Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 10 iulie 2015

Masca Barbatiei

Suntem lumber-sexuali. E o mandrie sa fii barbat. Dar uneori semanam cu niste ursi impaiati cu pisicute. A-ti lasa barba pentru a fi barbat e la fel de inutil ca si a purta un costum de clown pentru a avea simtul umorului.

 



Ati observat, nu-i asa? Anul acesta se poarta barba! Moda masculina importata din occident, ca multe alte lucruri, pare sa reactualizeze si sa cultive mandria de a fi barbat, prin intermediul acestui "accesoriu de la natura" - barba.

Dar pentru societatea zilelor noastre, pentru stilul de viata pe care aceasta il cultiva, lumbersexualii seamana mai mult cu barbatii aflati in doliu... In tarile crestine din estul Europei exista acest obicei, de a purta barba timp de 40 de zile, in semn de doliu, pentru a marca pierderea unei persoane dragi si a exprima durerea acestei pierderi (2). Sa fie oare tocmai masculinitatea lor cea care ne-a parasit?

Mai mult decat atat, a adera la o moda, este oare un semn de barbatie? Priviti acest experiment social si judecati singuri:




Ei bine? Care sunt barbatii adevarati? Cei care se supun presiunii grupului sau cei care se  opun, demonstrand astfel curaj, incredere in sine si forta de caracter?

Este vorba despre un experiment care re-editeaza un experiment social clasic, ce a stat la baza asa numitei "Paradigme a lui Asch". Paradigma lui Asch enunta acest fapt logic, simplu si de bun simt: comportamentul si opiniile noastre sunt puternic influentate de comportamentul si opiniile celor din jur, in special atunci cand cei din jur formeaza o majoritate. (3), (4)

Dar de unde vine moda aceasta de a-ti lasa barba? Ei bine, in Canada, au existat asa numitii lumberjacks - care erau lucratori la padure, ce activau in industria forestiera inainte de 1900, pe cand nici uneltele aferente, moderne, precum drujba, nu erau tocmai disponibile. Lipsa uneltelor moderne si stilul de viata al acestor barbati, marcat de dificultati si asprimea conditiilor, facea din ei niste adevarati primitivi.

Lumberjacks lucrau in conditii dificile, in mod intermitent si pe salarii mici, putand fi gasiti in inima salbaticiei, acolo unde padurile erau mai dese si mai virgine, departe de orice civilizatie. Astfel ei devin o "specie" aparte, cu o cultura proprie, aparuta din confruntarea cu pericolul si asprimea vietii, celebrand masculinitatea, curajul, vointa, forta si rezistand la tot ce inseamna civilizatie. (5)

Deloc intamplator, curentul lumbersexual apare dupa o vreme in care barbatii au fost constransi de curentul metrosexual, sa devina cat mai ingrijiti si sa semene cat mai mult cu partenerele lor de viata in ce priveste atentia pe care o acorda aspectului fizic si nuantelor senzoriale pe care acesta le presupune: aparitie cu stil si miros de proaspat...

Dar curentul metrosexual este civilizatia insasi. Pe masura ce inaintam in timp, tendinta este aceea de a acorda cat mai multa atentie aspectelor estetice, in contrast cu timpurile epocii de piatra, in care oamenii si in special barbatii, erau prea putin preocupati de igiena, aspect sau atractivitate. Intr-un fel, a fi civilizat inseamna a fi metrosexual, iar noi toti suntem asa ceva, doar pentru ca traim in mileniul 3. Ok, exista exceptii...

Civilizatia insa isi are costul ei, un cost pe care umanitatea il plateste prin intermediul barbatilor. Barbatii, coplesiti de stilul acesta de viata, in care "nu ai voie nimic", daca vrei sa fii "in rand cu lumea", aproape ca nu mai stiu ce inseamna sa fii barbat. Multi dintre barbatii de azi par sa fi pierdut contactul cu arhetipul masculin, tocmai datorita stilului de viata civilizat si a solicitarilor specifice acestuia.

Si atunci, in nevoia de repere, ei se agata de vechii lumberjacks, de la care sunt pregatiti sa primeasca inspiratie si, eventual, ceva forta de caracter. Am asistat "live" la momentul in care, un tip pe care il cunosc a decis sa isi lase barba. El se lamenta cu privire la faptul ca nu este luat in serios si, chiar atunci, pe loc, a decis - isi va lasa barba. Ca si cand, in disperare de cauza, s-ar fi agatat de acest simbol masculin, pentru a impune ceva respect.

Totusi, lumbersexualii de azi, au in loc de topor, un laptop, iar in loc de fierastrau, un telefon inteligent, iar timpul nu si-l petrec la padure, in lupta cu natura salbatica, ci manevrand tot felul de instrumente, programe, coduri, care solicita finete si delicatete, deopotriva psihica si fizica, altfel spus, in lupta cu ei insisi, in lupta cu propria masculinitate.

A-ti lasa barba pentru a exprima masculinitatea e un demers la fel de inutil ca si a te imbraca intr-un costum de clown pentru a exprima simtul umorului. E doar o masca si nimic mai mult. In plus, a adera la o moda e cel mai putin barbatesc lucru pe care il poate face un barbat. Conformismul nu este pentru barbati adevarati. Ei sunt aceia care dau nastere curentelor, nu aceia care se lasa purtati de forta curentului, in stil feminin.

Masculinitate inseamna curaj, incredere in sine, agresivitate si vointa neclintita.  A imbratisa o moda, fie aceea si lumbersexualismul, e cel mai putin masculin lucru pe care l-ai putea face. Cei care adera la o moda nu dau dovada de curaj, forta si vointa, ei sunt doar victime ale presiunii sociale iar adeziunea lor e doar o dovada ca doresc sa treaca neobservati, in mod silentios, discret.

In momentul cand o moda este "pe val", este masculin sa fii impotriva acesteia, sa o sfidezi. Masculii adevarati sunt aceia care purtau barba inainte ca aceasta sa fie la moda, si care, acum, se rad, in semn de impotrivire. Mai mascul este in ziua de azi un metrosexual, decat un lumbersexual, tocmai fiindca are curajul de a se impotrivi curentului. Poate de aceea anumiti lumbersexuali va pot aminti de niste ursuleti impaiati cu pisicute.

Lumbersexualul este un metrosexual care simte nevoia sa se agate de o activitate de aer liber ce presupune asprime si  opteaza astfel sa isi poarte o barba atent ingrijita. Ex: 'George Michael este un lumbersexual absolut.' (6)










(1) Imaginea Mad, Bad and Dangerous to Know, de Neil Moralee, via Flikr, sub licenta CC BY-NC-ND 2.0

(2)  Wikipedia; (2015); Mourning, website: Wikipedia

(3) McLeod, S.; (2008); Asch Experiment. Solomon Asch Conformity Experiment; website: Simply Psychology


 (4) Prudential; (2013); Everybody is doing it; website: YouTube

(5)  Wikipedia; (2015); Lumberjacks; website: Wikipedia

(6) Urban Dictionary; (2015); Lumbersexual; website: Urban Dictionary 
Show comments
Hide comments

4 comentarii:

  1. Cum ar fi sa apara urmatoarea "moda" predominanta din poza urmatoare la femei:

    http://fc07.deviantart.net/fs71/f/2010/294/8/8/by_muscle_women_are_the_future_by_jbarker4th-d3173i5.jpg

    :D

    RăspundețiȘtergere
  2. ,,Civilizatia insa isi are costul ei, un cost pe care umanitatea il plateste prin intermediul barbatilor." ...da??? pai si prin intermediul femeilor zic eu, ca si lor li se cere sa se imparta intre adus bani in casa (cariera) si ingrijit copii. Daca schimbam perspectiva, am putea spune ca femeile sunt educate azi in spiritul unor valori masculine: competitie, performanta, initiativa, ceea ce aduce beneficii dezvoltarii societatii, umanitatii, civilizatiei, dar aduce si confuzie cand vine vorba despre relationare, roluri. Adica atunci cand vine vorba despre alegerea unei partenere, am o vaga banuiala ca un mascul selecteaza dintre cele mai frumoase femei si abia mai apoi dintre cele mai ,,realizate" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte pertinent punctul tau de vedere si foarte frumos argumentat. O completare binevenita, de altfel. Doar ca nu puteam sa vorbesc despre asta intr-un articol despre barbosi. :)

      Cat despre selectia femeilor, probabil ca fiecare mascul isi are prioritatile sale, care, cine mai stie, se pot modifica pe ici pe colo, daca exista o rezonanta creata in mod nebanuit, prin intermediul unor mecanisme abia intelese.

      De exemplu, poate ca, in timp, chiar daca o femeie nu este Miss Univers, ar putea sa castige teren prin bunul simt si intelegerea de care da dovada, mai ales daca barbatul respectiv s-a ars in repetate randuri in experiente nefaste cu te miri ce dive de duzina. Am observat ca divele au adesea acest efect. :)

      Altfel spus, lucrurile nu trebuie sa fie atat de batute in cuie. :)

      Ștergere