Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 27 noiembrie 2022

Geniu si Pedofilie

Regizorul de geniu Roman Polanski (43) o seduce pe Samantha Geimer (13). Caci adolescentii traiesc cu aceasta convingere ca orice este posibil, inclusiv faima si banii, iar pedofilii cunosc mentalitatea lor vulnerabila. Ceea ce ne vulnerabilizeaza este societatea de consum si propriile noastre valori.



☆ ☆ ☆


Stiati ca celebrul regizor Roman Polanski, indelung premiat (Cezar, BAFTA, Palme d'Or, Ursul de Aur, Leul de Aur, etc) pentru filme la fel de celebre cum ar fi Pianistul, Marioneta sau Cartierul Chinezesc, a fost condamnat in Statele Unite pentru act sexual cu un minor? Ei bine, pe cand avea 43 de ani, acesta ar fi profitat de o fata de 13 ani pe nume Samantha Geimer, oferindu-i droguri si alcool si in cele din urma violand-o. Samantha Geimer, victima, isi spune povestea in cartea Fata: O viata traita in umbra lui Roman Polanski. Este o carte interesanta pentru mai multe motive. Am sa ma refer in cele ce urmeaza la acestea. 

In primul rand este interesant de inteles felul in care abuzul sexual iti poate influenta evolutia si daca exista vreo sansa de recuperare ulterioara. De asemenea, este esential sa observam felul in care copiii nostri pot cadea in plasa deviantilor sexuali, atuurile pe care acestia le au si modul cum le folosesc pentru victimizarea celor mici. In acest sens, va voi aduce in atentie Efectul de Halo, fiindca acesta reprezinta secretul unora dintre cele mai notorii cazuri de abuzare sexuala a minorilor. Inainte de toate, as dori sa va recomand aceasta carte pe care o puteti gasi pe Scribd si o puteti asculta sau citi in lb. Engleza. 

Violul este atunci cand esti luata cu forta de un strain, dusa in padure, sau pe o alee intunecata. Violul este brutal, rapid si anonim, nu include seductie sau amabilitate. Asta stiam eu ca este un viol.
Samantha Geimer, O viata traita in umbra lui Roman Polanski


Aceasta este mizeria mea si o iau inapoi, spune Samantha Geimer in cartea ei, care vine dupa mai mult de 30 de decenii de la incidentul respectiv, anuntandu-ne astfel, inca de la inceput, ca tot ceea ce s-a afirmat despre cazul ei (si s-au afirmat mult prea multe) nu corespunde obligatoriu cu experienta ei personala. Roman Polanski a avut prezenta de spirit sa paraseasca SUA inainte de pronuntarea sentintei asa incat nu a mai avut mari neplaceri de atunci. In Septembrie 2009 Roman Polanski a fost arestat in Elvetia, pe cand incerca sa isi ridice un premiu pentru activitatea de regizor (desigur), dar dupa doar o luna a platit o cautiune de 4.5 milioane de dolari si a fost eliberat. 


Nu se poate vorbi despre dreptate in cazul abuzului suferit de Samatha Geimer si morala povestii pare sa fie ca, daca esti bogat si celebru, pana la urma... legea nu ti se aplica. In urma aventurii sale dincolo de limitele legii si ale bunului simt comun nu se poate vorbi despre prea multe consecinte indurate de catre Polanski. Mai mult decat atat, o mare parte dintre colegii de breasla, printre care ii amintim pe Woody Allen, David Lynch sau Martin Scorsese (dar si multi alti regizori sau actori) au semnat o petitie pentru eliberarea genialului lor coleg, dovedind astfel o totala lipsa de intelegere a ideii de justitie sociala si compasiune. Dupa 2010 autoritatile din Franta si Polonia au continuat sa il protejeze pe pedofilul de geniu, intr-un gest care nu poate decat sa te puna pe ganduri.


Dar sa revenim la Samantha Geimer! In cartea ei observam cat de usor i-a fost lui Golanski sa ia ceea ce considera ca merita si cat de greu i-a fost Samanthei sa indure procesul care a urmat. Aproape ca ar fi preferat sa fie violata iar decat sa beneficieze de aceasta expunere publica penibila, in care avocatii lui Polanski au facut orice pentru a-i pune la indoiala sanatatea mentala, credibilitatea, moralitatea si reputatia. Acest proces aseza fata in fata, pe de o parte, o legenda a cinematografiei mondiale, iubita si recompensata cu bani, putere si influenta iar, de cealalta parte, o adolescenta stangace si lipsita de experienta, care traia in lumea ei. Pe cine vor crede? Totusi, instanta a crezut-o pe fata... dar ce folos?

 


Efectul de Halo

Termenul de Halo provine din conceptul religios privind aureola pe care o au sfintii in jurul capului, asa cum apare ea in picturile renascentiste. Daca cineva are aceasta aureola in jurul capului, trebuie sa fie o persoana speciala, care merita pretuirea noastra. Efectul de Halo se refera tocmai la acest transfer de judecati pozitive: daca cineva beneficiaza de recunoastere sociala pentru anumite calitati (fizice, intelectuale, profesionale, etc), avem tendinta sa consideram ca acea persoana are multe alte calitati, chiar daca a facut sau nu dovada acestora. In cazul celebritatilor spre exemplu, aproape indiferent de natura celebritatii respective exista aceasta tendinta. Poate cu exceptia celebritatii pentru crima in serie.


In cazul pedofililor, pe langa faptul ca ii gasim adesea in proximitatea locurilor unde au ocazia sa intalneasca copii (la Disneyland, de ex.) observam ca cei mai celebrii dintre ei au tendinta de a atrage copiii in viata lor sub tot felul de pretexte aparent banale sau chiar pozitive, constructive. Michael Jackson pretindea ca nu si-a trait copilaria si incearca sa compenseze printr-o regresie psihologica care il determina sa-si doreasca activitati specifice copilariei si compania copiilor. In cazul lui Polanski pretextul a fost ca incearca sa realizeze niste fotografii pentru o publicatie franceza in care sa prezinte adolescentele din America.

 

Ei bine, cine nu a fost adolescent si nu si-a dorit sa ajunga departe? Este varsta la care potentialul uman pare a fi nelimitat iar adolescentii traiesc cu convingerea ca orice este posibil. Pentru multi dintre ei celebritatea nu doar ca este posibila dar pare probabila, in sensul ca exista calitati fizice sau talente vizibile care ar trebui puse in valoare. Asa se face ca Samantha Geimer se lasa sedusa nu atat de Polanski in sine cat de ideea de a deveni cineva: poate un model de succes sau poate chiar o viitoare vedeta de cinema. Ea descrie cu lux de amanunte modul in care, a fost supusa la ceea ce se cheama grooming adica procesul prin intermediul caruia pedofilii sau abuzatorii isi seduc victimele. 


Daca as fi usis pe cineva nu as fi avut atat de multa atractivitate pentru mass-media. Dar vezi, judecatorii vor sa f*** fete tinere. Juratii vor sa f*** fete tinere. Toata lumea vrea sa f*** fete tinere.

Roman Polanski, interviu din 1979


Iata cateva elemente demne de luat in consideratie:

  • INVENTAREA POVESTII ~ este intotdeauna invelita intr-un mod apetisant: o momeala este prezentata nu doar victimei dar si familiei acesteia. In acest caz fiica dvs este pe cale sa devina o celebritate fiindca eu, Roman Polanski, pot sa va transform visele in realitate. 
  • SEDUCEREA PARINTILOR ~ parintii sunt cei care ar trebui sa protejeze copilul si depinde in buna masura de acestia daca si cand pedofilul va avea acces liber la victima sa minora. Datorita Efectului de Halo si a povestii inventate, parintii Samanthei Geimer si-au coborat garda. 
  • SEDUCEREA MINORILOR ~ multi dintre pedofili incearca sa creeze un surogat de relatie cu minorul respectiv, facandu-l sa creada ca pedofilul este un prieten pe care te poti baza. Coruperea Samanthei Geimer a fost graduala si a constat intr-un comportament curtenitor si amabil, totusi focalizat pe scop. 
Roman Polanski nu s-a chinuit prea mult sa ii seduca pe parinti sau pe victima sa. Efectul de Halo l-a ajutat de minune! Felul cum este construita societatea umana, pe ideea consumerismului si a valorilor materiale ne expune pe cei mai multi dintre noi la foarte multe situatii in care putem fi victimizati. Oricine poate sa apara de oriunde pretinzand ca iti poate oferi un viitor, bani, putere si posibilitati nelimitate iar noi suntem tentati sa il credem si sa ne abandonam copiii in ghearele acestora fiindca ce este mai bun pe lumea aceasta decat banii, faima si puterea? 




Samantha Geimer a avut o adolescenta marcata de consumul de droguri si promiscuitate sexuala fiindca, in mintea ei, era indreptatita sa ofere corpul ei din proprie initiativa, atunci cand isi dorea sa o faca, incercand in acest fel sa-si ia revansa impotriva lui Roman Polanski. Din fericire pentru ea, a ajuns la judecati mai bune despre sine si viata iar acum este familista convinsa, are copiii si incearca sa dea o interpretare noua abuzului suferit. De asemenea, faptul ca ne face cunoscuta povestea ei merita apreciat, caci in acest fel ajungem sa intelegem mai bine aspectele delicate implicate in victimizarea adolescentilor de catre pedofili. Nu in ultimul rand... nu mi s-a parut niciodata ca aceasta e o lume corecta... si totusi, chiar asa? 







 

(1) Imaginea Walk of Fame, de Ekaterina Belinkaya, via Pexels


(2) Wikipedia, (acc. 27.11.2022), Roman Polanski sexual abuse case, website: Wikipedia.org


(3) Scribd, (acc. 27.11.2022), The Girl: a life in the shadow of Roman Polanski, website: Scribd.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu