Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

miercuri, 6 martie 2019

Ce Este Gandirea Pozitiva?

Unul dintre cei mai la moda termeni, acela de "gandire pozitiva", beneficiaza de foarte multa atentie in cartile, articolele si discursurile care ii sunt dedicate. Si totusi, nimic din toate acestea nu a reusit vreodata sa defineasca gandirea pozitiva. 


o o o

Cred ca nu exista termen mai vag si greu de definit decat acela de "gandire pozitiva". Probabil ca atunci cand auzi de gandirea pozitiva te gandesti la gandirea optimista, poate chiar la discursul interior de auto-sustinere. Sau poate te gandesti la faptul ca gandirea pozitiva este sanatoasa si o dovada de sanatate psihica, in sine. Oare asta inseamna sa gandesti pozitiv?

Uneori intalnesti oameni care se lupta cu societatea toata viata, fiind parca condamnati la respingere si la a ramane niste neintelesi. Dar ei "gandesc pozitiv" fiindca stiu ca mai devreme sau mai tarziu cei care i-au haituit ii vor considera "iluminati" sau, nascuti inainte de vremea lor. Se spune ca atunci cand toti iti spun ca esti beat, trebuie sa mergi sa te culci. Si daca problema este, de fapt, la ei? Unde este, pana la urma linia de demarcatie intre curaj ori perseverenta si nebunie sau habotnicie?

In aria sanatatii psihice, ceea ce face diferenta este de fapt capacitatea noastra de rezilienta in situatii critice, adica incarcate cu stres de tot felul. Alfred Adler spunea ca "stilul de viata" sau altfel spus personalitatea umana se tradeaza in situatii critice. De aceea fetele sunt niste mici oameni de stiinta si ii testeaza pe baieti ca pe soareci - in absenta tatalui "Rosu Imparat" care iti da vreo 3 incercari pentru a simti ca ai luptat pentru mana printesei.

Dar ce este gandirea pozitiva? Iata cateva mituri despre gandirea pozitiva:


    • ESTE O GANDIRE OPTIMISTA. Ei bine, da si nu. Adica, poate fi pozitiv sa iti spui vorbe de incurajare pentru a te energiza si a reusi sa duci la bun sfarsit un proiect inceput. Dar oare cat de pozitiv este sa iti spui ca poti sa zbori si sa te arunci de la etaj? Este doar o metafora dar multi fac asta atunci cand isi fixeaza scopuri nerealiste.
    • ATRAGE LUCRURILE PE CARE TI LE DORESTI. Tot la fel, da si nu. Le atrage in sensul ca daca mentii in centrul atentiei tale anumite scopuri, exista multe sanse sa urmaresti acele scopuri si sa "pui osul la treaba". Dar daca te multumesti sa visezi si urasti cu adevarat munca si eforturile, gandirea in sine nu atrage absolut nimic.  
    • TE AJUTA SA ITI DEPASESTI LIMITELE. Da si nu. Gandirea pozitiva te ajuta sa iti valorifici un potential de care dispui si poate, prin eforturi, te poate ajuta sa descoperi versiuni surprinzatoare ale propriei personalitati. Dar gandirea pozitiva nu te poate ajuta sa devii supra-om. 
    • II SCHIMBA PE CEI DIN JUR. Da, si nu. S-a descoperit spre exemplu ca, atunci cand iti privesti partenerul intr-o lumina pozitiva, prin "lentile roz", cuplul devine longeviv si fericit, legatura devine solida. Cu toate acestea, schimbarea se afla mai curand in mentalitatea si dispozitia noastra decat in comportamentul celuilalt.
Cu alte cuvinte, orice am crede despre gandirea pozitiva, poate sa devina oricand inversul acelui lucru. Gandirea pozitiva nu este echivalenta cu optimismul, nu te ajuta sa devii Super-man (decat in mintea ta si probabil in mod episodic), nu te ajuta sa atragi lucruri daca nu esti dispus sa pui osul la treaba si nu schimba pe nimeni, mai ales daca acea persoana pur si simplu nu doreste sa se schimbe ea insasi. 

Si atunci de ce se face tot acest "tambalau" cu privire la gandirea pozitiva? De ce se scriu atatea carti despre afirmatii pozitive, legea atractiei, gandire pozitiva si fericire? Poate in primul rand pentru ca oamenilor le plac miracolele - cu exeptia budistilor, probabil. Si pentru ca se gasesc intotdeauna persoane care speculeaza nevoile noastre.

Ceea ce este sigur e faptul ca asa-zisa gandire pozitiva are, cel putin pe termen scurt, efectul de a-ti imbunatati dispozitia emotionala. Aici se vede efectul optimismului, cu siguranta. Chimic vorbind, hormonal, gandirea pozitiva este un drog si inca destul de puternic. Optimismul este foarte confortabil din punct de vedere emotional si contine aprecierea - adevarata sursa de buna-dispozitie. Daca crezi ca sunt posibile tot felul de lucruri, crezi, in esenta, ca viata este frumoasa si plina de resurse disponibile. 

Dar vine vremea cand termenele limita sunt atinse, nu insa si obiectivele si atunci realizezi ca, desi multe lucruri s-au dovedit a fi posibile, dintre cele dorite, marile tale scopuri si obiective au ramas inca departe. Aici poate surveni o depresie si destul de multa gandire cu caracter patologic. Te-ai amagit si nu poti sa ti-o ierti. Ai pierdut timpul si resursele. Ai multe motive sa capitulezi si sa iti plangi de mila.

Astfel ajungi sa descoperi trasaturile gandirii pozitive mature:

    • GANDIREA POZITIVA ESTE FLEXIBILA. O gandire matura se dezvolta pe masura ce intampinam obstacole si le depasim, sau acceptam ca acele obstacole sunt imposibil de depasit. Apare restructurarea obiectivelor in acord cu posibilitatile si realitatea iar maturitatea se vede in aceasta flexibilitate, in disponibilitatea de a ne lasa influentati, intr-o anumita masura, de ceea ce se intampla in jur. Cand toti oamenii iti spun ca esti beat... oare problema este la ei?
    • REZILIENTA GANDIRII POZITIVE. In ciuda faptului ca lucrurile nu merg asa cum ne dorim noi, gandirea pozitiva ne cere sa ne pastram entuziasmul, chiar si in absenta unui feedback pozitiv - caci adesea el lipseste cu desavarsire. Uneori intalnesti multi oameni care iti spun ca esti nebun, pana sa intalnesti un grup care considera ca esti un iluminat. Dar o gandire pozitiva sporeste resursele noastre adaptative si rezilienta nu se vede in faptul ca ne protejam iluziile cu habotnicie, cat in faptul ca ne protejam viata si sanatatea. 
    • REALISMUL GANDIRII POZITIVE. O gandire pozitiva care nu este in acelasi timp si realista este o nebunie de la un capat la celalalt. Cu toate ca avem dorinte, idealuri si credem ca sunt posibile, avem nevoie sa tinem cont de felul in care ne raspunde realitatea sociala. Aceste indicii vor  face diferenta intre curaj si nebunie.
    • GANDIREA POZITIVA PROTEJEAZA VIATA. Aceasta cred ca este trasatura fundamentala a adevaratei gandiri pozitive. In situatii in care pierderea este evidenta sau in care realitatea ne demonstreaza ca am fost naivi si ne-am amagit, gandirea pozitiva ar trebui sa intervina pentru a ne mentine increderea neclintita in procesul vietii, viata fiind binele suprem. 

Drept concluzie, as spune ca am conturat in acest articol doua versiuni destul de diferite ale gandirii pozitive. Daca una este naiva, credula, excesiv de optimista si care nu rezista la impotrivire, precum gandirea unei fete indragostite care idealizeaza si se imbata cu apa rece, cealalta versiune este realista, tine cont de limitele realitatii si de feedbackul extern, nu se transforma in depresie la prima frustrare si, mai presus de toate, manifesta un adevarat cult pentru viata - binele suprem.








(1) Imaginea Explosion of Positive Energy, de Lucas, via Flikr, sub licenta CC BY-NC 2.0

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu