Mind, People, Lifestyle

Marius Iftimie este administratorul si autorul principal al blogului Psihopedia, licentiat in Psihologie, absolvent al unui Master de Consiliere Educationala si al unui program de formare in Psihoterapie Adleriana, recunoscute de Colegiul Psihologilor, Federatia Romana de Psihoterapie si Ministerul Educatiei. Contact: teleologia@yahoo.com

duminică, 4 decembrie 2022

Durerea Kilogramelor in Plus

Se promoveaza acceptarea nelimitata a tuturor minoritatilor caci acesta este mesajul civilizatiei Occidentale. Suntem body positive si ne bucuram de acceptare. Desi acceptarea si auto-acceptarea sunt lucruri constructive pentru societate, pare ca uneori nu facem decat sa ignoram cele mai dureroase aspecte ale obezitatii. 



☆ ☆ ☆


Este oare adevarat faptul ca un anumit tip de constitutie fizica vine la pachet cu anumite trasaturi de personalitate? Cei care sunt familiarizati cu teoriile personalitatii probabil ca au facut deja legatura cu tipurile fiziologice descoperite in 1876 de catre Cesare Lombroso. Probabil in ziua de azi Cesare Lombroso nu ar mai fi putut sa promoveze astfel de idei fiindca traim in era corectitudinii politice iar a spune despre cineva ca este predispus comportamentului deviant sau criminal doar pentru ca arata intr-un anumit fel ar fi un bun prilej pentru furia corectilor. Iata insa cum suna teoria lui Cesare Lombroso:

Cesare Lombroso a formulat, în lucrarea sa “Omul criminal” (1876), teoria anormalităţii biologice. Comportamentul criminal constituie un fenomen “natural”, determinat ereditar. Ideile de bază ale lui Lombroso sunt următoarele: criminalii constituie un tip distinct încă de la naştere, criminalii pot fi caracterizaţi după anumite stigmate sau atavisme fizice, fiziologice şi psihologice, stigmatele permit identificarea delincvenţilor, iar diminuarea fenomenului infracţional necesită o intervenţie socială viguroasă.

Printre stigmatele fizice se numără: asimetria feţei şi a deschiderilor nazale, fruntea retrasă şi îngustă, sinusurile frontale foarte pronunţate, orbitele mari, pomeţii şi fălcile voluminoase, marea asemănare dintre sexe etc. Atavismele fiziologice cuprind: insensibilitatea la durere (analgezia), cicatrizarea rapidă a rănilor, excitabilitatea. Cele psihologice includ: lipsa ruşinii, a remuşcării, milei şi demnităţii, lenea, neglijenţa, pasiunea pentru băutură, tatuaj sau jargon ş.a.

Psihopedagogia Comportamentului Deviant, Pr. dr. M.N. Turliuc





Va rog sa priviti graficul de mai sus care reflecta problemele romanilor nu atat cu obezitatea cat cu supra-ponderalitatea. Daca 10% din populatie (obezi) vi se pare mult, va pot ridica moralul spunandu-va ca in Malta 28% din populatie este obeza. Totusi, tineti cont ca in Romania normalitatea statistica este constituita de cei supra-ponderali care reprezinta majoritatea populatiei adulte, mai mult de 50%. Si pentru ca sunt cei mai multi, daca ati observat, au dezvoltat si un fel de complex de superioritate, comportandu-se adesea ca si cand persoanelor care au un BMI normal le-ar lipsi ceva, poate chiar la nivelul personalitatii - daca nu esti supra-ponderal, probabil ca esti dominat de nevasta sau ceva... Nu ca cei supra-ponderali n-ar fi! 

Persoanele obeze sunt percepute ca fiind deficitare in ce priveste auto-disciplina, auto-controlul si puterea vointei. De asemenea, sunt asociate cu inactivitatea fizica dar si cu lenea. Drept urmare, acestea sunt in mod frecvent discriminate in mediul profesional, educational, in ce priveste serviciile de sanatate primite sau in relatiile inter-personale. Dincolo de acest tip de perceptie, care poate fi confirmata de realitate sau nu, trebuie sa vorbim despre legaturile stabilite si confirmate stiintific intre trasaturile de personalitate si obezitate.




Un instrument des folosit atunci cand vorbim despre sondarea personalitatii este testul Big Five, cel care acorda atentie celor 5 trasaturi esentiale (extraversiunea, constiinciozitatea, agreabilitatea, nevrotismul si deschiderea la experiente). Iata rezultatele obtinute pe cale stiintifica in privinta acestora:

  • CONSTIINCIOZITATE ~ Obezitatea este intr-adevar asociata cu un nivel mai scazut al acestei trasaturi. De asemenea, la persoanele constiincioase perioadele de obezitate au tendinta sa fie mai mici, cu alte cuvinte, dietele dau randament. Persoanele constiincioase au un risc scazut de a dezvolta obezitate si isi respecta regimul alimentar si programul de exercitii fizice (cum altfel?).
  • AGREABILITATE ~ Obezitatea este asociata mai curand cu lipsa agreabilitatii si cu un comportament de tip antagonist. O ipoteza ar fi aceea ca persoanele agreabile sunt mai sanatoase dpdv psihic. Eu m-as intreba daca nu cumva persoanele agreabile isi doresc sa faca pe plac atat de mult si sunt interesate de parerea celorlalti, incat sunt dispuse sa piarda in greutate.
  • NEVROTISMUL ~ Exista o legatura intre nevrotism si obezitate care se regaseste in special in privinta persoanelor impulsive. Dar, daca ne gandim la faptul ca o mare parte dintre persoanele nevrotice au tendinta sa faca excese alimentare ca mod de a gestiona stresul sau durerea emotionala, lucrurile capata destul de mult sens. 
  • EXTRAVERSIUNE ~ In repetate randuri s-a demonstrat faptul ca extraversiunea se asociaza cu obezitatea. De multe ori si in mijlocul a numeroase scandaluri publice isi face simtita prezenta o persoana plinuta, ca sa zic asa, care are un comportament extrem de vehement. Probabil ca acest lucru nu este intamplator: e vorba despre persoane consolidate care dispun de un surplus de energie si prin urmare nu ar putea sa ramana in umbra celorlalti. 
  • DESCHIDERE ~ Obezitatea este negativ asociata cu deschiderea la experienta. Ceea ce inseamna ca persoanele cu deschiderea la experiente noi au tendinta sa isi pastreze o greutate normala. Deschiderea la experiente noi este definita ca fiind constituita dintr-un complex de trasaturi cum ar fi creativitatea, curiozitatea si imaginatia. Astfel de trasaturi pot fi folosite pentru a descoperi noi diete si a le experimenta, cu rezultate aparent benefice.


Desi greutatea are tendinta sa creasca in mod gradual pe masura ce oamenii imbatranesc, cercetatorii au descoperit faptul ca o crestere mai mare in greutate se observa la persoanele impulsive, la cele carora le place sa isi asume riscuri si la cele antagoniste - in special la cele cinice, competitive si agresive. Cercetarile au demonstrat faptul ca persoanele impulsive sunt predispuse la excese alimentare si consum de alcool. Aceste elemente ar putea contribui la acumularea de kilograme in timp.

 Situl APA

 




Suntem dominati de aceasta tagma a corectilor si in special in Occident s-a dus o campanie destul de radicala in ce priveste ceea ce se numeste body-positivity si impotriva a ceea ce se cheama fat-shaming. Body positivity presupune incurajarea unei imagini corporale pozitive si combaterea standardelor nerealiste, acceptarea si auto-acceptarea. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca  obezitatea reprezinta un factor de risc major intr-o multime de probleme medicale, in special cele privind hipertensiunea, diabetul si anumite tipuri de cancer. Oricat ne-am dori sa zugravim obezitatea in culori pastelate, ea are o dimensiune periculoasa pentru sanatate, pe care probabil ca ar fi mai bine sa o recunoastem ca atare.



 




(1) Imaginea A Woman Lying on the Sofa, de Rodnae Production, via Pexels

(2) World Obesity Observatory, (acc. 04.12.2022), Romania, website: Worldobesity.org

(3) Nature, (acc. 04.12.2022), Weight-based stereotype threat in the workplace, website: Nature.com

(4) Psy Post, (acc. 04.12.2022), Overweight people are seen as less capable of... website: PsyPost.org

(5) Very Well Mind, (acc. 04.12.20022), What is body positivity, website: Verywellmind.com

(6) APA, (acc. 04.12.2022), Personality plays a role in body weight, website: APA.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu