Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 24 iunie 2022

Cerneala Striga dar Cine Aude

Poate un tatuaj sa ne spuna ceva despre stima de sine sau moralitatea purtatorului? Desi nu v-ati fi gandit, dorinta noastra de a ne face tatuaje a fost studiata in mod minutios de oamenii de stiinta iar rezultatele obtinute sunt fascinante.



☆ ☆ ☆


Sunt la moda si toata lumea care doreste sa iasa in evidenta, in special in acest sezon, isi face rost de un tatuaj. Alegerea tatuajului este o problema in sine, mai ceva decat alegerea unei locuinte, nu-I asa, fiindca, spre deosebire de locuinta, de tatuaj se scapa mai greu in caz ca nu te mai satisface. Dar omul isi pune mintea la contributie si, la un moment dat, are acea revelatie privitoare la tatuajul care ar trebui sa spuna ceva despre purtator, sa transmita un mesaj, eventual sa-i aminteasca lui si lumii intregi despre o cauza pentru care lupta, un scop pe care l-a urmarit toata viata lui, sau despre o persoana draga, de care se leaga insasi identitatea purtatorului de tatuaj. Iata tot atatea functii ale tatuajelor!

Am mai vorbit despre functiile tatuajelor (vezi articolul numit Elemente de Identificare) si voi cita aici functiile identificate de mine la momentul respectiv.
  • Sa reveleze personalitatea persoanei respective. 
  • Sa obtina o anumita reactie sau sa influenteze comunitatea.
  • Sa distraga atentia de la alte aspecte ale personalitatii.
  • Sa reveleze anumite valori si sa le faca cunoscute. 
  • Sa produca interes pentru persoana respectiva. 
  • Sa aminteasca persoanei respective si lumii ceva anume. 
  • Sa atraga atentia lumii asupra unui aspect (ecologie, societate, politica, etc) 
  • Sa distreze si astfel sa atraga simpatia si prietenii, sa obtina adeziunea. 
  • Sa impuna respect, poate chiar frica (vezi tatuaje cu mesaj antisocial)
In acest articol insa mi-am propus sa analizez mai multe studii stiintifice legate de tatuaje si cei care le poarta, fiindca ar fi fost culmea ca lumea stiintifica sa nu reactioneze la acest adevarat curent social. Tatuajul, este o forma de art-terapie, din moment ce transmite un mesaj pe care purtatorul l-a identificat ca fiind reprezentativ sau demn de a fi transmis si util sub o forma sau alta. Din acest punct de vedere, unii profesionisti din aria sanatatii psihice au atras atentia asupra faptului ca tatuajele pot fi folosite chiar si in terapie ca mijloc de a investiga personalitatea purtatorului de tatuaj. 

O discutie despre un tatuaj poate deveni un instrument de mare eficienta si acuratete daca prin intermediul ei ajungem sa intelegem lucruri despre felul cum purtatorul de tatuaj se vede pe sine si lumea in care traieste, cu ce anume isi asociaza identitatea proprie si chiar sensul vietii sale. In mod interesant, intreband pe cineva care nu are niciun fel de tatuaje de ce nu are tatuaje, poti afla si in acest fel cate ceva. Spre exemplu, mi-a atras atentia declaratia lui Dave Mustaine, liderul grupului heavy metal Megadeth care, intrebat fiind de ce nu are niciun tatuaj, in conditiile in care artistii heavy metal pot avea extrem de multe tatuaje, ca mod de expresie, ei bine, acesta raspunde astfel:

Eu am fost invatat astfel, sa nu pun abtibilduri pe un Mercedes Benz. Dave Mustaine, Megadeth





Dar orice ar insemna asta, haideti mai bine sa ne intoarcem la cercetarea stiintifica pentru a vedea ce anume au descoperit oamenii de stiinta in legatura cu tatuajele:


  • STIMA DE SINE A FEMEILOR TATUATE ~ Un studiu vine sa demonstreze faptul ca intre femeile cu tatuaje si femeile fara tatuaje exista cateva diferente, cel putin in ce priveste personalitatea acestora: femeile netatuate stau (mult) mai bine la capitolul stima de sine. 
  • FEMEILE TATUATE TIN LA PREZENTA FIZICA ~ Asta n-ar fi asa de rau, doar ca atunci cand stima noastra de sine depinde de felul cum aratam, in conditiile in care corpul fizic este totusi perisabil si in continua schimbare, apar si unele probleme: cine suntem noi dincolo de aceasta imagine? 
  • ASOCIERE INTRE TRAUME SI TATUAJE ~ Un studiu deosebit de interesant demonstraza ca exista o relatie de covariatie intre abuzurile suferite in copilarie si tendinta de a-ti face tatuaje. Este vorba despre toate tipurile de abuzuri suferite (fizic, emotional, sexual, inclusiv neglijare). Cu alte cuvinte, atunci cand ni se pare ca tatuajele striga un anumit mesaj, ar putea fi si pentru ca avem nevoie sa ne facem auziti. In plus, si cu piercigurile lucrurile stau la fel.
  • INDOIALA DE SINE SI TATUAJE ~ Un studiu demonstreaza ca atat femeile cat si barbatii vor avea niveluri crescute ale satisfactiei privind imaginea corporala imediat dupa obtinerea tatuajului. Cu toate acestea, dupa 3 saptamani, in timp ce barbatii vor ramane cu un nivel ridicat al increderii in imaginea lor fizica, femeile vor avea mai multe indoieli cu privire la imaginea corporala dupa cele 3 saptamani. 
  • PERSOANELE CU TATUAJE SI MORALITATEA ~ Un studiu britanic atinge niste teme destul de sensibile legate de asocierea intre moralitate si tatuaje. Nici mai mult, nici mai putin, rezultatele studiului afirma faptul ca persoanele cu tatuaje, spre deosebire de cele fara tatuaje, erau mai putin constiincioase, mai extrovertite, cautatoare de senzatii si mai dispuse sa intretina relatii sexuale intamplatoare si fara obligatii implicite. 
  • TATUAJELE SI LOCUL DE MUNCA ~ Daca mai era nevoie de un studiu care sa demonstreze asta, tatuajele va pot diminua gama de locuri de munca pe care le puteti obtine. Si aici vorbim in special despre tatuajele vizibile, desigur, fiindca multe locuri de munca si angajatori ar prefera sa nu aratati ca niste pirati cu apucaturi dubioase. Domeniile cele mai sensibile la tatuajele vizibile sunt cele care implica contact cu publicul, industria ospitalitatii (hoteluri, restaurante) sau vanzarile.
  • APARTENENTA SOCIALA ~ Un studiu statistic minutios realizat in Olanda demonstreza urmatoarele: persoanele cu tatuaje nu doar ca sunt mai tinere, dar prezinta si anumite dizabilitati mai des, sunt mai curand muncitori (blue-collar workers), sunt mai curand fara o relatie, au mai putini copii, nu detin imobile, traiesc in zone urbane, cu o educatie incompleta, au apelat mai des la servicii de sanatate mentala in ultimele 12 luni, mai frecvent obezi, cu o sanatate precara, fumeaza si folosesc sedative, droguri usoare sau grele mai frecvent, cu mai multe probleme de sanatate mentala (depresie, anxietate), s-au simtit mai putin fericiti in ultima luna si sunt mai dispusi sa isi asume riscuri.
  • VIATA SOCIALA ~ Acelasi studiu realizat in Olanda ne informeaza ca nu exista diferente intre cei tatuati si cei netatuati in ce priveste posibilitatea lor de a se afla intr-o relatie. Cu toate acestea, un partener tatuat are mai putine sanse sa locuiasca impreuna cu partenerul sau partenera sa, cu atat mai putin daca tatuajul se afla intr-o zona vizibila (pe fata, gat, etc). De asemenea, relatiile celor tatuati sunt mai volatile, pot fi adesea divortati sau re-casatoriti, avand mai multe sanse de despartire decat cei netatuati. 
  • TATUAJELE SI AGRESIVITATEA ~ Un studiu a demonstrat faptul ca persoanele cu tatuaje nu sunt obligatoriu mai agresive fizic decat cele fara tatuaje, desi pot sa fie agresive verbal si mai furioase. Cu toate acestea, persoanele care au tatuaje cu mesaje sau imagini obscene au tendinta sa isi gaseasca sfarsitul ca urmare a unor cauze mai putin naturale si mai violente (droguri si alcool, sinucideri, accidente si omucideri). Mai mult de jumatate dintre subiecti (79%) si-au gasit sfarsitul ca urmare a unor cauze nenaturale.
  • ATRACTIVITATE, SANATATE, PARENTING ~ Un studiu efectuat de niste cercetatori polonezi descopera faptul ca atat barbatii cat si femeile considera barbatii cu tatuaje ca fiind masculini, dominantori si agresivi (Atentie: este doar o perceptie, nu o realitate). Pe de alta parte, femeile considera barbatii cu tatuaje ca fiind mai sanatosi decat cei fara tatuaje dar nu obligatoriu niste parteneri dezirabili, percepandu-i mai curand impulsivi si necooperanti, deci niste parinti nepotriviti. Cu alte cuvinte, acel tatuaj s-ar putea sa te faca mult prea barbat, pentru gustul ei. 
  • PERCEPTIA SOCIALA A FEMEII TATUATE ~ Un articol din publicatia online Psychology Today, face o sinteza a studiilor cu privire la perceptia sociala a femeilor cu tatuaje si ajunge la urmatoarele concluzii: atat barbatii cat si femeile atribuie insusiri mai curand negative femeilor cu tatuaje, in special daca sunt vizibile. Printre aceste insusiri se numara: promiscuitatea sexuala, lipsa atractivitatii fizice, consumatoare de mult alcool. Aceste perceptii devin si mai negative daca femeia respectiva este blonda si cu cat are mai multe tatuaje. Cu toate acestea, daca lucrati in industria sexuala, niste tatuaje i-ar putea incuraja pe barbati sa va abordeze, considerand, nu-i asa, ca nu o fac in zadar.

Ca o concluzie generala a acestor studii, s-ar parea ca tatuajele nu va aduc obligatoriu noroc in dragoste, sau nu pe termen lung, iar cel putin in anumite tari, ele sunt mai curand un semnal al clasei sociale defavorizate, al sanatatii mentale precare si al dependentei de tot felul de substante. Nu in ultimul rand, daca va plac tatuajele vizibile, poate ar fi mai bine sa nu va cautati de lucru in industria ospitalitatii, in vanzari sau in relatiile cu publicul. Deosebit de negativa pare a fi perceptia sociala a femeilor cu tatuaje, noi toti facand inferente negativiste cu privire la acestea. Si da, tot in concluzie, lumea tatuajelor este fascinanta!

Pe de alta parte, trebuie sa intelegem faptul ca in acest articol a fost vorba despre studii care se bazeaza pe statistici. Cand vorbim despre statistici va exista intotdeauna o minoritate, uneori foarte consistenta si numeroasa, la care concluziile studiilor respective pur si simplu nu se potrivesc. Nu recomand nimanui sa porneasca de la aceste date pentru a face discriminari impotriva celor care se intampla sa poarte cateva tatuaje. Ar fi nedrept si superficial din partea dvs sa faceti asta. Chiar daca stiinta ne ajuta sa aflam lucruri interesante si sa fim cu un pas inaintea dezastrului, ea nu ne scuteste sa observam, sa gandim, sa analizam cu propria noastra minte.








(1) Imaginea Girl with a Globe, de Wellington Cunha, via Pexels

(2) NCBI, (acc. 23.06.2022), Do young women with tattoos have lower self esteem..., website: NCBI

(3) BMC Psychology, (acc. 23.06.2022), The association of childhood abuse and tattoos..., BMC Psychology

(4) National Library of Medicine, (acc. 23.06.2022), Marked for life? A prospective study of tattoos..., website: NCBI

(5) NCBI, (acc. 23.06.2022), Written on the body? website: NCBI

(6) Psychology Today, (acc. 23.06.2022), The true cost of a tattoo, website: Psychology Today

(7) IZA Institute of Labor, (acc. 23.06.2022), Tattoos, Lifestyle and the Labor Market, website: IZA

(8) Research Gate, (acc. 23.06.2022), Manner of Death in Individuals with Expletive Tattoos, website: Research Gate

(9) Psychology Today, (acc. 23.06.2022), Are women more attracted to men with tattoos, website: Psychology Today

(10) Psychology Today, (acc. 23.06.2022), Tattoos and sexual attraction, website: Psychology Today

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu