Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

luni, 17 iulie 2023

Strainul din Tine

A-ti face planuri de viitor pe termen lung si foarte lung este ca si cand ai incerca sa-i dai sfaturi unei persoane care are mai multa experienta de viata si mai multe cunostinte decat tine. Iar daca Sinele Viitor refuza aceste sfaturi, este aceasta o tradare? 



☆ ☆ ☆


Strainul din tine suna ca un concept sofisticat, post-psihanalitic, dar nu este. Si nu este nici despre acea parte din noi care face lucruri, bune sau rele, de care nu ne credeam in stare, desi ar fi si acel strain demn de un articol cel putin la fel de interesant ca si cel pe care am de gand sa il scriu azi. Strainul din tine despre care intentionez sa scriu este mai curand strainul din viitorul tau: cel care vei fi peste 20, 50 sau chiar 70 de ani. O intalnire intre tine, cel care esti azi, cu infatisarea, stilul de viata si valorile tale prezente si Sinele Viitor, cel care vei fi peste, sa zicem, 30 de ani, intr-o alta etapa de dezvoltare, cu alta infatisare, alt stil de viata si alte valori, ar fi una extrem de provocatoare, nu-i asa? 

Ar fi probabil o intalnire incomoda, daca nu ingrozitoare pentru cel care esti azi, in special daca esti un adolescent cu visuri nemarginite. Pentru Sinele Viitor intalnirea nu ar fi atat de incomoda pentru simplul fapt ca stie cine esti, care iti sunt preocuparile si limitele. E mult mai dificil sa te intalnesti cu cel care vei fi in viitor: infatisarea, preocuparile si limitele noastre sunt rezultatul unei lupte permanente de surmontare, auto-depasire sau acceptare (atunci cand nu se mai poate face nimic), despre care tu, cel de azi, nu stii absolut nimic. Tu, cel de azi, iti ai propriile tale lupte, propriile probleme si propriile chinuri - toate acestea il vor face sa zambeasca pe cel care vei fi peste 30 de ani. 




Oare de ce ne este atat de greu sa descoperim cine vom deveni peste 30 de ani? Ma rog, probabil ca exista o minoritate care, poate fi surprinsa in mod placut sa-si descopere Sinele Viitor: poate ca unii dintre noi au reusit in acest timp sa-si depaseasca conditia, sa termine scoli si facultati, sa piarda kilograme, sa se tina de programul de antrenament fizic sau sa isi indeplineasca cea mai mare parte dintre visurile adolescentei. Dar este mai probabil ca cel care esti azi sa isi fi schimbat idealul de sine, preocuparile si valorile de cateva ori. Iar asta poate fi interpretat ca o tradare, ca o indepartare de sine. 

Intre tine cel de azi si cel care erai in urma cu 30 de ani, sau intre tine cel de azi si cel care vei fi peste 30 de ani se pot naste tot felul de emotii: mandrie, compasiune, dezamagire, sentimentul ca ai fost tradat, etc. Timpul trecut si evenimentele traite, experienta acumulata pot explica foarte bine de ce esti in aceasta situatie dar pentru tine, cel care erai in urma cu 30 de ani poate fi greu de inteles. Cel care erai in urma cu 30 de ani nu a participat la toate negocierile dintre tine si realitate si inca mai crede in poneiul roz si purcelusul cu aripi. Iar cel care esti azi probabil ca are si el niste mituri pe care Sinele Viitor le-a pierdut... ca sa poata supravietui. 

Iata care sunt cele mai importante socuri pe care ti le-ar putea produce intalnirea cu Strainul din Tine:

  • ASPECTUL FIZIC ~ imbatranirea si decaderea ca urmare a erorilor asociate stilului de viata
  • STATUTUL SOCIAL ~ fiindca avem tendinta sa evaluam oamenii in functie de pozitia sociala
  • RESURSELE MATERIALE ~ asociate mai mereu pozitiei sociale
  • STAREA CIVILA ~ cu tine te-ai casatorit sau de ce nu ai reusit sa-ti mentii partenerul
  • STAREA DE SANATATE ~ cum ai imbatranit si daca te mai bucuri de independenta si mobilitate. Sau chiar de ce te afli la 2 metri sub pamant?
  • RELATIILE ~ de ce ai ramas singur sau de ce ai doar prieteni falsi

Cred ca pentru cei mai multi dintre noi, supravietuirea se face prin intermediul compromisului si a acceptarii. Compromisul este rezultatul negocierilor permanente dintre noi si realitate, dintre planul interior, al aspiratiilor personale si cel exterior, al datelor reci ale realitatii. Cand te afli intr-o barca sparta esti nevoit sa arunci totul pentru a nu te scufunda. Poti avea o ladita plina de aur cu tine - valorile tale, si vei renunta la aceasta ladita daca vrei sa supravietuiesti. Asa cum esti nevoit sa accepti ca nu toata lumea poate sa devina rock-star, actor celebru sau sportiv profesionist si de succes. Aceasta acceptare este rodul negocierii. 

De multe ori negocierea devine un santaj: vei accepta conditiile pe care ti le impune realitatea, iti vei arunca peste bord valorile incompatibile cu viata sau iti vei pierde viata si gata. Fiindca realitatea poate sa devina un terorist atunci cand refuzam sa o privim in ochi si sa avem de-a face cu ea. In acest cadru de referinta, actul de a-ti face planuri de viitor, pe termen lung si foarte lung poate sa para o gluma - cum ai putea tu, cel de azi, cu un bagaj limitat de cunostinte si cu o experienta de viata saraca, sa ii indici celui care vei fi peste 5 sau 10 ani care este calea de urmat? 

Gandirea exista pentru ca ideile sa poata muri in locul nostru. Alfred N. Whitehead

Nu de alta dar cel care vei fi peste doar 5 ani iti poate da lectii de viata pe care nu le-ai primit niciodata, de la nimeni. Din toate aceste puncte de vedere, Sinele Viitor este un strain, poate fi o versiunea mai buna a ta, iar in unele situatii poate fi o versiune esuata a propriei persoane: sa speram ca nu este un toxicoman, de exemplu, un alcoolic sau un dependent de pacanele care si-a pierdut locuinta! Revelatiile pe care ti le ofera intalnirea cu Sinele Viitor ar fi nepretuite: fumatul chiar produce cancer iar dulciurile strica mai mult decat dintii!  Persoana care iti prilejuieste aceste revelatii este, in buna masura, un strain. 

Si totusi: exista oare o parte din noi care rezista trecerii timpului? Cred ca este o intrebare importanta. Atunci cand descoperim ca, in ciuda trecerii timpului, cel care esti azi are cateva lucruri in comun cu cel care erai in urma cu 30 de ani, ne apropiem de ceea ce Alfred Adler numea Scopul Vietii - acea idee fundamentala care ghideaza existenta noastra asigurand Legea de Miscare a personalitatii noastre. Cand descoperi ca cel care esti azi este la fel de curios / ambitios / sociabil / etc, te apropii de intelegerea mesajului cu care ai venit in aceasta lume. Sau este acest mesaj doar un mit? Nu am un raspuns la aceasta intrebare dar, in ciuda abstractizarii si a lipsei dovezilor stiintifice, ramane totusi un mister care merita investigat. 









(1) Imaginea Cheerful Teen Playing With Grandmother, de Andrea Picquadia, via Pexels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu