Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

vineri, 18 noiembrie 2022

Fericirea ca Alegere Personala

S-ar putea sa va aflati in situatia in care dupa ce ati tot fugarit o dorinta sau alta si dupa ce ati tot marcat dorinte implinite pe parcursul a zeci de ani, sa descoperiti ca niciuna dintre aceste dorinte nu v-a adus cu adevarat fericirea. Inseamna asta ca trebuie sa daramam tot ce am construit pana acum? 



☆ ☆ ☆


Este o preocupare a oamenilor din ziua de azi fiindca in ziua de azi sunt posibile atat de multe lucruri, nu-i asa, deci ar trebui sa fie posibila si fericirea. Vestea buna este ca fericirea este posibila dar s-ar putea sa nu fie acolo unde va imaginati dvs. Si anume in indeplinirea dorintelor. Sa va explic! Poate ati observat faptul ca exista persoane care au totul: bani, putere, relatii frumoase, copii reusiti, traiesc in tari dezvoltate, sunt tinere, sunt chiar si albe si cu toate acestea nu sunt fericite. Pe de alta parte, probabil ati observat si persoane care traiesc in tari sarace, nu au bani, nu au putere, si-au pierdut sanatatea, nu au relatii, nici copii, si cu toate acestea pot sa fie fericite. Nu le prea luam noi in serios si consideram ca se prefac, dar fericirea lor este autentica. 

Bun, si atunci care este secretul fericirii? Care sunt variabilele care ajung sa influenteze starea noastra de bine si respectiv fericirea? Poate ar fi bine sa va explic pentru inceput cum iau nastere emotiile umane si in mod particular fericirea, fiindca aceasta ne preocupa. Ei bine, toate emotiile umane au la origine interactiunea dintre situatia prezenta (Realitate) si situatia dorita (Ideal), intre ce este si ce ar trebui sa fie. Emotiile umane sunt un instrument pe care ni l-a pus la dispozitie evolutia speciei in scopul adaptarii la mediu in ideea de a conserva viata persoanelor, de a asigura securitatea fizica si satisfacerea diverselor nevoi. 

Iata cum pot fi intelese principalele emotii umane prin raportare la gradul in care dorintele noastre sunt satisfacute sau nu, dorintele reprezentand acea situatie ideala in care toate nevoile au fost indeplinite. 

  • FERICIRE ~ suprapunere intre ceea ce este si ceea ce ar trebui sa fie: dorinta implinita. Doresc o inghetata si primesc o inghetata. Sunt fericit.
  • ANXIETATE ~ punere la indoiala a ceea ce ar trebui sa fie: incertitudine. Doresc o inghetata dar s-ar putea sa se termine inghetata pana imi vine randul. Sunt ingrijorat.
  • FURIE ~ este amenintat ceea ce ar trebui sa fie: nedreptate. Doresc o inghetata dar cineva se baga in fata mea la coada si risc sa nu mai apuc. Sunt furios.
  • TRISTETE ~ nu mai exista sanse pentru ceea ce ar trebui sa fie: pierdere. Doresc acea inghetata dar s-a terminat chiar in fata mea. Sunt trist. 

Daca stiti voi o emotie umana care nu are legatura cu dorintele noastre va astept cu un comment. Acum ca am inteles cum se nasc emotiile umane si fericirea, trebuie sa ne punem o alta intrebare: este oare posibil ca toate nevoile noastre sa fie indeplinite? Raspunsul la aceasta intrebare este, ca intotdeauna, depinde. Depinde de cat de realiste sunt dorintele si asteptarile noastre: poate ca intr-o situatie, chiar si daca exista suficienta inghetata la super-market, nu suntem dispusi sa stam la coada sau vrem sa stam si la o alta coada in acelasi timp, sau poate ne dorim o inghetata greu de gasit si in acest fel suntem condamnati la nefericire: nu obtin inghetata pe care mi-o doresc in felul si termenul dorite de mine. 

Dan Gilbert de la Universitatea Harvard este de parere ca fericirea este de doua feluri: fericire naturala si fericire sintetica. Cea naturala este cea obtinuta atunci cand ni se indeplinesc dorintele, asa cum am descris-o mai sus. Nimic complicat aici. Cercetatorul american considera insa ca oamenii cu adevarat fericiti nu sunt cei carora li se indeplinesc toate dorintele, mai ales ca sufletul uman este un izvor nelimitat de dorinte. In special in copilarie sau adolescenta, cand inca nu am dezvoltat o intelegere mai profunda a lumii in care traim si o cunoastere de sine adecvata, dorintele pot fi coplesitoare si de aceea copilaria si adolescenta pot fi niste perioade extrem de nefericite. 

Probabil ati observat ca la copii dorintele sunt efectiv nelimitate: ei traiesc intr-un univers in care totul este posibil si toate dorintele ar trebui sa fie satisfacute pentru simplul fapt ca nu au au ajuns sa inteleaga limitele acestui univers si nu au ajuns sa se resemneze cu ideea ca puterile noastre sunt limitate, nu suntem super-eroi si, in esenta, nu tot ce zboara se mananca. De aceea misiunea sfanta a parintelui este aceea de a media relatia copiilor cu realitatea, de a-i ajuta pe copii sa ajunga cu picioarele pe pamant fara ca aceasta cadere sa fie una dureroasa, sa-i demoralizeze si sa considere ca nimic din ceea ce isi doresc nu este posibil iar viata in aceste conditii este insuportabila. Viata este frumoasa daca stim sa ne bucuram de ea in limitele cu care ne-a fost daruita.

Dar daca fericirea naturala (obtinuta prin indeplinirea dorintelor) nu este una de durata ci mai curand o iluzie, o capcana in care cadem mereu, atunci mai este posibila fericirea? Dupa cum afirmam la inceput, ar trebui sa ne dea de gandit faptul ca exista persoane carora li se indeplinesc mereu dorintele si totusi sunt nefericite dar si persoane in situatii mai curand dramatice (si-au pierdut sanatatea, banii, tineretea, etc) si totusi sunt fericite. Dan Gilbert considera ca, pe langa Fericirea Naturala mai exista un tip de fericire, numita de el Fericire Sintetica. Fericirea Sintetica ar fi aceea pe care o obtinem atunci cand nu ni se indeplinesc dorintele. Este oare posibil sa fim fericiti cand nu ni se indeplinesc dorintele?

  • FERICIREA NATURALA (obtinuta pentru scurte perioade de timp, atunci cand ni se indeplinesc dorintele)
  • FERICIREA SINTETICA (obtinuta atunci cand intelegem limitele realitatii, prin maturitate si o viziune profunda asupra vietii)

Oamenii carora li se citeste fericirea in ochi chiar si atunci cand viata pare a fi neprietenoasa cu ei si le refuza majoritatea dorinteler sau le ignora cele mai importante nevoi, sunt mai curand cei care sintetizeaza fericirea. Cu alte cuvinte, acestia pot alege sa fie fericiti in ciuda modului cum decurge viata lor, iar acesta este un izvor de energie si resurse pentru viata lor. Vom vedea in continuare ca cercetatorii au descoperit cateva modalitati prin intermediul carora oamenii pot sintetiza fericirea. Dar pana atunci am sa va invit sa lecturati fabula de mai jos:

Pribeagă şi lihnită
De foame, dă de-o vie
Cu nişte struguri rumeni, frumoşi,
De razachie.

Ciorchinii-s plini şi vulpea,
De sine înţeles,
Ar fi mâncat cu poftă
Şi nici n-ar fi ales…

Dar la-ndemâna labei
O-mpiedică s-ajungă
Până la ei zăbreaua ulucilor, prea lungă,
Şi ghimpii-n care gardul e prins şi împletit;
Ciorchinele-i aproape de bot; s-a tot sucit,
S-a ridicat: se-nţeapă
Şi-i lasă gura apă…

– Ce struguri verzi şi acri, oftează,
Nu-s de teapă!
Şi-s prea cruzi…
Mie, ce-mi place-i gustul de stafidă,
Nu-mi strepezesc eu dinţii cu această aguridă… 
(Vulpea si Strugurii. Fabula de La Fontaine)


Atitudinea pe care ati observat-o la vulpea din aceasta fabula este una dintre modalitatile prin intermediul carora oamenii ajung sa isi sintetizeze fericirea! Vulpea nu doar ca face un comentariu amar, izvorat din frustrarea de a nu putea ajunge la struguri. Acesta este modul ei de a accepta limitele realitatii si de a refuza sa mai sufere pentru ca dorinta ei de a ajunge la struguri nu poate sa se implineasca. Sunt sigur ca aceasta vulpe, cu multa voie buna (in fond nu are de ce sa sufere fiindca strugurii pe care il lasa in urma erau oricum acri), va gasi struguri mai buni la urmatorul super-market, scenariu realizabil si in limitele realitatii. Durerea este inevitabila dar suferinta este optionala. 

Cercetatorii de la Harvard au descoperit doua cai prin care se poate sintetiza fericirea. Observand comportamentul unor persoane carora nu li se indeplinisera dorintele dar cu toate acestea erau cat se poate de fericite, Dan Gilbert intelege ca, in ciuda faptului ca acest univers este imperfect, unele persoane aleg efectiv sa fie fericite. Unul dintre cazurile studiate de el era al unui barbat care fusese condamnat pe nedrept si isi petrecuse zeci de ani in puscarie. Cand a fost eliberat acesta a declarat ca a fost o experienta extraordinara si nu are niciun regret. Un alt caz de notorietate este acela al primului baterist al trupei Beatles (Pete Best), care a fost inlocuit de Ringo Star si declara ca a fost mai fericit decat daca ar fi ramas cu Beatles.

Cele doua tehnici mentale folosite de astfel de persoane sunt urmatoarele:

  • APRECIEREA ~ a te bucura de jumatatea plina a paharului, a cauta sa observi ceea ce viata are totusi de oferit, in ciuda faptului ca viata are si limite. Ce bine ca mi se intampla aceste lucruri!
  • DETASAREA ~ a deprecia lucrurile pe care nu le poti avea sau pe care le poti avea cu sacrificii prea mari: strugurii sunt acri / inghetata te duce la diabet, etc.


S-ar putea sa va aflati in situatia in care dupa ce ati tot fugarit o dorinta sau alta si dupa ce ati tot marcat dorinte implinite pe parcursul a zeci de ani, sa descoperiti ca niciuna dintre aceste dorinte nu v-a adus cu adevarat fericirea. Ne aflam intr-un continuu proces de urcari si coborari din copac, cum ne explica dr. Paul Rasmussen de la Scoala de Psihoterapie Adleriana din Chicago. Cand urmarim o dorinta ne urcam in copac si devenim fericiti. Cand ne-am atins scopul si ne-am indeplinit dorinta, dupa o vreme, ne dam jos din copac fiindca ne dam seama ca nu suntem fericiti acolo. Dupa mai multe cicluri de urcari si coborari din copac s-ar putea sa obosim si sa cautam alte raspunsuri la intrebarile care ne framanta. 



 




(1) Imaginea Woman Surrounded by Sunflowers, de Andre Furtado, via Pexels

(2) Rasmussen, P., (2011), The quest to feel good; Taylor & Francis Group, N.Y.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu