Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 6 iulie 2024

Psihologie Pozitiva

Unii vorbesc despre psihologia pozitiva ca si cand ar fi citit toate cartile lui Martin Seligman. Psihologia pozitiva nu este gandire magica si nici supra-estimarea propriilor abilitati. Si totusi, ce este psihologia pozitiva?



☆ ☆ ☆


Am observat ca numerosi oameni au auzit despre psihologia pozitiva, chiar si de Martin Seligman, principalul promotor al acesteia, dar folosesc intr-un mod cu totul nepotrivit termenul de psihologie pozitiva, tradandu-si astfel lipsa de cultura psihologica. Spre exemplu, este oare psihologie pozitiva daca cineva incearca sa puna o canapea intr-un portbagaj de Duster? Sau chiar mai dramatic decat atat: cineva care isi supra-estimeaza abilitatile de inotator si se avanta dincolo de geamandura pentru ca, in final, si cu mare dificultate, sa fie salvat de la inec de catre salvamar - oare o astfel de persoana a dat dovada de psihologie pozitiva? Dar o persoana care isi pune toate economiile la bataie fiindca simte ca si le-ar putea dubla la jocul de noroc?

Daca doriti sa folositi termenul de psihologie pozitiva pentru a ironiza pe cineva care crede in ponei roz si purcelusi zburatori atunci aveti simpatia si tot respectul meu. Dar nu pretindeti ca ati citit cartile lui Martin Seligman si stiti ceva despre psihologia pozitiva! O alta categorie de persoane care vorbesc despre psihologia pozitiva, fara sa stie ce este sunt cei care considera ca psihologia pozitiva este echivalenta cu gandirea magica, asa cum apare ea in documentarele si cartile despre succes din categoria The Secret, sau in discursurile motivationale perorate de speakeri motivationali in fata unor sali pline de visatori.

Gandirea Magica, caracteristica stadiilor infantile ale dezvoltarii congitive presupune stabilirea de legaturi de tip cauzal intre propriile dorinte, comportamente sau ritualuri si evenimentele realitatii, in absenta oricarei dovezi. Un tricou norocos sau o pisica neagra care iti aduce ghinion reprezinta cateva exemple de gandire magica. Tot gandire magica este si credinta in astrologie din moment ce nu exista posibilitatea de a se demonstra stiintific (prin metode de cercetare specifice) ca influenta astrelor este reala. 


Dar sfera gandirii magice este mai diversa decat atat. Fiindca oamenilor le plac lucrurile simple, care nu necesita efort insa dau rezultate (sau cel putin traim cu aceasta convingere), acestia si-au accesat latura magica a personalitatii si considera ca se pot face anumite vraji pentru rezolvarea unor probleme, inclusiv de sanatate mentala. In documentarul The Secret, in absenta unor dovezi stiintifice propriu-zise se promoveaza ideea ca omul isi poate controla destinul prin intermediul alegerii gandurilor sale - daca vizualizam anumite scenarii (pozitive) suficient de des, nu facem altceva decat sa le atragem in viata noastra! 


Si, surpriza, nici aceasta nu este psihologie pozitiva, e doar o simplificare exagerata si o intelegere superficiala a succesului - in sensul ca atitudinea proprie genereaza succesul. Cu alte cuvinte, este gandire magica. Prin intermediul atitudinii, oamenii isi controleaza destinul intr-o anumita masura insa vor ramane intotdeauna lucruri greu sau imposibil de schimbat prin atitudine. Schimbarile devin posibile in masura in care datele realitatii le pot sustine: abilitatile noastre si ritmul in care le putem dezvolta, posibilitatea de a accesa anumite resurse, anumite oportunitati, etc. 

Bun, si atunci ce este Psihologia Pozitiva?

Adevarata psihologie pozitiva este mai putin despre succesul material si castig cu orice pret - winning. Este totusi despre atitudine si gandire, despre conectarea cu ceilalti, dar si despre auto-cunoastere, despre punerea in valoare a calitatilor personale, despre descoperirea sensului vietii, despre gratitudine si starea de bine ca mijloace de a ne spori satisfactia personala si fericirea, deci sanatatea psihica. In psihologia pozitiva a lui Martin Seligman este loc si pentru lucruri imposibile, din moment ce a scris o carte de cateva sute de pagini care se numeste Ce Putem si Ce Nu Putem Schimba, Va puteti imagina ca nu este plina de indemnuri naive de tipul Orice este posibil, asteapta-te la miracole!




Iar in speranta ca nu veti mai confunda niciodata psihologia pozitiva cu gandirea magica si idealismul tamp, va invit sa lecturati urmatoarele concepte de baza ale psihologiei pozitive:

  • STIL EXPLICATIV ~ Se refera la interpretarile automate pe care fiecare dintre noi le practica in mod normal in relatie cu evenimentele de zi cu zi. Ei bine, la unii, stilul explicativ este de un pesimism patologic: evenimentele negative sunt vazute ca avand efecte permanente si predominante, in timp ce evenimentele pozitive sunt percepute ca fiind exceptii de la regula. Ca o solutie pentru stilul explicativ pesimist se propune contestarea acestor interpretari.
  • NEPUTINTA INVATATA ~ Este un concept dezvoltat de echipa de cercetatori a lui Seligman care, prin intermediul unor experimente cu caini (da, stiu), a ajuns la concluzia ca psihicul animalelor ajunge sa invete neputinta si pesimismul atunci cand socurile (electrice) sunt prea multe iar animalul respectiv nu are posibilitatea de a le opri prin intermediul unor actiuni proprii - cum ar fi apasarea unei pedale.
  • PSIHOLOGIA SANATATII ~ Seligman a observat faptul ca abordarile din psihologia medicala sunt focalizate mai curand pe boala, patologic si repararea lucrurilor nesanatoase. Acesta avanseaza ideea ca psihologia ar putea fi si despre educatie, munca, casatorie si chiar sport, lucruri care pot avea un impact asupra sanatatii psihice daca ar fi abordate cu mai multa atentie - pana sa tratam depresia ar fi cel putin la fel de util sa invatam ce este fericirea si cum o putem obtine.Ca un indiciu interesant - fericirea este despre a obtine ceva (fericirea naturala, trecatoare) dar si despre felul cum interpretam lucrurile: cu apreciere si / sau detasare (fericire sintetica, permanenta). 
  • STAREA DE FLOW ~ Este un concept specific psihologiei pozitive si reprezinta acea stare speciala pe care o traim atunci cand practicam o activitate preferata (sportiva sau intelectuala) si prin intermediul careia ne putem manifesta calitatile personale. In starea de flow pare sa dispara notiunea de timp si spatiu iar atentia noastra este focalizata asupra activitatii respective.
  • ALEGEREA SI DESTINUL ~ Seligman nu neaga faptul ca exista lucruri care nu pot fi controlate: bagajul genetic, parintii, mediul in care ne-am nascut. Totusi autorul atrage atentia asupra lucrurilor pe care le putem intr-adevar controla: atitudinea proprie, aprecierea, gratitudinea, iertarea, detasarea de trecut. 
  • PLACERE, BINE, SENS ~ Viata Placuta consta in urmarirea emotiilor pozitive in relatie cu trecutul, prezentul si viitorul. Viata Buna se refera la punerea in valoare a calitatilor personale in vederea obtinerii de satisfactii mai profunde, prin intermediul starii de flow. Iar Viata cu Sens adauga o componenta in plus Vietii Bune: punerea calitatilor personale care te definesc in slujba a ceva mai presus de tine: Dumnezeu, omenirea, progresul, intelepciunea universala, etc. 
Am intalnit oameni pe internet care faceau comentarii zeflemitoare la adresa lui Martin Seligman si a psihologiei pozitive. Sigur, principala problema ar fi aceea ca vorbim despre lucruri la care nu ne pricepem. Unii dintre cei pe care i-am intalnit, cum ar fi dl. Dorian Furtuna, au probabil o pregatire temeinica in alte domenii, de exemplu Filosofia. Totusi daca as fi in locul unor astfel de persoane nu as emite teorii sau opinii cu privire la autori de tipul lui Martin Seligman inainte de a fi lecturat 3 sau 4 carti de psihologie pozitiva autentica, din scoarta in scoarta. 








(1) Imaginea Hand Stand, de Sam Kolder, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu