i-a determinat pe cei mai exaltati republicani sa ia problema in maini - iar cand americanii iau problema in maini, cel mai probabil sunt implicate si armele de foc. Din fericire, desi au fost trase focuri de arma, nu au existat victime. Totusi, povestea in sine te pune pe ganduri: iata ce se poate intampla cand traiesti intr-un basm!

Legenda papusii Robert ar putea fi si rezultatul unui sir de corelatii iluzorii. Corelatiile iluzorii sunt niste atribuiri eronate de cauze sau asocieri care survin ca urmare a succesiunii unor evenimente fara legatura intre ele. Spre exemplu mai intai apare vecinul cu umbrela iar apoi incepe sa ploua. Dar ploaia nu a inceput din cauza ca vecinul a luat umbrela, nu-i asa? Tot la fel, faptul ca au survenit niste nenorociri in viata unor persoane nu se datoreaza obligatoriu furiei lui Robert, caruia i-au fost incalcate regulile. Nenorocirea, in fond, este o parte din viata.




Asa cum afirmam mai sus, nu stiu ce sa cred despre Blestemul Papusii Robert. Ar putea fi unul dintre fenomenele specifice isteriei in masa sau un sir de corelatii iluzorii. Ar putea fi precum acele mesaje de pe Facebook care te ameninta cu 7 ani de necazuri daca nu re-postestezi mesajul de 7 ori. Eu am raspandit povestea papusii Robert, prin intermediul acestui articol, deci consider ca nu-i mai datorez nimic acestuia. Si nici nu am incalcat cele 4 reguli! (Sper!) Acum mingea se afla in terenul dvs! LOL








(1) Imaginea Doll, de Pixabay, via Pexels

(2) Wikipedia, (acc. 03.10.2023), Pizzagate conspiracy theory, website: Wikipedia.org

(3) History, (acc. 03.1011.2023), 7 mysterious illnesses that defied explanation, website: History.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu