Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 20 iulie 2024

Simboluri de Statut

Oare un ceas Rolex sau o geanta Prada te vor face mai popular(a)? Acum avem raspunsul stiintific la aceasta intrebare. Din categoria de studii de psihologie cu rezultat contra-intuitiv, un studiu despre portul simbolurilor de statut in scopul cresterii atractivitatii sociale.



☆ ☆ ☆


Daca nu ai trait sub o piatra, ai observat ca noua generatie de copii si adolescenti este preocupata de simbolurile de statut privilegiat. Eu am un nepotel de 13 ani, deci nu am trait sub o piatra. Asa stand lucrurile, vei observa ca, pe langa toate celelalte preocupari caracteristice, tinerii isi doresc sa poata purta imbracaminte, incaltaminte si accesorii pe care se afla numele unei companii de succes: Prada, Balenciaga, Rolex, etc. Stim ca ei se afla la varsta la care nevoia de a apartine unui grup de prieteni de aceeasi varsta este imensa iar explicatia cea mai probabila a dorintei lor de a purta haine si accesorii de firma ar putea fi aceasta. 

Nu stiu daca i-ar incanta chiar toate produsele Balenciaga, dat fiind ca acest brand s-a obisnuit sa starneasca controversa prin articole bizar-revolutionare, mai ales cand realizezi ca ai putea sa-ti achizitionezi un laptop, o masina de spalat si un frigider din clasa A+++, cu banii pe care ii dai pe o pereche de tenisi. Din acest punct de vedere gasesc ca cei de la Blenciaga ne fac un bine atunci cand arunca pe piata niste tenisi purtati de o persoana fara adapost si cer $2000 pe acestia. Sper ca adolescentii se vor intreba daca produsul si munca designerilor merita toti acesti bani. Iar daca nu se vor intreba, sper ca vor avea suficiente argumente pentru a-i convinge pe parintii-sponsori ca produsul respectiv merita exact $2000 si nimic in minus. 



 
Dar hei, acest articol nu este despre Balenciaga si dorinta companiei de a declansa un brainstorming mondial cu privire la produsele sale. Sa zicem ca nu toate articolele de firma sunt provocatoare sub aspect estetic, moral sau de bun simt. Dimpotriva, sa acceptam ca cele mai multe articole de firma implica o munca de design remarcabila, niste materiale de cea mai buna calitate, iar rezultatul este un produs care arata bine, te pune in evidenta in orice grup si iti sporeste prestigiul personal, in ciuda faptului ca iti ramane totusi sa demonstrezi ca ai caracter, mai ales ca acum toata lumea este cu ochii pe tine. 

Intrebarea este, daca ai acest Rolex la mana si conduci acest Lamborghini sau porti aceasta geanta Prada si acest pantofi dintr-o serie limitata, investitia ta isi va atinge scopul? Si apoi, care este scopul acestei investitii in felul cum arati, cu o valoare de mii de euro? Daca, baiet fiind (sau fatuca), scopul tau nu este altul decat sa fii acceptat in grupul de prieteni, ei bine am sa iti dau o veste care s-ar putea sa te puna pe ganduri, pe tine dar si pe cei care iti dau bani sa cumperi aceste produse-trofeu care costa cat toata mostenirea de la bunicu'.

Un studiu a demonstrat de curand faptul ca produsele de firma de fapt ii indeparteaza pe ceilalti de noi iar cei care le poarta vor obtine exact efectul invers celui asteptat - in loc sa primeasca adeziune si comportamente prietenoase din partea celorlalti, vor avea surpriza ca ceilalti au ales prieteni care poarta tricouri si tenisi de duzina, cumparate de la super-market. Cum explicam aceste rezultate contra-intuitive care nu fac altceva decat desfiinteze mitul potrivit caruia produsele de firma te fac mai popular? Nu in ultimul rand, exista vreun context in care merita sa porti produse de firma sau putem sa le oferim de pomana cu prima ocazie, ca sa se mai chinuie si altii cu ele? 

Adesea ne gandim ca simbolurile de statut privilegiat, cum ar fi o masina de lux BMW, o geanta Prada sau un ceas scump Rolex, ne vor face sa parem mai populari sau atragatori social in ochii celorlalti. Cu toate acestea, cercetarile noastre indica faptul ca aceste semnale de statut privilegiat in realitate ne fac sa parem mai putin populari.

Dr. Stephen Garcia. Sursa: PsyBlog


In opinia mea, produsele de firma, in special daca sunt percepute ca atare, genereaza in ceilalti mai curand sentimente de inferioritate, invidie si disconfort. Am precizat daca sunt percepute ca atare, fiindca aceste produse pot fi percepute ca ceva lipsit de importanta si atunci interactiunile dintre noi se vor face pe o alta baza: ce altceva mai avem in comun in afara de faptul ca toti purtam haine de firma? Daca insa hainele de firma sunt doar o exceptie de la regula, cel care le poarta nu face altceva decat sa se auto-izoleze in grupul respectiv. 

E ca si cand ceilalti ar avea un rationament de genul daca ai nevoie de atatia bani pentru a iesi din casa, poate ca nu ai altceva de oferit. In aceasta situatie poate ca vor exista anumite persoane dispuse sa se imprieteneasca cu noi - cei care vaneaza persoane cu foarte multi bani pentru a putea profita de pe urma lor. Ma indoiesc insa ca va doriti astfel de prieteni in viata voastra. Cum ramane insa cu atragerea partenerilor romantici? Ar putea simbolurile de statut privilegiat sa atraga un partener romantic, in ciuda faptului ca s-a demonstrat ca ele nu atrag prietenia?

Aici lucrurile ar putea sta usor diferit. Un posibil partener romantic nu cauta o simpla prietenie la tine, desi prietenia ar fi un lucru grozav, daca s-ar adauga pachetului primit. Pentru unii prietenia cu partenerul romantic este un criteriu de selectie de tip deal-breaker (tr: de importanta capitala), dar sunt convins ca exista parteneri care nu isi doresc obligatoriu sa aiba o relatie plina de afectiune non-sexuala cu partenerul de cuplu sau confesiuni profunde sub clar de luna si se multumesc cu statutul social privilegiat al acestuia de exemplu, sau cu noptile pline de pasiune pe care le traiesc in asternut. 




Daca lucrurile stau asa, iar cercetarile in domeniu sugereaza asta, consider ca simbolurile de statut privilegiat pot reprezenta un mijloc de a atrage un anumit tip de partener de cuplu. Consider ca relatiile sunt imperfecte de cele mai multe ori iar faptul ca cineva aduce intr-o relatie un statut privilegiat poate fi un atu atat pentru capacitatea sa de a atrage un partener cat si pentru relatie in sine, care are mereu nevoie de resurse materiale pentru a supravietui si prospera. Pe langa dragoste, aventura sau familie, ne mai atrag catre ceilalti si dorinta de a ne imbunatati statutul, ce reprezinta o motivatie valida de a forma cupluri. 

Multi dintre noi isi doresc iubire, grija si apartenenta dar, daca stai sa te gandesti, la fel de multi isi doresc sa scape de influenta parintilor, care au tot felul de asteptari incomode in schimbul ajutorului financiar. Tot la fel, enorm de multe persoane isi doresc sa isi schimbe jobul dar alternativele sunt slab remunerate iar alte persoane pur si simplu n-au avut job niciodata si se gasesc intr-o stare deplorabila din punctul de vedere al statutului social. Ei bine, pentru toate aceste persoane conteaza ceasul de firma pe care il porti si masina pe care o conduci si gasesc ca astfel de simboluri iti pot aduce ceva succes in dragoste. 

De asemenea, cand vorbim despre afaceri, simbolurile de statut privilegiat sunt un semn bun, pentru eventualii clienti sau parteneri, fiindca ele vorbesc despre competenta ta si sugereaza ca ai putea fi o persoana care stie ce face si care se bucura de succes. Desigur, ca si in cazul partenerilor romantici, aceste simboluri pot fi mincinoase, in sensul ca ele nu inseamna obligatoriu ca esti inteligent si capabil din moment ce oricine poate face rost de un ceas si poate imprumuta o masina pentru a impresiona si pentru a crea o falsa impresie cu privire la statutul social de care se bucura. 

Daca doriti un mijloc sau o arma pentru a contracara astfel de trucuri din maneca manipulatorilor unsi cu toate alifiile, va recomand ceea ce ne-au invatat si pe noi la facultate: o concluzie justa trebuie sa se bazeze mereu pe principiul dovezilor multiple. Cum ar veni: okay, ai ceas si tricou de firma, dar unde lucrezi totusi? Sau, okay, ai venit cu Lamborghini si ai Rolex la mana dar care sunt cifrele afacerii tale? 








(1) Imaginea Man in Blue Suit, de The Lazy Artist Gallery, via Pexels

(2) Frontiers, (acc. 20.07.2024), Motivations and Mate Preferences, website: Frontiersin.org

(3) PSYBLOG, (acc. 20.07.2024), This Popular Way to Make Friends Does Not Work, website: Spring.org.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu