Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 7 iulie 2016

Spune-mi Cine Esti!

Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti... Oare sunt adevarate proverbele din batrani care ne promit atata cunoastere inter-personala? Ce alte modalitati de a cunoaste mai aveti la dispozitie si care sunt tehnicile folosite in terapie pentru asta?




O problema care ii preocupa pe psihologi, dar, de ce sa nu recunoastem, ne preocupa pe noi toti in relatie cu cei din jurul nostru, este aceea de a descoperi cine sunt cu adevarat persoanele pe care le intalnim. Scriam de curand un articol in care recomandam cateva "intrebari fundamentale".

Aceste intrebari erau urmatoarele: 

  • Cu cine ti-ar placea sa iei cina?
  • Ce superputere ai vrea sa ai?
  • Daca ai lua viata de la inceput, ce ai face diferit?
  • Daca ai putea sa institui o lege, care ar fi aceea?
  • De ce ma iubesti?
Poate ca nu veti putea cunoaste o persoana pana in detalii, dar, probabil ca veti reusi sa intrevedeti anumite trasaturi si teme de baza ale personalitatii celui pe care doriti sa il cunoasteti. In acest articol, mi-am propus sa duc mai departe aceasta opera de inter dar si auto-cunoastere, propunadu-va cateva ziceri din intelepciunea universala ce au pretentia de a facilita aceasta cunoastere.

Pe cand eram in formare la cursurile de psihoterapie adleriana, presedintele APPAR (Asociatia pentru Psihologie si Psihoterapie Adleriana din Romania), dr Vlad Grigorescu, ne povestea despre modul in care cei mai faimosi adlerieni incercau sa acceseze personalitatea clientilor si pacientilor dumnealor. Nici mai mult nici mai putin, una dintre intrebari era aceasta: Care era trupa / artistul tau favorit in adolescenta?

Poate ca vi se pare putin naiva aceasta intrebare, insa pornind de la ea, se poate ajunge destul de departe. Si nu ar trebui sa considerati ca toti cei care preferau Metallica sau Maroon 5, aveau un profil de personalitate gata stabilit. NU. Dar motivele pentru care cineva prefera o trupa si nu alta, sunt intr-adevar demne de interesul nostru. Iar aceste motive pot fi foarte diferite, de la un tanar la altul, de la o persoana la alta.

Voi continua sa vorbesc spre sfarsitul acestui articol despre modalitatile de a cunoaste stilul de viata (personalitatea) al unei persoane in mediul terapeutic, dar pana atunci, iata cele cateva ziceri ale intelepciunii universale, carora poate ca nu ar fi rau sa le acordam ceva atentie:

  • Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti! 
Este, nu-i asa un proverb popular romanesc, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Ceea ce invatam prin intermediul acestui proverb, care este luat destul de in serios, ca principiu, chiar si in psihologia stiintifica, este faptul ca aflandu-te in compania unei persoane sau a unui grup, nu prea ai cum sa nu preiei din partea lor anumite valori, judecati, principii, obisnuinte, care poate ca initial nu te-au caracterizat, dar vor ajunge in final sa te influenteze. Priviti acesti videoclip legat de presiunea grupului:




  • Spune-mi ce iti atrage atentia ca sa-ti spun cine esti! Jose Ortega
Autorul acestei afirmatii probabil ca nu a fost singurul care a observat faptul ca atentia noastra chiar reprezinta un capital uman inestimabil, poate la fel de important ca si timpul sau increderea la nivel inter-personal. Cand cineva isi investeste acest capital nepretuit in ceva, odata cu asta, acea persoana isi directioneaza destinul - poate fara sa-si dea seama. Asa cum stim, atentia si memoria sunt procese psihice subiective si selective: vedem numai ce vrem si retinem, de asemenea, numai ceea ce se potriveste cu opiniile noastre. Asa se explica faptul ca doua persoane vor povesti uneori lucruri foarte diferite despre unul si acelasi eveniment.


  • Spune-mi cum iti satisfaci pofta de grandoare ca sa-ti spun cine esti! Dale Carnegie
Cunoscutul autor de best selleruri Dale Carnegie nu a scris nimic original. Cu toate acestea, intelepciunea si inteligenta cristalizata pe care a acumulat-o erau de invidiat. El a inteles de la psihanalisti precum S. Freud sau A. Adler ca omul este o fiinta animata, mai presus de orice, de dorinta de semnificatie personala. In cartea sa "Arta de a Reusi in Viata", Carnegie il citeaza pe Freud, care definea cele doua dorinte omenesti fundamentale: "pofta sexuala si pofta de a fi mare". De asemenea, autorul acestei carti memorabile citeaza observatiile pline de sens ale sefului politiei din NYC, E.P. Mulrooney: 

Tanarul criminal de astazi este plin de vanitate. Primul lucru pe care il cere dupa arestare este ingaduinta de a citi foile ignobile care il prezinta ca pe un erou. Perspectiva copturii ce il asteapta pe scaunul electric este departe de dansul, atata timp cat se poate desfata privindu-si poza etalata alaturi de cea a campionului de baseball Babe Ruth, a primarului New Yorkului, a lui Einstein, Lindberg, Toscanini sau Roosevelt.".

Sunt alte trei intrebari pe care vi le puteti pune singuri sau le puteti adresa, intr-o forma sau alta, celor dragi sau celor pe care doriti sa ii cunoasteti mai bine. Grupul caruia ii apartimen, lucrurile care ne atrag atentia si modul in care ne straduim sa obtinem sentimentul de semnificatie personala va vor ajuta sa ajungeti chiar in miezul personalitatii cuiva. Acum, pentru cei interesati, iata cateva tehnici de lucru luate "de la mama lor", din procesul de diagnoza psihoterapeutica. Veti vedea ca nu sunt atat de complicate cum v-ati putea gandi.


>> Continuarea in Psihopedia PRO








(1) Imaginea Daydreaming, de Niko Si, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2) Rasmussen, P. (2011), The QUest to Feel Good, editura Taylor & Francis Group, New York ,

(3) Carnegie, D., (2004), Arta de a Reusi in Viata, editura ELF

(4) Maniacci, M., Watts, R., Carlson, J., (2006) Adlerian Therapy, American Psychological Association

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu