Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

marți, 30 iulie 2024

O Poarta in Marele Zid

Scopul liderului de secta este sa pastreze puterea si sa-i exploateze fizic, material si sexual pe membri. Acest lucru implica spalarea creierului si izolarea membrilor de exterior. Ce legatura are asta cu interzicerea in Septembrie a platformei YouTube in Rusia?



☆ ☆ ☆


Youtube va fi blocat in Rusia. Nu, nu este o veste buna nici pentru Youtube dar nici pentru cetatenii rusi. BTW, stiati ca Youtube este platforma de streaming cea mai populara din Rusia? Da, exact, este cea mai populara platforma de streaming, asa cum este si in Romania si in majoritatea tarilor, dar cu toate acestea va fi blocata, pentru ca... Putin. Youtube, ca platforma a ajuns la un profil de tipul: Youtube... si restul. Chiar si in tarile arabe Youtube este cea mai populara platforma de streaming. Cu exceptia tarilor unde accesul la Youtube nu este permis, cum ar fi China, Iran si Coreea de Nord, Youtube este, in general, cea mai populara platforma de streaming. 

Asa cum ne-am obisnuit deja din partea regimului de la Kremlin, decizia va fi implementata in pasi. In Rusia lui Putin nimic nu se face dintr-o singura miscare fiindca oamenii nu sunt pregatiti pentru schimbari bruste iar, psihologic vorbind, cand nu esti pregatit pentru ceva, se numeste ca traiesti o trauma. Dar daca populatia este pregatita, pe sistem asa se fierbe broasca, ei bine, lucrurile sunt mai usor de acceptat iar Putin nu trebuie sa stea cu grija ca se va trezi cu strazile pline de oameni furiosi care sparg vitrinele si dau foc autovehiculelor. 

Acesti pasi implica incetinirea vitezei de download pe Youtube, mai intai cu doar 40% iar apoi cu 70%. Azi viteza de download este redusa dar chiar si asa, rusii spun ca Youtube functioneaza mai bine decat Rutube, o platforma introdusa de guvernul rus ca sa inlocuiasca platforma americana. Viteza de download este incetinita pentru ca Putin-fan-boys sa poata spune ca oricum nu functiona bine,  asa cum spun despre Netflix ca este Gayflix. Rutube, o platforma lipsita de algoritmii performanti care au consacrat Facebook sau Youtube, este un fel de Enciclopedie Encarta Comunista, reglementata si controlata de guvern unde presupun ca rusii vor avea libertatea de a critica guvernul american si de a posta videoclipuri cu pisici. 

Cred ca blocarea platformei Youtube reprezinta cel mai important pas facut de guvernul rus pentru izolarea Rusie de occident. Era un pas asteptat dar rusii s-au agatat de Youtube ca de un colac de salvare. Nu ma refer doar la cei care aveau sansa sa monetizeze activitatea proprie (si deci acum au nevoie de un job adevarat, pe front sau intr-o fabrica de armament, probabil) ci si la cei care, avand vederi liberale, cum sunt locuitorii marilor orase, reuseau inca sa se informeze prin intermediul canalelor Youtube de limba rusa ale entitatilor care si-au incetat activitatea in Rusia si au fost nevoite sa paraseasca tara -  vezi de exemplu TV Rain, ultima televiziune dizidenta, care, dupa ce a fost inchisa in 2022, a fost relocata in Letonia, iar din 2023 activeaza in Olanda.  




Izolarea cetatenilor rusi de lumea libera este doar o parte a eforturlui regimului de la Kremlin care are drept ultim scop auto-conservarea, exploatarea cetatenilor si pastrarea puterii. Si pentru ca am mai spus de cateva ori ca regimul Putin functioneaza ca un cult, m-am gandit sa va ofer mai multe argumente in acest sens, fiindca mie nu-mi place sa vorbesc fara argumente si fara dovezi ale celor afirmate. Iata deci cum recunoastem un cult in mod normal si de ce Rusia zilelor noastre chiar se comporta ca un cult. Urmatoarele argumente sunt citate in mod normal in literatura de profil pentru a identifica un cult:

  • CENTRALIZAREA PUTERII ~ Liderul unui cult este privit si isi cultiva o imagine a-tot-puternica si a-tot-stiutoare. El doreste ca membrii cultului sa il considere o prezenta providentiala, inzestrata cu insusiri unice sau rar intalnite. Aceasta trasatura mai este cunoscuta sub denumirea de cult al personalitatii. 
  • ELIMINAREA OPOZITIEI ~ Intoleranta fata de critica este o masura impusa membrilor cultului, ca si multe dintre urmatoarele trasaturi din aceasta lista, in scopul conservarii puterii si a ordinii de fapt stabilite. Putem argumenta ca liderul care nu tolereaza critica nu doar ca ne duce cu gandul la tulburarea de personalitate narcisica dar, de cele mai multe ori chiar poate fi diagnosticat ca atare, narcisismul reprezentand o trasatura frecventa in randul liderilor de cult. 
  • IZOLAREA MEMBRILOR ~ In spiritul celor afirmate in acest articol, izolarea membrilor este menita sa-i faca viata (mai) usoara liderului. Un lider de secta sau de cult are multe ingrijorari in mod normal, tocmai fiindca stilul de viata pe care il impune membrilor cultului are multe trasaturi ce pot parea ciudate celor din exterior si care intrunesc intr-adevar conditiile pentru identificarea abuzului de tip fizic, emotional, sexual, etc. Liderul nu doreste ca te-miri-cine sa le spuna adeptilor sai ca au creierul spalat sau ca au statut de sclavi. 
  • LIPSA RASPUNDERII ~ Odata cu izolarea membrilor de restul lumii si sufocarea vocilor concurent-critice, liderul poate sa isi continue activitatea abuziva fara a sta treaz noaptea si a se gandi ca, in orice clipa o instanta exterioara ori vreun membru furios al cultului va veni sa il traga la raspundere pentru deciziile sau actiunile sale desantate. Aceasta liniste nu este usor de obtinut cand ai atat de multe lucruri pe constiinta dar liderul de secta face tot ce poate pentru a obtine putina liniste. 
  • ABUZAREA MEMBRILOR ~ Pe langa conservarea puterii personale abuzarea membrilor este unul dintre scopurile existentei unui cult. Cultul este singura forma de organizare umana care permite, fara stirea membrilor cultului, o forma autentica de sclavie. Liderul poate obtine din partea membrilor favoruri sexuale, munca gratuita, venituri constante si asa-zise donatii, pe care membrii cultului le fac in numele unor idealuri iluzorii. 
  • SPALAREA CREIERULUI ~ Este un pas necesar si incepe odata cu aparitia noului membru in sanul cultului. Daca ii spui unui om de pe strada sa-ti dea toti banii si sa faca sex cu tine, poti sa ii pari un degenerat. Dar daca mai intai il faci sa creada ca esti trimisul lui Dumnezeu si ai un IQ de 240, sau ca sexul la voia intamplarii este ceva normal, limitat de elite pentru a controla populatia, probabil ca o parte dintre noi vor fi inclinati sa faca de buna-voie ceea ce n-ar fi facut nici macar cu forta. 
  • FORMAREA DEPENDENTEI ~ Exista numeroase strategii de formare si consolidare a dependentei fata de cult si, respectiv, de lider. La inceput, de exemplu, se cultiva o atmosfera primitoare care imita familiaritatea, generand astfel trairi pozitive. Multe persoane nu au acces la asa ceva fiind susceptibile sa devina membri de cult. Ulterior insa membrii sunt desfiintati ca personalitate, li se submineaza stima de sine si li se inoculeaza ideea ca nu sunt capabili sa se descurce singuri sau in lipsa ghidajului primit. 
Cred ca mai sunt si alte trasaturi insa ma voi opri aici, fiind incredintat ca le-am mentionat pe cele mai importante. Daca va uitati la fiecare element din aceasta lista, veti avea revelatia ca Rusia se incadreaza cu brio: exista persecutie politica, exista spalarea creierului si eliminarea opozitiei, Putin este personajul providential care a salvat Rusia de haosul anilor '90, si, nu in ultimul rand, exista izolarea poporului rus de exterior, la care, poate ca a participat si vestul: spre exemplu plecarea companiilor occidentale din Rusia. Dar daca te gandesti ca exista companii care n-au avut probleme cu actiunile guvernului rus si ar fi facut bani in Rusia daca n-ari fi fost pur si simplu nationalizate de guvernul rus, atunci intelegem sensul acestei plecari - daca plecau singuri, ar fi fost o onoare! Vezi de exemplu ce s-a intamplat cu afacerile companiilor Carlsberg si Danone in Rusia. 

Blocarea Youtube in Rusia va fi pusa la categoria si altele, de catre numerosii admiratori platiti ai lui Putin. Dar Youtube era ultima urma de capitalism occidental in Rusia, dupa ce piata ruseasca de streaming a fost parasita de majoritatea companiilor de streaming occidentale: Netflix, Max, Disney+, etc. Pe undeva, acest ramas bun isi are sensul sau, mai ales in lumina celor prezentate mai sus: daca nu ar fi inceput razboiul, rusii ar fi urmarit documentarul Navalny pe Max si mai stiu eu ce alte materiale subversive, care nu l-ar fi lasat pe Putin sa-si faca somnul de frumusete. De aceea, razboiul cu Ucraina are o functie mai putin inteleasa de cei mai multi dintre noi: continuitatea regimului Putin, care reprezinta prioritatea fundamentala a acestuia. 









(1) Imaginea Inside a Temple, de Oziel Gomez, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu