Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 14 iulie 2024

Poduri de Pietricele

Copiii isi cer prietenia cu gravitate, ca niste adulti la munca: "nu te supara, vrei sa fim prieteni?" Daca primesc un refuz, pot incepe sa planga. Adultii in schimb isi cer prietenia in joaca: "imi tii si mie dragonul de origami pana ma duc sa cumpar niste lapte praf pentru el?" 



☆ ☆ ☆


Micile daruri intretin marile prietenii. Presupun ca toti pinguinii Gentoo din Antarctica mi-ar da dreptate din moment ce par a fi experti in acest nou concept psihologic numit pebbling. Cand un mascul este preocupat de imperechere acesta cauta o pietricica si o face cadou femelei care i-a picat cu tronc. Pietrica nu e doar un simbol, ea poate fi folosita pentru construirea cuibului conjugal. Si uite-asa, pietricica cu pietricica, pinguinul ii demonstreaza femelei ca e baiat de casa si ajunge la inima ei. Cercetatorii au denumit acest comportament generos pebbling - termen derivat din cuvantul pebble - pietricica.  

Insa nu doar pinguinii practica pebbling. In felul nostruo facem si noi, oamenii. In universul social al omului, probabil ca pietricelele daruite fetei care te-a facut sa suspini ar putea sa-i aduca un zambet sau, dimpotriva, sa-ti aduca tie un ordin de restrictie, in functie de variabile precum interesul ei, cat de interesanta pare pietricica sau cat de promitatoare pare relatia cu cel care daruieste pietricica. Poate mai eficienta decat o pietricica in sine ar putea fi o floare sau un dragon origami. Aici intervine imaginatia romantica a masculului si cat de bine a citit-o pe aleasa inimii. 

Dar cum noi toti traim intr-o lume virtualizata iar cea mai mare parte a comunicarii dintre mascul si femela se face online, a aparut un sub-gen de pebbling si anume pebblingul online - pietricelele pe care internetul ni le pune la dispozitie pentru a construi un pod pana la inima celuilalt. Ma refer la tipurile de continut (.mp4, .mp3, .jpeg. .gif, etc) sub forma de videoclipuri, articole, meme-uri, postere, s.a.m.d.. Dar in timp ce daruirea de pietricele de catre pinguin are in spate o utilitate practica, un origami sau un link catre un song de sezon, ori un articol despre pinguinii din Antarctica reprezinta mai curand un simbol cu o valoare practica limitata. 




Scopul insa nu este sa o impresionezi pe partenera visurilor cu valoarea materiala a darurilor facute. Scopul este, pe termen scurt, generarea unui pretext pentru a interactiona, iar pe termen lung, cladirea unei relatii. Tot un scop ar putea fi obtinerea unui esantion de reactie din partea partenerei: oare va aprecia pietrica pe care i-ai pregatit-o? O va refuza sau o va primi? Iar daca o va refuza, o va face cu raceala sau razand? De asemenea, daca o va primi, cum o va face? Este genul de lucruri care ii preocupa pe cei care isi doresc sa interactioneze cu genul opus si vor analiza temeinic orice astfel de interactiune, oricat de banala ar fi ea. Detaliile fac diferenta!

Cu alte cuvinte, aceasta pietricica (sau origami, sau link, sau meme) reprezinta un esantion de interactiune intre voi, prin intermediul caruia atat cel care daruieste pietricica, cat si cea care o primeste isi vor trimite reciproc o multitudine de semnale verbale (cuvinte, idei, convingeri), non-verbale (comportamente, mimica, postura, etc) si para-verbale (cele emise prin voce, dar nu prin cuvinte: de ex. tonul vocii, intensitatea si inflexiunile ei, care au un rol important in comunicare). De asemenea, aceste semnale pot fi constiente sau nu. In functie de aceste semnale, masculul nostru va sti daca are rost sa mai incerce cu pietricica, de cate ori si daca este cazul sa schimbe ceva la pietricica daruita ori la felul cum o daruieste. 

Ei bine da, acest mic joc de-a cadourile, care poate parea putin tampit, are un rol de auto si inter-cunoastere, dar si de testare a potentialei relatii - your vibe attracts your tribe. Nu in ultimul rand, cadoul oferit reprezinta o fereastra catre viitorul vostru. S-ar putea spune ca daruirea de pietricele este un adevarat test psihologic, daca avem patrunderea necesara sa observam si sa intelegem aceste mesaje care in cazul nefericit pot fi niste stegulete rosii legitime.

La ce foloseste daruirea de pietricele?


  • FUNCTIA DE EXPRIMARE ~ Este vorba despre exprimarea personalitatii celui care daruieste - cadoul ales si felul cum il daruiesti il ajuta pe celalalt sa cunoasca ceva despre tine. Daruitorul aduce in ecuatie un mod de a se exprima creativ, un anumit simt estetic, niste preocupari si niste interese, niste valori, disponibilitatea si atractia pe care o simte. Oare va convinge?
  • FUNCTIA DE PROVOCARE ~ Mai exact provocam o reactie din partea persoanei care ne intereseaza si pe care daruitorul de pietricele o curteaza. Astfel ajunge sa cunoasca ceva in plus despre persoana curtata: este deschisa si disponibila sau dimpotriva? Vorbeste frumos, scrie corect dpdv gramatical ori face dezacorduri si scrie fara cratima? Este politicoasa sau agresiva? A raspuns darului cu umor ori cu sobrietate? 
  • FUNCTIA DE TESTARE A CHIMIEI ~ Cand spun chimie, ma refer la potentialul de inter-relationare dintre cei doi. In cazul fericit, ambele parti raman cu sentimentul ca acest experiment ar trebui repetat sau transferat din online in viata reala. In caz contrar, veti ramane cu sentimentul ca... acest apel video ar fi putut fi un e-mail

Fiindca tot vorbeam intr-un articol anterior despre Trecatorile Psihologice, cred ca oferitul de pietricele reprezinta o astfel de trecatoare psihologica din moment ce, putin cate putin, apare apropierea intre cel care ofera pietricica si cea care o primeste - este un proces care are drept rezultat trasformarea celor doi din colegi de birou sau prieteni pe Facebook sau, cine stie, din persoane care nu se cunosc, daca totul merge ca la carte, in iubiti si parteneri de cuplu. Evident, pietricelele nu rezolva problemele cu incompatibilitatea dar nici compatibilitatea nu schimba nimic fara aceste pietricele - fiindca la inceputul oricarui cuplu a fost seductia...




Cred ca intelege toata lumea ca, oricat de bune ar fi sansele ca doua persoane sa formeze un cuplu armonios, in absenta unui pretext pentru a interactiona, acel cuplu nu va deveni niciodata realitate. Si nu cred ca este necesar ca cel care ofera o astfel de pietricica, sa fie el, adica barbatul. O pot face si femeile daca simt ca se merita riscul, mai ales ca totul imbraca forma jocului deci este reversibil. Ca un detaliu picant, marturisesc ca in tinerete, pe cand aveam 20 de ani, am avut ocazia sa primesc o floricica de camp de la o americanca tinerica, venita in vizita la o biserica crestina din Brasov. Am ramas in Brasov si nu a fost sfarsitul lumii pentru niciunul dintre noi.  

Patternul acesta de tip daruitor - primitor de pietricele poate fi intalnit in multe alte situatii. Spre exemplu, in ziua de azi niste daruitori de pietricele sunt influencerii. Acestia folosesc internetul pentru a oferi continut sub forma de glume, opinii, meme-uri, imagini sau chiar comentarii mai complexe pe teme politice, religioase, psihologice, stiintifice ori tehnice. Cand produsele activitatii se exprima intr-o forma atractiva, acestea sunt primite cu interes, apoi se face simtita compatibilitatea de valori si interese dintre cele doua parti, iar relatia este una de succes. 








(1) Imaginea Rock Formation, de Michael Judkins, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu