Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 23 iulie 2023

Victima si Lover Boy

Cred ca nu ti-ai dorit niciodata sa devii victima unui proxenet. De aceea iti ofer un articol despre limite: ce sunt acestea si cum le poti utiliza pentru a preveni propria ta victimizare.



 ☆ ☆ ☆ 


Pentru femeile mature si trecute prin viata probabil ca metoda Lover Boy nu va produce niciodata rezultatele asteptate de proxeneti. Adevarata vulnerabilitate este la fetele tinere, abia intrate in viata adulta si pe piata muncii, aflate in cautarea unui partener. Desigur, idealismul lor este normal la varsta respectiva asa incat multe dintre ele vor respinge baietii normali de varsta lor care nu le pot oferi viata promovata de societatea de consum. Dupa zeci de ani de mesaje televizate si mediatizate despre ce inseamna sa traiesti bine, adevarat si frumos, ar fi culmea sa crezi altceva! 

Mai exista posibilitatea ca tinerele despre care vorbim sa fi experimentat in propria familie un stil de viata mai apropiat de realitate si totusi acceptabil, astfel incat sa cunoasca vreo alternativa. In conditiile in care valorile familiei se afla intr-o continua degradare in avantajul celor materiale, a profesiei si a ideii de independenta si auto-suficienta, aceasta posibilitate este tot mai slaba. Pe fondul acestor transformari, apar proxenetii de lume noua, ca sa zic asa, versati in arta seductiei si cunoscatori al vulnerabilitatilor celor tineri si care, in mod insidios si subtil, se vor insinua in viata acestora, pentru a profita. 

Un exemplu la indemana este acela al fratilor Tate, care, pentru motive destul de bune (presupusa coruptie a sistemului judiciar din Romania si abundenta de victime cu potential), s-au mutat in Romania (direct la sursa) pentru a face niste bani. O sa-mi spuneti ca ar fi mai bine sa asteptam justitia sa se pronunte, dar stiti ca exista o vorba: daca merge, macane si arata ca o rata, s-ar putea sa fie rata! Si Andrew Tate chiar arata a ceva in videoclipurile pe care le-a facut publice el insusi! Dar mai bine sa va las pe voi sa trageti concluziile, nu-i asa?





Despre Limite

Stabilirea de limite clare reprezinta singura arma pe care o aveti la dispozitie atunci cand va confruntati cu un proxenet care, din dorinta de a-si proteja pielea, nu incearca sa va impuna nimic cu forta, dar are in schimb o abordare de tip boiling the frog. Cred ca ati auzit de mitul potrivit caruia, daca pui o broasca intr-o tigaie cu apa si cresti temperatura gradual, aceasta nu va simti pericolul si va ajunge sa-si pairda viata in apa fierbinte. Desi aceasta este un mit, el reflecta o realitate valabila pentru universul uman: noi oamenii detectam mai greu abuzul atunci cand acesta apare gradual. Cu alte cuvinte, un abuzator poate folosi reticenta noastra la schimbare pentru a introduce schimbarea sistematic dar in cantitati neglijabile

In cazul proxenetilor, acestia nu iti vor propune direct sa lucrezi pentru ei intr-o meserie care iti repugna dar daca propunerea va interveni spontan, in urma unor transformari graduale, aceasta va fi mai usor de acceptat. Pentru tinerele care nu au o imagine de sine si o identitate bine creionata, intervine procesul numit boiling the frog. Cum afirmam mai sus, capacitatea voastra de a impune limite reprezinta singura arma de care dispuneti. Dar ce sunt limitele? Limita este o linie a proprietatii: este locul unde se termina persoana ta si drepturile tale si incepe persoana celuilalt si drepturile sale. 

Limitele se formeaza prin intermediul:

  • CERINTELOR FACUTE ~ Te rog sa nu-mi mai spui sa lucrez pentru tine.
  • ACTIUNILOR PUSE IN PRACTICA ~ Ne separam pana vei renunta sa imi mai ceri asta.
  • AJUTORULUI CERUT~ Rog pe cineva sa ma insoteasca acasa sau cer un ordin de restrictie. 

Limitele ne ajuta sa clarificam ceea ce suntem si sa clarificam care sunt lucrurile pe care nu le vom tolera in cadrul relatiilor noastre. Desigur, pentru a-i spune proxenetului ca nu esti o femeie usoara trebuie mai intai sa stii asta despre tine. De asemenea, pentru a refuza anumite lucruri trebuie sa accepti ideea ca poti sa pierzi aceasta oportunitate, indiferent cat de bine arata din punctul de vedere al societatii de consum. Iar limitele impuse chiar produc acest efect: cei care vor sa profite de tine se vor debarasa de tine rapid! Nu inseamna ca limitele impuse nu au functionat. Cand impunem limite trebuie sa intelegem ca ele nu ii vor schimba caracterul sau intentiile intunecate celuilalt, mai ales ca e proxenet si doreste sa faca bani! 

Limitele pot fi permanente sau temporare. Limitele permanente se mai numesc limite fundamentale (defining limits) iar cele temporare mai poarta numele de limite de protectie (protective limits). La voi prezenta pe ambele in cele ce urmeaza:

  • LIMITE FUNDAMENTALE ~ Sunt cele care vorbesc despre ceea ce sunteti, despre identitatea dvs si nu poate fi schimbat de nimeni si nimic, niciodata. - ex: Eu nu sunt prostituata si nu voi fi asa ceva pentru nimeni. 
  • LIMITE DE PROTECTIE ~ Uneori este nevoie de protectie fiindca, desigur, a aparut un pericol de care trebuie sa va protejati. Limita de protectie poate fi ridicata daca pericolul dispare. Limita de protectie are o forma de tipul: daca X, atunci Y. Sau altfel spus: daca comportamentul tau X va continua, atunci voi recurge la cutare lucru Y. - ex. Daca mai spui sa fac video-chat, ma mut cu mama. 

Limitele sunt instituite in conditiile in care ne pierdem increderea in celalalt. Spre exemplu, atunci cand incepem sa ne indoim ca aceasta persoana va face ceea ce spune sau ca este ceea ce afirma ca este, cand comportamentul sau ne rezerva tot felul de surprize, mai putin placute. De asemenea, limitele pot fi instituite cand realizezi ca nu poti fi vulnerabila cu persoana de langa tine - de exemplu atunci cand secretele si punctele tale slabe sunt folosite impotriva ta, a disparut sentimentul de a fi inteleasa si protejata si apare ceea ce se cheama singuratate in doi. 

Asa cum spuneam si mai sus, limitele, la randul lor, pot crea destul de multa singuratate pentru dvs - fiindca ele nu il pot schimba pe celalalt si nu ii pot confisca libertatea de a alege. Nu inseamna ca limitele nu au functionat - ele au un rol de diagnostic, in sensul ca pun in lumina cu cine aveti de-a face. Si chiar daca v-ati dorit sa il schimbati in bine pe acest barbat cu potential dar nu ati reusit, trebuie sa intelegeti faptul ca el nu este capabil sa va respecte. Faptul ca aceasta persoana doreste sa va forteze in permanenta limitele si sa va trasforme in altceva denota atat egocentrismul cat si, probabil, dorinta de a va exploata. 








(1) Imaginea Man in Black Suit, de Mohamad Khosravi, via Unsplash
(2) Townsend, J., (2015), Dincolo de limite, editura Elpis, Bucuresti. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu