Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

joi, 8 august 2024

Dezescaladarea

Freud considera ca omul furios este ca o oala sub presiune. Asa a descoperit teoria catarsisului: inlaturam capacul si furia dispare, chiar daca apa fierbinte arde pe toata lumea din jur. Cercetarile recente demonstreaza insa ca obtinem mai multa pace sufleteasca daca... dam focul mai mic. 



☆ ☆ ☆


Psihologic vorbind, razboiul nu este altceva decat o forma paguboasa de terapie a furiei. Nu suntem constienti de asta fiindca ne dorim sa pedepsim o nedreptate ori sa reglam conturile cu entitatea care ne-a infuriat. Dar dincolo de aceste scopuri percepute initial se afla ceea ce am putea numi scopul psihologic al razboiului, care nu este altul decat acela de a ne calma, de a obtine pace sufleteasca. Este ironic faptul ca putem incepe un razboi pentru ca ne dorim pacea sufleteasca, nu-i asa? Pe masura ce ne afundam in realitatile sinistre ale razboiului si deci ne indepartam de acea pace sufleteasca mult dorita, nevoia de pace sufleteasca nu dispare, dimpotriva, devine tot mai mare. 

De aceea ajungem uneori sa ne redefinimm obiectivele initiale, avute in minte la inceputul razboiului, mai ales ca realizam faptul ca razboiul, ca strategie de calmare, a dat gres si nu face altceva decat sa inmulteasca problemele. Este oare Freud vinovat pentru iluzia noastra ca luand o bata si atacand pe cineva, asta ne va ajuta sa ne calmam? Tot mai multe voci din lumea cercetarii psihologice afirma ca da. Acesti cercetatori afirma faptul ca exprimarea furiei nu face altceva decat sa mareasca furia, cam la fel ca un antrenament pentru furie, care ne mareste agresivitatea pe masura ce o exersam. 

Cred ca va intristeaza putin faptul ca sigura chestie la indemana noastra - si anume exprimarea furiei - se dovedeste a fi ineficienta. Viata era mai simpla cand te enervai si incepeai sa strigi la cel care te-a suparat ori te apucai sa spargi niste farfurii ori faceai un circ demn de un jurnal de stiri la televizor. Era mai simpla in sensul ca aveam la dispozitie o strategie pe care o intelege si omul dar si maimuta, de a obtine putina satisfactie ca urmare a exteriorizarii unor emotii neplacute. Sigur, te stie lumea de nebun si se raspandeste vorba in patru zari ca iar ai facut circoteca. Pe masura ce societatea se dezvolta, ai sanse sa te compromiti, sa iti gasesti greu de lucru din cauza cazierului si toata lumea sa te respinga. 

Cu alte cuvinte, ai facut o afacere foarte proasta: ti-ai dat reputatia, sansa de a obtine un loc de munca mai bun si relatii armonioase cu ceilalti pentru putina pace sufleteasca iluzorie - este iluzorie fiindca nu ai cum sa te bucuri de pace sufleteasca cu atat de multe probleme cauzate de furia ta si de terapia prin exprimarea furiei pe care o practici fiindca asa simti si asa faceau parintii si stramosii tai atunci cand ceva nu se potrivea cu asteptarile lor. In plus, ti-a spus si bunicul Freud ca asa se scapa de furie! Bine, iti ramane in schimb viata sentimentala fiindca femeile vulnerabile se dau in vant dupa barbati puternici si nervosi si traiesc cu iluzia ca ei le pot proteja. 

Bun, si atunci ce este de facut? Furia face parte din viata noastra si atata vreme cat nu traim in paradis, unde fiecare detaliu se potriveste cu asteptarile noastre, furia este inevitabila. 


Diminuarea Excitarii Nervoase

Este noua gaselnita a cercetarilor in domeniu fiindca dupa toate farfuriile sparte (si cladirile daramate) nu ai cum sa nu inveti nimic. Si anume inveti ca ceea ce pare sa-ti aduca pacea pe termen scurt ar putea sa ti-o ia pe termen lung. Exprimarea furiei nu da rezultatele asteptate asa cum credea Freud atunci cand a emis teoria catarsisului fiindca existenta omului are aceste doua aspecte greu de reconciliat: ce se intampla pe termen scurt si ce se intampla dupa aceea. Pe termen scurt de exemplu, drogurile te fac fericit. Pe termen lung, te distrug. Sau cum spune un intelept de la Rock FM, o secunda pe limba si o viata pe solduri. Cam la fel stau lucrurile si cu exprimarea furiei.

Exprimarea furiei ar putea suna ca o idee buna, dar nu exista nici cea mai mica dovada stiintifica pentru a sustine teoria catarsisului. Brad Bushman, cercetator.

Cercetatorii au observat in schimb faptul ca anumite activitati reusesc sa diminueze activarea nervoasa, ceea ce conduce la un auto-control mai bun, la mai putina furie si, in final, la mai multa pace sufleteasca. Spre exemplu, activitatile fizice care ne bine-dispun, cum ar fi jocurile cu mingea, meditatia, plimbarile in oras sau in natura si tehnicile de relaxare, pot sa diminueze excitarea nervoasa, efectul pe termen lung fiind mult dorita pace sufleteasca. As adauga la asta si lectura, un tip de activitate care este cunoscuta ca fiind un mijloc excelent de gestionare a stresului. De asemenea, activitatile creative ralizate cu placere, cum sunt cele asociate art-terapiei. 

Cercetatorii au fost inspirati de asa-numitele rage rooms - camere de exprimare a furiei, unde clientii acestei asa-zise terapii platesc pentru a distruge lucruri, in onoarea lui Sigmund Freud care se bucura stiind ca teoriile sale sunt luate in serios chiar si in anul 2024. Cu toate acestea, nu orice tip de activitate fizica contribuie la reducerea furiei. Dimpotriva, exista activitati fizice care vor amplifica excitarea nervoasa si deci furia, fiindca atunci cand esti recompensat pentru un anumit comportament, acel comportament tinde sa se amplifice - daca te calmeaza faptul ca poti sa fii violent intr-o camera a furiei, probabul ca, pe termenn lung, vei deveni mai violent - caci te-ai antrenat pentru asta.

Asa cum va puteti imagina, activitatile fizice realizate pentru placere au un efect calmant in timp ce activitatile fizice realilzate pentru performanta pot avea drept efect o amplificare a excitarii nervoase. De aceea este important pentru sportivii de performanta sa nu uite sa se bucure de sportul pe care il practica fiindca nu de putine ori vedem scene de furie autentica pe terenurile de sport, la competitii, tocmai fiindca sportivii respectivi isi doresc victoria mai curand decat sa se bucure practicand sportul ales drept cariera. De asemenea, s-ar parea ca activitati fizice intense precum joggingul au mai curand un efect de marire a activarii nervoase, cu alte cuvinte, nu ar fi indicate celor care au probleme cu furia.
 



Astfel de strategii care au la baza activitatile fizice se pot dovedi utile in gestionarea furiei insa personal consider ca fiecare situatie care ne produce furie trebuie tratata (si) din perspectiva congnitiva. Aceasta pune in prim plan interactiunea intre elementele realitatii si asteptarile noastre. Adesea gestionarea furiei este o problema ce tine de acceptarea pierderii sau de adoptarea unor strategii comportamentale constructive in situatiile conflictuale. Aici ma refer la antrenamentul asertiv (a te exprima fara a rani) care reprezinta singura posibilitate pe care o ofera civilizatia pentru gestionarea conflictelor.

Da-mi Doamne linistea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba si intelepciunea de a face diferenta intre ele. Serenity Prayer

Ca un gand de final, cercetarea cu privire la activitatile ce ne amplifica sau nu excitarea nervoasa m-au facut sa ma gandesc la felul cum societatea moderna pare sa fi imbratisat activitati care cresc excitarea nervoasa si care ne indeparteaza de liniste si pace sufleteasca. Activitatile competitive de tip sportiv, politic (vezi kinki patriotismul - fiindca botinta e kinki :P) sau social (jocurile video sau VR violente de exemplu), intrigile cultivate si viralizate in mass-media au un efect de sporire a intolerantei si excitarii nervoase universale iar in locurile de pe planeta unde se intrunesc si alti factori de risc, chiar au izbucnit razboie ori sunt pe cale sa izbucneasca. Sper ca articolul de fata sa va fi oferit cateva idei cu privire la ce putem face fiecare dintre noi pentru dez-escaladarea mult-dorita. 

Daca doriti sa aflati mai multe despre acest gen de activitati va recomand sa lecturati articolul Tinerete Fara Batranete, publicat in blogul Psihopedia in anul 2015. De asemenea, va mai recomand articolul Gestionarea Furiei, aparut in acest blog in anul 2019, care a stat la baza videoclipului postat pe aceasta pagina.








(1) Imaginea Pink Lotus, de Q. Hung Pham, via Pexels

(2) Science Alert, (acc. 08.08.2024), Venting doesn't reduce anger but something else does, website: ScienceAlert.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu