Extrovertit sau introvertit? Care dintre aceste tipuri ar putea avea o viata sexuala mai bogata? Si apoi vorbim despre cantitate, adica frecventa contactelor sexuale sau despre calitate, sau cat de mare este satisfactia? Vom incerca sa gasim un raspuns bazat pe date stiintifice, in acest articol.
Termenii de introversiune si respectiv extroversiune au fost introdusi in practica psihologica de catre Carl Jung si au beneficiat de o dezvoltare teoretica semnificativa in urma contributiei lui H. Eysenk. Extraversiunea se manifesta printr-un comportament dinamic, vorbaret si energic in timp ce introversiunea se manifesta prin tendinta de a cadea pe ganduri si un comportament rezervat. Conform teoriilor dezvoltate in domeniul personalitatii umane, introvertitii cauta mai putina stimulare si prefera relatiile intime, cu putini prieteni dar avand relatii mai profunde cu acestia. Introvertitii isi doresc independenta si evita centrul atentiei valorizand experientele profunde, fie ca vorbim despre relatii, entertainment sau profesie.
Pe de alta parte extrovertitii sunt in cautarea stimularii, in sensul ca prefera mediile in care exista o abundenta de sunete, persoane sau activitati concomitente. Ei gandesc cu voce tare, fiindca este important sa te faci auzit in grup iar fara grup nu ar mai avea oportunitatea sa fie centrul atentiei tuturor. Pare ca extrovertitii traiesc cu aceasta convingere ca toti ceilalti ar avea ceva de invatat de la ei iar aceasta daruire personala are efectul de a-i incarca bateriile extrovertitului, spre deosebire de introvertit care nu doar ca se simte mai bine cu gandurile lui sau cu un prieten intim, dar se poate spune ca in acest mod isi gaseste linistea si este mai in contact cu sensul vietii sale.
Dupa ce am facut aceasta prezentare succinta a celor doua tipuri, cred ca va este mult mai usor sa intuiti care dintre ele are parte de mai mult sex pe durata unei luni de zile si, eventual, care dintre cele doua tipuri psihologice are parte de partide de sex mai satisfacatoare din punct de vedere calitativ. Ei bine da, intuitia dvs este corecta: extrovertitii fac mai mult sex decat introvertitii dar acestia din urma par a fi niste parteneri sexuali mai buni. Acum ati spune ca, daca faci sex mai des pentru unii este suficient sa considere ca esti un partener sexual mai bun.
Si probabil ca lucrurile raman interpretabile in aceasta privinta dar puneti la socoteala faptul ca sexul cu un introvertit este mai curand... sex tantric, din moment ce acestia au afinitati pentru experientele profunde. Sexul tantric nu are drept scop orgasmul in sine ci aprofundarea experientei erotice in scopul vindecarii, transformarii si iluminarii, sau cel putin asta pretinde. Ramane o problema de interpretare dar nu ma indoiesc ca vor exista destui parteneri potentiali, interesati de astfel de experiente erotice, spiritualizate si speciale.
Un studiu realizat in Germania si mentionat de catre Brian Little, cercetator si profesor de Psihologie, indica urmatoarea frecventa a contactelor sexuale la cele doua tipuri:
- Femeile Introvertite 3.1 contacte sexuale pe luna
- Barbatii Introvertiti 3 contacte sexuale pe luna
- Femeile Extrovertite 7.5 contacte sexuale pe luna (!!) 💪😎
- Barbatii Extrovertiti 5.5 contacte sexuale pe luna
Cum interpretam aceste rezultate? Probabil ca cea mai obiectiva si realista interpretare ar fi aceea potrivit careia, aflandu-se in contact cu mai multe persoane, caci aceasta este una dintre cele mai importante nevoi ale lor, extrovertitii au mai multe ocazii de a cunoaste fizic posibili parteneri sexuali, de a se apropia de acestia si de a experiementa impreuna cu acestia, inclusiv la nivelul relatiilor sexuale. Potrivit acestei teorii ar insemna ca extrovertitii sunt si mai inclinati catre infidelitate in cuplu, ceea ce de asemenea se confirma: atat persoanele extrovertite si cat partenerii acestora sunt mai infideli in dragoste - what goes around, comes around.
In esenta, ceea ce explica activitatea sexuala mai bogata a extrovertitilor este oportunitatea, cu toate ca nu ma indoiesc ca exista alte variabile personale care vor influenta comportamentul sexual. Asa cum oportunitatea explica multe alte lucruri, precum folosirea armelor, a drogurilor sau alte infractiuni, explica la fel de bine si infidelitatea sexuala sau activitatea sexuala crescuta a extrovertitilor. Si atunci are sens sa incercam sa le limitam libertatea partenerilor nostri? Are sens sa le controlam fiecare pas de teama sa nu isi gaseasca vreun partener sexual intamplator?
Am sa va las pe voi sa raspundeti la aceasta intrebare, intrucat fiecare alegere are avantajele si dezavantajele sale, si trebuie facuta in functie de particularitatile cazului dvs. De asemenea, daca sunteti gelosi din fire, poate nu ar fi o idee rea sa va selectati un partener de cuplu mai curand introvertit - cu cat sunteti mai gelosi, cu atat mai introvertit ar trebui sa fie partenerul dvs.! 😉 Este o specie rara, de altfel, intrucat pare ca societatea actuala face eforturi pentru a extermina introvertitii, nu-i asa, oferindu-le extrovertitilor tot felul de recompense si promovand stilul de viata al acestora.
Multi cercetatori ai psihicului uman sunt de parere ca cei mai multi dintre noi, probabil mai mult de jumatate, au atat trasaturi ale introvertitilor cat si ale extrovertitilor, fiind ceea ce se cheama ambiverti. Exista date stiintifice care scot in evidenta un anumit avantaj evolutiv al ambivertilor: acestia se bucura de mai mult succes, fiind capabili sa faca uz de trasaturi specifice celor doua tipuri, intr-o imbinare care nu poate decat sa le aduca acest succes personal.
(2) Psychology Today, (acc. 12.11.2022), Are extroverts more likely to be unfaithful, website: PsychologyToday.com
(3) Wikipedia, (acc. 12.11.2022), Extraversion and introversion, website: Wikipedia.org
(4) Little, B., (2020), Psihologia personalitatii si arta de a te simti bine, editura Litera, Bucuresti
(5) Business Insider, (acc. 12.11.2022), Difference in the amount of sex between extroverts and introverts, website: BusinesInsider.com
(6) Psychology Today, (acc. 12.11.2022), Both sides now, website: PsychologyToday.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu