Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

sâmbătă, 8 iulie 2023

Un Desen Misterios

Probabil orice gest pe care il face liderul de la Kremlin poate deveni o stire in acest moment. Ei bine, de curand acesta a realizat un desen. Oare ce ne transmite Putin prin intermediul desenului sau? 



 ☆ ☆ ☆ 


Vladimir Putin, aflat la un eveniment organizat de Agentia pentru Initiative Strategice din Rusia, are o initiativa proprie prin intermediul careia, mai curand decat sa-si prezinte viziunea proprie cu privire la viitorul economic al Rusiei, ne ofera o perspectiva asupra propriului psihic, ceea ce, data fiind pozitia de putere pe care o ocupa in fruntea Federatiei Ruse, probabil ca are multa legatura cu viitorul economiei din tara pe care o conduce cu brat de fier. Initial ai senzatia ca doreste sa aduca completari unor grafice deja existente pe panoul electronic, dar rezultatul este total imprevizibil. 

Mi-am propus ca in acest articol sa analizez acest desen din perspectiva psihologica si sper ca cele 3 carti de interpretare a testelor proiective sa-mi fie de folos. Un test proiectiv este un mijloc de cercetare a personalitatii care urmareste ca prin intermediul unei sarcini vag definitie sa obtina date privitoare la structura personalitatii unui individ. O astfel de sarcina vag definita este aceea de a desena un omulet, un copac sau o familie. Modul cum sarcina este dusa la indeplinire si detaliile de continut ale desenului respectiv pot fi interpretate si, prin punerea lor in legatura cu alte dovezi (interviu, chestionar, alte tipuri de teste, etc), se ajunge la un anumit profil de personalitate. 

Acestea fiind zise, va propun sa vedem videoclipul care il prezinta pe presedintele Federatiei Ruse la treaba iar apoi vom incerca sa analizam produsele activitatii sale artistice. Observam deci felul in care Putin deseneaza, comportamentul sau non-verbal, miscarile sale, cat de sigure sau minutioase sunt, bogatia detaliilor din desen si energia pe care o depune in conturarea desenului. Observam de asemenea spatiul utilizat, dimensiunile desenului iar in final ne indreptam atentia catre continutul si emotiile pe care desenul le transmite. Nu in ultimul rand, contextul in care este realizat desenul are si acesta semnificatia sa, dand sens desenului. 




I. Forma sau Miscare?


As spune ca detaliile desenului sunt minime si predomina mai curand miscarea. Desenul nu este unul minutios, dimpotriva, este schematic, ca si cand autorul n-ar avea mult timp la dispozitie. Cand un desen este realizat in acest fel putem lansa ipoteza ca autorul este o persoana dinamica, activa care se afirma cu usurinta. Potrivit cercetatoarei Brigitte Langevin, daca miscarile sunt vii si rapide, aceasta poate fi semnul impulsivitatii, reactivitatii (lipsa autocontrolului) sau chiar al nerabdarii. Avem a face cu un caracter puternic, probabil plin de furie, dupa cum afirma cercetatoarea canadiana. In acest caz predomina actiunea in raport cu reflectia. Urmarindu-l pe Putin n-am ramas cu impresia ca acesta a fost foarte minutios si atent la detalii. Oare ce alte sarcini mai realizeaza in acest fel? 

II. Utilizarea Spatiului


Cand incepem sa desenam putem sa alegem spatiul din susul paginii / panaoului, din josul acestuia, din stanga sau din dreapta. Ori se mai poate sa nu ne ajunga spatiul pentru ceea ce ne-am propus sa desenam. In cazul desenului micutului Vladutz, spatiul liber de pe panoul elecronic este intrebuintat in intregime, daca punem la socoteala si semnatura care umple intregul spatiu. Este, potrivit specialistilor in grafologie si teste proiective semnul unei personalitati asertive si increzatoare. Aceasta umplere a paginii poate fi considerata si o compensare pentru nevoia de atentie: uite-ma, sunt aici, nu pot fi ignorat. Putin lasa si ceva loc liber in pagina sa, mai pe margine, nu prea mult insa - e locul ramas pentru ceilalti! 

III. Omisiunile


Daca acceptam ca e vorba despre un portret, acesta nu are omisiuni majore. Totusi, fiind schematic, la figura desenata ochii par a fi lipsiti de pleoape si gene iar gura nu prezinta buze. Atat genele cat si buzele reprezinta simboluri ale feminitatii (genele clipesc cu delicatete iar buzele saruta), ceea ce are sens, fiindca Putin nu tine sa-i fie recunoscute partile sensibile, dimpotriva. Lipsa pleoapelor si a genelor poate sugera si vulnerabilitatea la stimulii veniti din exterior - cu alte cuvinte, ochiul (ca simbol al sufletului) poate fi ranit usor. Este oare un mod de a transmite dificultatea de a gestiona provocarile venite din exterior? Sau este un mod de a comunica incapacitatea de a ignora ceea ce se intampla in jur? 

IV. Elementele Neobisnuite


Cand un element al desenului nu seamana cu realitatea, acesta este neobisnuit. Aceasta transformare nu este intamplatoare insa intelegerea ei nu este usor de realizat. Desenul lui Putin contine elemente neobisnuite si chiar bizare: forma capului in intregul ei este neobisnuita. Partea de sus si cea de jos a capului sunt perfect drepte iar partile stanga si drapta sunt in valuri. Cum interpretam aceasta deformare? In teorie, susul paginii reprezinta intelectul si spiritul iar josul paginii aspectele materiale sau universul nevoilor primare. Ambele par bine definite, clar delimitate - poate fi semnul unor idei si principii spirituale fixe si, respectiv un univers material clar definit. Obrajii (simbol al imaginii personale in lume - nu-mi terfeli obrazul!) sunt in valuri si reprezinta un mister: ei ar putea simboliza o imagine personala neclara, incerta sau chiar deformari obtinute in urma agresiunii externe. 

V. Simboluri


Desenul lui Putin nu are decat simboluri asociate chipului uman: ochi, gura, urechi, nas, par. In acest sens, urechile par intr-adevar disproportionat de mari ceea ce poate simboliza nevoia de informatie. La fel se intampla si cu ochii, care par a fi curiosi, bine-deschisi in nevoia avida de a receptiona mesajele venite din exterior. Sprancenele dau privirii o nuanta sensibila, de vulnerabilitate, pozitionarea acestora sugerand de regula ingrijorare, vinovatie sau chiar induiosare. Cele trei fire de par in dezordine dau impresia de dramatism / decadere si par a transmite stresul care ne face sa ne neglijam aspectul fizic. Gura in schimb transmite optimism, poate chiar incapatanarea de a afisa barbatie si incredere, in ciuda elementelor care transmit vulnerabilitatea sau chinul inteior. 

 
☆ ☆ ☆ 


Nu stiu exact la ce priveste cu atat de mult interes chipul bizar izvorat din talentul artistic al lui Vladimir Putin. Sa fie oare cursul rublei, care se afla in cadere libera de ceva timp? Sa fie ofensiva fratilor ucraineni? Sa fie recunoasterea internationala de care se bucura el insusi, impreuna cu mama Rusie? E greu sa spus. Mie unul desenul imi transmite o doza de melancolie - cum ar fi melancolia unor idealuri in care nu mai crede nimeni. De asemenea, trebuie sa apreciem faptul ca de la amenintari nucleare si pana la desene de scolarel este cale lunga. Dar desenul lui Putin schimba totusi ceva: ne ajuta pe noi toti sa ne relaxam si sa ne vedem de vacanta noastra de vara, fiindca totusi o meritam, nu-i asa? 

Acestea fiind spuse, am sa inchei acest articol aici, cu mentiunea ca metodele de cercetare in psihologie presupun acumularea de dovezi multiple pentru a trage anumite concluzii. Daca desenul lui Vladimir Putin este un bun punct de plecare pentru lansarea unor ipoteze privind procesele pe care le traverseaza sau trasaturile sale de personalitate, acesta nu este suficient pentru a sari la concluzii, fiind nevoie de date suplimentare obtinute prin alte mijloace specifice domeniului. Unii au afirmat spre exemplu ca chipul desenat de Putin sugereaza afectiuni psihice sau tulburari de personalitate cum ar fi cea paranoida ori narcisica ori chiar tulburarea de tip Borderline. Si chiar daca desenul ofera astfel de indicii, concluziile solide ar trebui excluse in acest moment. 








(1) Imaginea Smiley Drawing, de Melissa, via Pexels

(2) Anzieu, D., Chabert, C.,(2010), Metodele Proiective, editura Trei, Bucuresti.

(3) Corman, L., (2012), Testul Desenului Familiei, editura Trei, Bucuresti.

(4) Langevin, B., (2011), Copiii si Desenele Lor, editura Philobia, Bucuresti. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu